pVoor informatie bel: +31 6 53 94 44 34

“Showrooming” is niet langer een vies woord. Een paar jaar geleden werd de detailhandel opgeschrikt door een nieuwe trend: “browsen in de winkel”. Shoppers slenterenden door de gangen met hun mobiele telefoons in de aanslag, monsterde de koopwaar terwijl men online op zoek ging om elders te kopen voor ‘n lagere prijs. Sommige winkeliers blokkeerden de Internet services in hun winkels. Anderen veranderden de barcodes om ze onvergelijkbaar te maken met hun concurrenten. Maar uiteindelijk hebben de meeste grote retailers besloten dat te veel klanten met hun mobiel wilden winkelen, ongeacht wat retailers deden. Dus besloten ze uiteindelijk om op de schermen van hun klanten aanwezig te moeten- en te willen zijn.

Doordat de online retail concurrentie toeneemt, zie je verwoede ontwikkelingen, duidelijker dit jaar dan andere jaren, van partnerschappen en projecten van traditionele retailers met social media. Vele daarvan nog net voor de feestdagen in de lucht.

“Wij moeten zijn waar de consument is” zei Gregg W. Steinhafel, chief executive van Target, in een interview. Target Corporation is een Amerikaanse winkelketen. Het bedrijf is in 1902 opgericht als Dayton Dry Goods en uitgegroeid tot de op één na grootste winkelketen van de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor bevindt zich in Minneapolis, Minnesota, Amerika. In 1962 werd de eerste winkel onder de naam Target geopend. Het bedrijf heeft drie verschillende namen gehad. Van 1902 tot 1969 heette het Dayton Dry Goods. In 1969 veranderde de naam in Dayton-Hudson, en sinds 2000 heet het bedrijf zelf Target. Het logo van het bedrijf is nu het logo van de winkels: een cirkel in de kleuren rood en wit, als een schietschijf (in het Engels een ‘target’). Er bestaat ook een grotere versie van de winkel met de naam SuperTarget. Sinds 13 januari 2011 is Target ook in Canada te vinden. Omdat Target de reputatie heeft in een wat hoger marktsegment te opereren dan concurrent Wal-Mart, wordt de naam door Amerikanen wel gekscherend op z’n Frans uitgesproken.

Steinhafel zegt: “ik denk dat showrooming je raakt als een baksteen, het vereist dat we een stap terug doen en zeggen: ”wat betekent dit voor ons?”. “Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie dat als dat de manier is waarop de klant wil winkelen, dan zijn we dus een showroom. Enige voorwaarde is wel dat zijn aankoop wel bij moet plaatsvinden”. Voor Target en vele andere retailers, is de favoriet van dit seizoen daarom Pinterest. Casey Carl, voorzitter van multichannel bij Target, beschrijft Pinterest als “een van de weinige sociale platforms waar het eindelijk niet alleen over het delen gaat”. “Het gaat niet alleen over “He, kijk eens wat ik voor diner at? ‘”Het gaat nu toch om producten” zegt hij. Er zijn bijvoorbeeld al vakantie-planborden voor Target Red Card-houders op Pinterest.

Nordstrom is een Amerikaanse luxe fashion retailer, opgericht door John W. Nordstrom en Carl F. Wallin en heeft zijn hoofdkantoor in Seattle, Washington. Het bedrijf begon als een schoen retailer, en is sindsdien uitgebreid met kleding, accessoires, handtassen, sieraden, cosmetica en parfums. Geselecteerde Nordstrom winkels hebben ook bruiloft-, woninginrichting- en reis-afdelingen. Er zijn 252 winkels actief in 34 landen. Het bedrijf heeft plannen om vijf winkels te openen in Canada in 2014 evenals de eerste in New York in 2018. Nordstrom concurreert met luxe retailers als Bloomingdales, Lord & Taylor, Neiman Marcus en Saks Fifth Avenue. Van die concurrenten heeft Nordstrom zowel het grootste aantal locaties als de grootste geografische voetafdruk. Met ingang van 2012 is het het vijfde grootste Amerikaanse warenhuis bedrijf en is de vierendertigste grootste retailer in de Verenigde Staten in 2013 in termen van inkomsten. Op pinterest.com/nordstrom is de nieuwste vakantie-catalogus op Pinterest vrijgegeven, door middel van diverse moodboards.

