pVoor informatie bel: +31 6 53 94 44 34

Sanoma gaat digitaal

In 2001 nam Sanoma Ilse Media over, toen bekend van de zoekmachine Ilse, en het in 1998 opgerichte startpagina.nl, en bracht deze samen met haar eigen websites (onder meer NU.nl) onder in Ilse Media B.V. In 2006 nam Sanoma het internetbedrijf Rosetta Holding over, waardoor Schoolbank.nl in Sanoma’s bezit kwam. Een jaar later werden de golfbladen van Wegener aangekocht. In 2009 werd het dochterbedrijf Ilse Media hernoemd tot Sanoma Digital, en werden alle digitale activiteiten van Sanoma Uitgevers daar ondergebracht. In 2011 werden Sanoma Uitgevers en Sanoma Digital samengevoegd tot Sanoma Media. Op 29 juli 2011 werd Sanoma met een belang van 67% de meerderheidsaandeelhouder van SBS. Daarin zijn NET5, SBS6, VeronicaTV, Veronica Magazine en Totaal TV in ondergebracht.

Sanoma Media zette onlangs een groot aantal tijdschrift-titels in de uitverkoop. Ook werd geconstateerd dat de eigen digitale activeiten nou niet bepaald succesvol waren. Bovendien maakt de wereld kennis met de controverse tussen Sanoma en haar mede-aandeelhouder John de Mol over de resultaten van SBS6. Tijd voor positief nieuws.

Sanoma (en Wegener) gaat nu haar titels aanbieden via Myjour.com, een online platform voor het lezen van losse artikelen. NRC publiceerde al in Myjour. Via het platform kunnen gebruikers losse artikelen kopen uit onder meer Viva, BN/De Stem en de NRC Reader. Sanoma zal twaalf titels via Myjour gaan aanbieden: naast Viva gaat het om Grazia, Roots, Nieuwe Revu, Fiets, Golfers Magazine, Playboy, KIJK, Panorama, Autoweek, Beau Monde en Story. Wegener presenteert 35 regionale dagbladen op het platform.  Jan Verheul, bedenker van Myjour, stelt dat ook wordt gewerkt aan een samenwerking met De Persgroep. “Hopelijk kunnen we binnenkort ook artikelen van de Volkskrant, Trouw, Het Parool en AD aanbieden op Myjour. Ook individuele auteurs, zoals die van The Post Online (voorheen De Nieuwe Pers) bieden hun artikelen aan.” Myjour is op 1 oktober 2013 gelanceerd.

En nu schijnt ook SanomaVentures aan zet te zijn. Sanoma Ventures investeert, samen met de oprichters van Vault79, in FashionQlub, het bedrijf achter onder andere fashiondealsite Goeiemode.nl. Door bundeling van de activiteiten van Vault79.com met FashionQlub ontstaat een van de grootste online flash-sale verkopers op het gebied van mode en lifestyle van Nederland, met internationale ambitie. FashionQlub is in 2010 opgericht door Lennart Koopmans en Alexander van Nimwegen die daarmee de LEF ondernemersprijs in de wacht sleepten. Op Goeiemode.nl kunnen consumenten elke dag modeartikelen kopen met zeer hoge kortingen. In 2013 opende FashionQlub een 1.250m2 grote winkel in Leiderdorp die tevens fungeert als hoofdkantoor.

FashionQlub is in 2013 verdubbeld in omzet en heeft fors geïnvesteerd in groei. Zo zijn onder meer de besloten shopping communities 42HRSclub.com en Brandfield.com overgenomen en zijn er white label activiteiten opgezet voor de Telegraaf, VIVA en Veronica Magazine. Daarnaast zijn de eerste stappen gezet voor uitbreiding richting kinderartikelen (kidsdeals.nl) en zijn er webshops in België (goeiemode.be) en Duitsland (gutemode.de) gelanceerd. Lennart Koopmans, medeoprichter van FashionQlub: “We werken al prettig samen met een aantal titels van Sanoma, waaronder VIVA, Veronica Magazine, FashionChick.nl en Vault79.com. Met deze investering van SanomaVentures en de oprichters van Vault79 kunnen we het team verder uitbreiden en de marketingpower vergroten, om onze groei te versnellen.” Michiel Muller, ook medeoprichter van Vault79 en mede-investeerder in FashionQlub: “Door de gezamenlijke investering met SanomaVentures in FashionQlub kunnen we een sterke marktpositie creëren voor zowel Vault79.com als Goeiemode.nl in Nederland en verder groeien in het buitenland”.

