pVoor informatie bel: +31 6 53 94 44 34

Te weinig oog voor techniek

Singularity University (SU) is gevestigd op het NASA Research Park in Silicon Valley. Het doel van SU is om leiders “op te voeden, te inspireren en om exponentiële technologieën met grote uitdagingen aan te pakken voor nieuwe toepassing”.  De SU werd opgericht in de zomer van 2009 door Peter Diamandis en Ray Kurzweil in Moffett Field, Californië. Singularity University is niet een geaccrediteerde vier jaar durende universitaire studie, maar is veeleer bedoeld om de traditionele onderwijsinstellingen aan te vullen. Haar programma’s variëren van tien weken zomercursus bedoeld voor graduate en post-graduate studenten, tot zevendaagse programma’s voor senior executives en regeringsleiders, tot het Singularity University Lab en haar conferenties.

“Over tien jaar bestaat 40% van uw bedrijven niet meer”, zei de oprichter van SU Peter Diamandis recentelijk tegen een zaal vol Nederlandse CEO’s. Dat komt omdat uw bedrijven zullen worden ingehaald door exponentieel groeiende nieuwe technologieën. “Stilstaan is doodgaan, maar wie nu meegaat staat een wereld van overvloed te wachten.” Diamandis, ook CEO van non-profitorganisatie X-Prize Foundation, is op initiatief van Deloitte naar Nederland gekomen om het gedachtengoed van de SU te promoten. Diamandis heeft als missie om wereldproblemen zoals armoede, ziekte en milieuvervuiling radicaal te doorbreken. Samen met onder meer NASA en Google werd de SU daarom opgericht. SU wil de problemen te lijf gaan met onderwijs in nieuwe technieken door vooraanstaande ondernemers en wetenschappers. “Ik ga jullie vertellen wat er achter de horizon ligt”, bezweert Diamandis. In het hart van de Amerikaanse innovatiebroedplaats Sillicon Valley gaat het om zaken als 3D-printen, groene energie, nanotechnologie, robotica en kunstmatige intelligentie.

Innovaties die  start-ups wellicht begrijpen, maar de gemiddelde bestuurder van de gevestigde bedrijven in de zaal, zoals Vopak, Houthoff Buruma, Endemol, of de NS, waarschijnlijk niet. “De dialoog is prematuur, het geloof dat de wereld serieus verandert is er bij ons nog niet”, merkt een aanwezige op. De ambassadeur van SU Nederland, Yuri van Geest, merkt dat ook. “Nederlandse CEO’s lopen achter op hun collega’s in het buitenland” zeg hij. “Maar bij de overheid ontbreekt het nog het meest aan visie.” Echter Diamandis en Van Geest zijn optimistisch. Het gaat namelijk om technieken die exponentieel groeien. “Ze verdubbelen elk jaar in capaciteit”, zegt Diamandis. “Groeit je bedrijf niet exponentieel mee, dan verkort je je eigen levensduur drastisch.”

Dat geen CEO dat mag negeren onderstreept Diamandis met het voorbeeld van Kodak. Ooit een multinational met 140 duizend werknemers werd het vorig jaar failliet verklaard. “Ze misten de slag naar de snelgroeiende digitale sector en werden ingehaald door bedrijven zoals Instagram”. Terwijl radio en televisie tegenwoordig in je broekzak passen, wordt het eerste 3D-grachtenpand in Amsterdam geprint. Computers zijn slimmer dan mensen, auto’s rijden zonder bestuurder en robots voeren operaties uit. Gevestigde bedrijven moeten nieuwe technieken integreren in hun bedrijfsvoering. Maar innoveren gaat niet van binnenuit, beweert Diamandis. “De hele wereld vormt een kennisbron tot innovatie.” Vernieuwen doe je niet alleen, daarom wil SU de CEO’s de hand reiken.

Want als we innoveren dan ligt de wereld voor ons open, zo beschrijft de Amerikaan ook in zijn boek Abundance. We gaan van een wereld van schaarste naar een wereld van overvloed. “De huidige technieken zijn in staat om iedereen in zijn basisbehoeften te voorzien.” Exit armoede. Voorbeelden van jonge innovators te over. Het Amerikaanse Slingshot zuivert bijvoorbeeld zeewater tot vrijwel steriel drinkwater met  slechts een kleine machine van 16.000 dollar (12.000 euro). Coca-cola beloofde die installaties te plaatsen in elk land waar ze actief zijn. Maar ook dichter bij huis gebeurt wat, bewijst Photanol van de Nederlandse ondernemer Michiel Lensink. Het bedrijf gebruikt zonlicht en co2 om bacteriën te produceren. Door de bacteriën juist te programmeren vormen ze de basis voor al onze productie-materialen: van brandstof tot plastic.

Een wereld van schaarste wordt er een van duurzame overvloed. “Bij die SU zitten ze wel een beetje in hun eigen cloud”, reageert een CEO met enige Hollandse nuchterheid. “Er zijn beren op de weg” ontkent ook Diamandis niet. Kijkend naar de ontwikkeling van technologie lijkt deze echter als een trein door te denderen. “Weergegeven in een grafiek zie je een lijn die ongeacht wereldoorlogen, epidemieën en natuurrampen, met eenzelfde snelheid doorstijgt”, zegt Diamandis.

Bronnen: NU.nl/Suzanne Blotenburg, Wikipedia, Singularity University, Deloitte en  Abundance.

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Related Posts