Pinterest zelf is gestart met een nieuwe functie: de categorie “Holiday Gift” die shoppers cadeau-ideeën biedt, maar tegelijkertijd retailers, zoals Nordstrom, een nieuwe etalage geeft voor hun artikelen. “Pinterest is een dienst over het verbinden van dingen met dingen die je hebt, wat je wil en wat je wilt” zei Steve Patrizi, hoofd partner marketing van het bijna vier jaar oude bedrijf Pinterest”. Dus voor retailers, is het een no-brainer. Ga daar waar de mensen al op zoek naar dingen”.

Schermafbeelding 2013-12-27 om 12.50.13

Pinterest is een sociaalnetwerksite die fungeert als prikbord. De gebruiker kan over het hele web afbeeldingen pinnen en vervolgens op een van de aangemaakte “moodboards” plaatsen. De website is met name in trek bij vrouwen (ongeveer 80% van de gebruikers). De bedenker van Pinterest is Ben Silbermann. De site wordt gehost en beheerd door Cold Brew Labs, gevestigd in Palo Alto in Californië. De ontwikkeling van Pinterest begon in december 2009 en in maart 2010 werd deze als bètaversie gelanceerd. In eerste instantie was de website alleen maar op uitnodiging te bezoeken, maar later werd registratie via e-mail ook mogelijk. In augustus 2012 werd het mogelijk om gratis te registreren zonder een uitnodiging te krijgen via e-mail. Door het tijdschrift TIME werd de site in augustus 2011 opgenomen in de column “The 50 Best Websites of 2011”. Het webmagazine TechCrunch riep in januari 2012 de website uit tot beste beginnende site van 2011. De site trok meer dan 10 miljoen gebruikers in 9 maanden tijd en was zo de snelst groeiende website ooit. Gebruikers van Pinterest kunnen hun eigen moodboards aanmaken. Op deze moodboards kunnen vervolgens afbeeldingen van het hele web worden geplaatst door middel van een Pin it-knop. Elke speld (pin) geeft een afbeelding, video of artikel weer. Deze spelden worden gegroepeerd op de moodboards die de gebruiker naar wens kan aanmaken en indelen. Het sociale aspect aan de website is dat deze moodboards in principe openbaar zijn en dus kunnen worden gevolgd door andere gebruikers. Ook bestaat de mogelijkheid dat andere gebruikers een repin uitvoeren. Hiermee plaatsen zij de artikelen die zij bij andere gebruikers vinden op hun eigen moodboard.

Maar zoals de duiding “multichannel” of “omni-channel” reeds doet vermoeden, hebben de meeste grote retailers zich niet zelf aan slechts “een” social media site als Pinterest gekoppeld. Walmart maakt gebruik van Facebook en Google. Toys “R” Us leunt hard op YouTube, Sears op Instagram en vakantie-sites op Twitter. Volgens comScore, die data analyseert van online gebruik, heeft Pinterest veel concurrentie. Vergeleken met zijn meer dan 43 miljoen unieke bezoekers in oktober, had Twitter 64 miljoen bezoekers en torende Facebook hoog boven zijn buren uit met meer dan 178 miljoen unieke bezoekers. Terwijl door Pinterest aan retailers doorverwezen shoppers meer uitgegeven, volgens de IBM Digital Analytics Benchmark, maar de shoppers van Facebook vaker kopen. Gedurende een periode van vier weken in oktober en november, besteedden de via Facebook doorverwezen klanten gemiddeld $ 54,64 per bestelling, vergeleken met een gemiddelde van $ 123,50 per bestelling van Pinterest. Echter verwijzingen van Facebook leidden tot vier keer de hoeveelheid bestellingen dan de verwijzingen van Pinterest.

“Vorig jaar waren we op drie of vier sociale platforms aanwezig” aldus Jeffrey J. Jones II, de chief marketing officer bij Target. “Dit jaar maken we al gebruik van zeven of acht socials”.

Nicolas Franchet, hoofd retail en e-commerce van Facebook zei “hoewel het niet bekend is welk deel van onze advertentie-omzet van retail kwam, dat voor Facebook zeer belangrijk is. Facebook werkte met grote en kleine retailers. “Als je iemand vindt waar we niet voor werken, laat het me dan weten”. Walmart, bijvoorbeeld, maakt gebruik van Facebook om aan te kondigen wat de lokale store manager’s aan speciale aanbiedingen hebben op Black Friday. Die aanbiedingenvariëren per locatie, en worden geplaatst op de winkel individuele Facebook pagina.