SanomaVentures, de investeringstak van mediaconcern Sanoma, investeert nu ook in opleidingsvergelijker Springest. Springest wil uitgroeien tot de “Amazon van het leren”. Springest is in 2008 opgericht als Eduhub.nl door Ruben Timmerman. In 2011 kreeg de onderneming investeringsgeld van onder andere Marque Joosten (funda.nl), Patrick Kerssenmakers (fonq.nl), Floris Rost van Tonningen (hyves.nl) en de Rabobank. Op de vergelijkingssite zijn ruim 25.000 beoordelingen te lezen die inzicht geven in verschillende opleidingen.

De afgelopen twee jaar is Springest naar eigen zeggen uitgegroeid tot de grootste vergelijkingssite op het gebied van leren in Nederland. Sinds vorig jaar is de site ook actief in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de toekomst hoopt het bedrijf zijn bereik te verdubbelen van 2,5 miljoen naar 5 miljoen unieke bezoekers per jaar. Verder wil Springest zijn positie in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk uitbreiden en gaan starten in nog een paar andere Europese landen.

Op de website ConsumentenVergelijking.nl, zijn de best bezochte vergelijkingssites te zien voor tal van product categorieën. De consument wordt gevraagd te stemmen op de ‘vergelijker’ die hij de beste vindt. Ook kan de consument tips te geven en mee discussiëren zodat ConsumentenVergelijking.nl een site wordt van- en voor consumenten. Vergelijkingssites vliegen namelijk als paddenstoelen uit de grond. Welke moet de consument kiezen? Om die keuze makkelijker te maken geeft ConsumentenVergelijking.nl antwoord op de volgende vragen: Welke vergelijkingssites zijn er zoal voor het product of de dienst dat je zoekt? Hoe populair zijn die sites, wat wordt er vergeleken en wat is de rol van de vergelijker? Hierdoor bespaart de consument tijd met het zoeken naar de juiste vergelijkingsite. Via eenn link gaat de consument rechtsreeks naar de vergelijkingsite van je keus.

ConsumentenVergelijking.nl werkt met de Alexa Traffic Rank. De Alexa Traffic Rank van Consumentenvergelijking.nl zelf was per 15 december 210.489. Ook de ratings van de onderstaande 8 studiesites komen tot stand met behulp van de Alexa Traffic Rank. De Alexa Traffic Rank is een ruwe maatstaf voor de populariteit van een website. Alexa verzamelt op dagelijkse basis verkeersgegevens van miljoenen gebruikers die de Alexa toolbar hebt geïnstalleerd. En gebruikt dan een wiskundige formule om de waarde van de gegevens van de laatste drie maanden te berekenen om dan te komen tot een ranking voor elke site.

Die ranking is dus de positie van de website in een massale ranglijst op basis van zowel het aantal bezoekers en het aantal bekeken pagina’s. De ‘populairste’ website krijgt de rang 1, de tweede ‘populairste’ rang 2, en zo verder tot miljoenen websites die relatief weinig bezoekers hebben ontvangen. Waarschijnlijk weet niemand hoeveel websites er op dit moment bestaan. In november 2011 vond Netcraft Web Server Survey ongeveer 172 miljoen verschillende actieve sites. Dan staat een site met een Alexa Traffic Rank van 1.720.000 nog steeds in de top 1% van alle websites. Een website kan wel bijzonder populair zijn in bepaald land, en minder populair in andere. Verder moet in gedachten gehouden worden dat de ranking wordt berekend op basis van verkeersgegevens verzameld van gebruikers die de Alexa toolbar hebben geïnstalleerd. De resultaten worden gezien als een representatieve steekproef uit al diegenen die gebruik maken van het internet. Dus het aantal bezoekers van elke website wordt niet nauwkeurig bepaald. Maar kan wel worden gebruikt als een ruwe indicatie.

