pVoor informatie bel: +31 6 53 94 44 34

Abercrombie & Fitch is uit

Jongeren in de Verenigde Staten kopen veel minder kleding bij modeketen Abercrombie & Fitch. Het lijkt er op dat de kleding van het bedrijf ‘uit’ is. Mike Jeffries, de CEO van Abercrombie & Fitch, lijkt met de afnemende populariteit te worden afgestraft voor zijn controversiële uitspraken over de doelgroep van het merk. Zo opperde hij enige tijd geleden dat Abercrombie & Fitch alleen bedoeld is voor aantrekkelijke en slanke mensen. De kleding is dan ook alleen verkrijgbaar in kleinere maten. Jeffries kreeg wereldwijd een storm van kritiek te verwerken na zijn uitspraken.

Abercrombie & Fitch is een Amerikaans detaillist van vrijetijdskleding. Het bedrijf is in 1892 opgericht, gevestigd in New Albany, Ohio, had in 2005 een jaaromzet van 2.021 miljoen dollar en heeft 6.900 werknemers in dienst (75.000 wanneer de winkelverkopers worden meegerekend). Abercrombie & Fitch omvat vijf merken: Abercrombie & Fitch, Abercrombie Kids, Hollister Co., RUEHL 925 en Gilly Hicks. Abercrombie & Fitch was oorspronkelijk een vooraanstaand verkoper van buitenkleding en excursieproducten. Na vele succesvolle jaren kwam het bedrijf eind jaren 60 in financieel zwaar weer terecht, tot het in 1988 door Limited Brands, dat als vlaggenschip het lingeriemerk Victoria’s Secret heeft, werd gekocht en als lifestyle-merk in de markt werd gepositioneerd.

Abercrombie & Fitch heeft 339 winkels in de VS, Engeland (Londen), Frankrijk (Parijs), Canada, Italië (Milaan), België (Brussel), Nederland (Amsterdam) , Duitsland (München, Düsseldorf en Hamburg), Denemarken (Kopenhagen), Hong Kong, Ierland (Dublin), Japan (Tokio), Singapore en Spanje (Madrid). In het kader van de merkbeleving zijn de winkelmedewerkers modellen die vooral Abercrombie & Fitch-kleding dragen. Het Europese hoofdkwartier bevindt zich in Milaan. Het bedrijf kreeg in het verleden al veel kritiek en was betrokken bij juridische conflicten naar aanleiding van zijn personeelsbeleid en de behandeling van zijn cliënteel.

Abercrombie & Fitch is eind 2011 een Europese online shop gestart en daarmee levert het kledingmerk vanaf nu ook in Nederland. In totaal levert de webshop aan 29 landen. Was het voorheen nog enigszins exotisch om met een Abercrombie & Fitch-kledingstuk rond te lopen, vanaf nu is een shirt met ‘A&F’-logo voor iedereen binnen handbereik. De online shop is beschikbaar in vijf talen, waaronder Duits, Frans, Spaans, Italiaans en uiteraard Engels. Voor de verzendkosten wordt een vast tarief gehanteerd. Als je je bestelling binnen 5 tot 7 dagen in huis wilt hebben, dan betaal je een vast bedrag van 10 euro. Ben je wat minder geduldig dan kun je er ook voor kiezen om het de volgende werkdag in huis te hebben (voor 12 uur bestellen), maar dan betaal je wel het dubbele: 20 euro.

Dat is aardig aan de prijs, vooral als je bedenkt dat het distributiecentrum van Abercrombie & Fitch zich in Roosendaal bevindt. De betaling is te voldoen via een creditcard of Paypal. Betaling via iDeal wordt niet aangeboden. Het Amerikaanse modebedrijf Abercrombie & Fitch heeft het boekjaar 2012 goed afgesloten. De omzet is met 8,4 procent gestegen en de winst is verdubbeld. De groei is met name te danken aan het buitenland en online verkopen. Bleef er in 2011 nog 127 miljoen dollar over onder de streep, in 2012 loopt de winst op naar 263 miljoen dollar.

De groei is vooral te danken aan de buitenlandse activiteiten. In totaal was de in het buitenland behaalde omzet in 2012 zo’n 1,4 miljard dollar. In 2011 was dat nog 1,14 miljard dollar, dus daar boekt het bedrijf een groei van 36,5 procent. In Amerika bedroeg de groei slechts 1 procent. Online haalt Abercrombie & Fitch 28,6 procent meer omzet. In 2011 was het nog 552 miljoen euro, in 2012 steeg dit naar 700 miljoen dollar.

In augustus 2013 zagen de cijfers er niet zo florissant uit. De winst was voor de helft verdampt, door stijgende kosten en dalende marges. Ook toen waren de webshop en de buitenlandse expansie de lichtpuntjes. De verkoopcijfers van Abercrombie & Fitch zijn inmiddels flink teruggelopen. Volgens Jeffries komt dat omdat jonge consumenten hun geld liever wil uitgeven aan onder meer elektronische gadgets en hun kleding kopen bij goedkopere ketens zoals H&M.  Volgens Anne Poelmans, styliste van het tijdschrift Elle komt de afnemende belangstelling ook doordat de kleding van het merk al tien jaar hetzelfde zou zijn. Het beursaandeel van het merk daalde meer dan 19 procent nadat de verkoopcijfers met 10 procent afnamen. Analisten hadden een daling van slechts 2,5 procent voorspeld.

Het populaire kledingmerk Abercrombie & Fitch maakt dus moeilijke tijden door. Het derde kwartaal verliep voor de kledingfabrikant ook al slecht en de keten waarschuwde recent ook voor opnieuw een lagere omzet en winst in de laatste maanden van dit jaar. In het derde kwartaal schreef het concern een verlies van 15,6 miljoen dollar (circa 11,6 miljoen euro), tegen een winst van 84 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Abercrombie moest een afschrijving doen van 90 miljoen dollar op een lingeriedochter die werd gesloten. De omzet in winkels die langer dan een jaar open zijn, daalde met 15 procent.

Opvallend was de pessimistische vooruitblik die Abercrombie & Fitch wierp op de huidige periode. De omzet zal in het vierde kwartaal met 11 tot 14 procent dalen, verwacht het concern. Daarbij zal de winstmarge ”flinke erosie” vertonen. De keten kondigde onlangs aan vanaf volgend jaar ook grotere maten op de markt te brengen. In de hoop een breder publiek aan te spreken zullen bij de vrouwenlijn straks ook de maten XL en XXL worden verkocht. Eerder had topman Mike Jeffries gezegd dat het merk alleen voor ‘aantrekkelijke’ mensen was bedoeld en dat de vrouwenmaten daarom niet verder gingen dan large. De teruglopende omzet heeft Jeffries kennelijk van mening doen veranderen. In een poging de financiële situatie te redden en een grotere doelgroep aan te spreken, komt de Amerikaanse modeketen met een schoenenlijn en grotere kledingmaten. De grote kledingmaten moeten vanaf het voorjaar in de rekken hangen en de schoenencollectie moet vanaf volgende zomer te koop zijn.

Bronnen: Telegraaf, NU.nl, Knack, Wikipedia, Textilia, Textil Wirdschaft, Elle.

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Related Posts