Black Friday is in de US de dag na Thanksgiving Day, een vrijdag. De meeste werknemers hebben die dag ook vrij (met uitzondering van personeel in de detailhandel, gezondheidszorg en banksector), en daardoor gaan er veel mensen winkelen. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstinkopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Er zijn winkels die al om drie uur open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten om de laagstgeprijsde, beperkt voorradige artikelen te bemachtigen. Tijdens de dag is het vrijwel onmogelijk om een parkeerplaats te vinden bij de grote winkelcentra, sommige mensen parkeren hun auto al een week van tevoren om gegarandeerd een plaats te hebben. Oorspronkelijk komt de naam Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia en werd rond 1965 voor het eerst gebruikt om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving. Rond 1981 wordt voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die dag de winkeliers voor het eerst “in het zwart” komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. In de Verenigde Staten is het bij de boekhouding de gewoonte om verliezen in rode inkt in de boeken te schrijven. Uiteraard is dit technisch onjuist omdat de detailhandel wel degelijk winst maakt gedurende andere tijden van het jaar, maar het illustreert hoe belangrijk de kerstperiode is voor het jaarlijks eindresultaat.

Walmart werkt dus nauw samen met Google, en dat ook zal een lokale gebogen hebben , waarin de inventaris in het nabijgelegen winkels in de zoekresultaten van Google . Als je bijvoorbeeld zoekt op “Weber barbecue” legt Stephen F. Quinn, chief marketing officer bij Walmartuit, zal Google u vertellen of uw lokale Walmart de Weber barbecues op voorraad heeft en laat u de locatie van die winkel zien. Walmart begon hiermee te experimenteren eerder dit jaar en nu voor de feestdagen groots hierop ingezet. “Wij hebben onze eigen mobiele app, maar we zijn ook bezig met mobiel met Google, verder willen we met mobiel op Facebook” zei de heer Quinn. “Voor de lokale component zijn die partijen echt van cruciaal belang voor ons”.

Pinterest houdt niet bij hoeveel retailers gebruik maken van hun site – het is een open platform waar gebruikers kunnen opplakken wat ze maar willen – maar naast de focus op ” dingen” zijn oproep aan de bedrijven op dit moment strekt zich ook uit tot de prijs. Pinterest is gratis. Het bedrijf is net begonnen met te experimenteren met “commercieel” pinnen wat uiteindelijk zouden kunnen worden verkocht als advertenties. Vorige maand heeft het bedrijf $ 225 miljoen opgehaald,  wat zal worden gebruikt om uit te breiden en het voor opbouwen van een product voor adverteerders. Pinterest zegt dat haar gebruik buiten Noord-Amerika met 125 procent was gegroeid sinds januari en haar gebruik op mobiele apparaten met 50 procent, wat al voor meer dan 75 procent van alle gebruik staat. Piterest heeft een sterk vrouwelijke user-base, een belangrijke demografische gegeven voor retailers. Vrouwen, die vertegenwoordigen 75 procent van de bezoekers van de site en 93 procent van de totale tijd besteed aan de site. Volgens comScore zou het zinvol zijn voor retailers om hun partnerschappen te verbreden met een zo snel groeiende Pinterest.

Uit een recent onderzoek, uitgevoerd door Deloitte, bleek dat een enorme hoeveelheid “vakantie-winkelen” wordt uitgevoerd op smartphones dit jaar. Uit de enquête bleek dat ongeveer tweederde van de smartphone-bezitters van plan was om hun telefoons te gebruiken tijdens het vakantie winkelen, maar vooral om op locatie winkels te vinden, prijzen te vergelijken en te zoeken naar productinformatie. Gartner, een IT-onderzoeksbedrijf, ziet een belangrijke verschuiving naar mobiele aankopen in de nabije toekomst en voorspelt dat aankopen in fysieke winkels in de Verenigde Staten in 2015 ongeveer 85 procent van alle aankopen zullen beslaan. “Wij zien smartphones meer als een informatief kanaal dan een transactioneel kanaal” zegt John Davison, analist bij Gartner. “De tijd kan dat veranderen, maar dat zal nog wel enige tijd duren”. Alle opwinding ten spijt van de digitale partnerships, benadrukt Davison dat deze partnerschappen nog jong zijn. Net als alle andere mobiele experimenten, zei hij, zullen velen van hen niet overleven.

“Digital heeft het voordeel van zeer hoge mate van meetbaarheid” zegt Julie Krueger, directeur retail bij Google. “Als het niet de verwachte resultaten oplevert, zul je daar snel achter komen, een andere plek zoeken om je geld uit te geven”.

Bronnen: New York Times, Elizabeth A. Harris, comScore, Google, IBM Digital Analytics Benchmark, Wikipedia, Deloitte, Pinterest, Gartner en Target.