Op de ranking van onafhankelijke opleidings-vergelijkingssites staat Springest.nl boven aan. Springest.nl is zoals gezegd een onafhankelijke vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen. Springest biedt een overzicht in 21 categorieën en ruim 1.000 verschillende onderwerpen. Aanbieders van trainingen plaatsen hun aanbod zelf op Springest, om zo nauwkeurig mogelijke informatie te bieden. De Alexa Traffic Rank van Springtest was op 16 december 104.093. En daarmee op LOI na, de best bekeken opleidingenvergelijker van Nederland.

Cursusvoor.nl is een van de grootste zoekmachines met cursussen, opleidingen, trainingen en workshops in Nederland, die doorzoekt het aanbod van 2.400 Nederlandse cursusaanbieders. Het plaatsen van cursussen is gratis. Via Cursusvoor.nl vergelijk je bijna 30.000 cursussen, opleidingen, trainingen en workshops in Nederland. De Alexa Traffic Rank van Cursusvoor.nl was 1.983.252 per 16 december.

Onderwijsplanet.nl is een onafhankelijke portal op het gebied van regulier en commercieel onderwijs, loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Een overzichtelijke virtuele omgeving waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten. Op Onderwijsplanet is (bijna) alles te vinden op het gebied van regulier en commercieel onderwijs en vergelijkt alle aanbieders van opleidingen, trainingen en cursussen. De Alexa Traffic Rank van Onderwijsplanet.nl was 2.973.299 per 14 december.

Millian.nl is de meest geraadpleegde opleidingensite voor (young) professionals, managers en aankomende masterstudenten. Vergelijk 9639 opleidingen en trainingen van de top 200 opleidingsinstituten, in alle mogelijke vakgebieden. De Alexa Traffic Rank van Millian.nl was 2.259.242 per 15 december.

Op Trainingplaza.nl worden dagelijks trainingen en opleidingen toegevoegd! Nu zijn er al meer dan 3500 opleidingsmogelijkheden aanwezig. Deze gids bestrijkt een groot scala aan bedrijfsopleidingen van management, organisatie en taal trainingen tot aan specifieke technische en financiële onderwerpen. Men zoekt een opleiding of training op thema of trefwoord. De Alexa Traffic Rank van Traingsplaza.nl was 4.9090.138 per 16 december. En is met deze ranking de laagste gepositioneerde.

De best sites volgens de Alexa Traffic Rank zijn:

De LOI, deze site onderscheidt een aantal productgroepen: University, HBO-studies, HBO-cursussen (korte cursussen op HBO-niveau), cursussen, taalcursussen, hobbycursussen, audiocursussen (lesmateriaal staat volledig op cd). En sinds kort HBO Klassikaal en Cursussen Klassikaal. De Alexa Traffic Rank van Loi.nl was 84.860 per 14 december. LOI kent de hoogste ranking van Nederland.

NHA opleidingen (www.nha.nl) biedt de voordeligste thuis-studies aan van Nederland. Geïnteresseerden kunnen uit meer dan 250 verschillende cursussen en opleidingen kiezen. En starten kan op iedere dag van het jaar. De Alexa Traffic Rank van nha.nl was 113.327 per 16 december.

Het NTI staat al ruim 65 jaar voor afstandsonderwijs. Het NTI biedt 850 opleidingen aan, in de categorieën: Cursus, MBO, HBO en zelfs Masteropleiding. Studenten kunnen kiezen uit volledige zelfstudie of deels klassikaal. De Alexa Traffic Rank van nti.nl was 169.177 per 15 december.

Tot slot Studieplan.nl, die veel verschillende cursussen biedt. Zoals hobby cursussen in diverse onderwerpen; auto’s, creatief, spellen, talen, schrijven etc. Maar Studieplan.nl biedt ook diverse beroepsgerichte studies van informatica opleidingen tot gerichte branche diploma’s.  De Alexa Traffic Rank van Studieplan.nl was 403.474 per 14 december.

Blijkbaar is de studievergelijkingsmarkt een druk bezette markt. Springest heeft volgens de ranking een toppositie. Behalve de inkomsten uit banners en advertenties op de site, vragen wij ons toch af waarom Sanoma geïnteresseerd is in deze vergelijkingssite?

Bronnen: NU.nl, Consumenten Vergelijking, Build a website en Sanoma.

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Related Posts