Hoe groot is de kans dat het verzamelen van data over jouw rijgedrag de premie van jouw auto-verzekering zal verlagen? In principe groot want autoverzekeraars willen graag het rijgedrag van bestuurders bestuderen. Maar dan wel om de schadelast te beheersen of om de premie te kunnen verhogen? Maar misschien nog niet om de klant aan een lager tarief te helpen – laat staan om het rijgedrag van de klant te verbeteren?  Een blogger in de US, Dave Pratt, schrijft dat hij huiverde toen zijn tienerzoon een Jeep kocht, en meteen moest denken aan hoe hoog de autoverzekering voor een jonge bestuurder met een flitsende auto zou zijn?. Maar in tegenstelling tot de meeste ouders, is Dave Pratt een innovator in de voorhoede van de Amerikaanse autoverzekeringssector, die zoekt naar ‘n manier om de prijstelling van auto-verzekeringen te veranderen. Pratt werkt namelijk voor de auto-verzekeraar Progressive. Hij installeerde meteen de Snapshot van Progressive in de auto van zijn zoon.

Progressive bestaat sinds 1937, en staat bij chauffeurs bekend om hun autoverzekering. Snel. Fair. Beter. Dat is wat klanten kunnen verwachten van Progressive. Alles wat Progressive doet erkent de behoeften van de drukke klanten, die kostenbewust zijn en steeds beter op de hoogte van verzekering willen worden gehouden. En toch ook nog goede service verwachten: 24/7, online en via de telefoon goed bereikbaar.  Progressive biedt naast autoverzekering ook alle  soorten andere verzekeringen aan.

Hoe werkt Snapshot? Steek het kleine apparaatje in de auto en binnen 30 dagen kan je de premie van je autoverzekering naar beneden zien gaan. Want hoe beter je rijdt, hoe meer je bespaart met Snapshot, het revolutionaire gebruik van een op data gebaseerd verzekerings-product. Als je je vandaag nog aanmeldt stuurt Progressive je alles wat je nodig hebt om te beginnen met besparen. Het Snapshot apparaat heeft een stekker die gemakkelijk in de diagnostische poort van jouw auto (meestal onder de stuurkolom ) past en houdt dan automatisch jouw rijgedrag bij. Snapshot is op afstand uitleesbaar. Na 30 dagen ga je online om jouw besparingen te zien. Rijsnelheid wordt door Snapshot gemeten, evenals hoe vaak je bovenop de rem staan, hoeveel mijlen je rijdt en hoe vaak je rijdt tussen middernacht en 4:00 uur. Op basis van die data krijg je een gepersonaliseerd tarief. Elke Snapshot korting verdien je onmiddellijk. Dus, kun je snel beginnen met besparen. Blijf je meer dan vijf maanden klant dan wordt jouw korting opnieuw bijgesteld.  Of de klant neemt de Snapshot eerst voor 30-dagen op proef, om daarna te beslissen of je wilt overschakelen. Hoe dan ook, het aanmelden voor Snapshot is gratis. Snapshot is een “telematica”-apparaatje, die de snelheid die zijn zoon rijdt de hele dag door bewaakt. Het apparaatje piept ook drie keer als zijn zoon plotseling moet remmen. Toen de zoon zijn vader beschuldigde hem te willen trainen tot een​betere bestuurder, zei Pratt dat dat precies was wat hij hoopte.

“De manier waarop we met verzekering omgaan in vergelijking met wat we zouden kunnen doen, is vrij slordig, de meeste mensen betalen eigenlijk altijd te veel”. Het concept van ontbundelen, zegt Pratt, is de toekomst van de auto-verzekering; de mogelijkheid om individuele bestuurders te controleren, ze daardoor lagere prijzen te kunnen geven, maar ook om bestuurders beter te laten rijden. “Nu kunnen we direct zien hoe mensen rijden, we denken dat dit de manier is, waardoor verzekeringen zullen veranderen” aldus Pratt. Die eraan toevoegt dat Progressive nu meer dan een biljoen gegevens heeft verzameld over het rijdgedrag van 1,6 miljoen klanten. “18-jarige jongens betalen meer voor ‘n auto-verzekering, maar sommige 18-jarigen zijn echt veilige chauffeurs en ze verdienen dus een lagere premie”.

Autoverzekeraars als Progressive in de VS, Tesco Bank in het Verenigd Koninkrijk en de Generali Group in Italië, zijn momenteel in de race om de consument ervan te overtuigen dat het controleren van het rijgedrag eigenlijk een goede zaak is. Dit kan nu omdat de technologie, hoewel niet nieuw, pas sinds kort betaalbaar is. Consumenten moeten gewoon wennen aan het idee dat een verzekeraar hun gegevens verzamelt. Voorstanders zeggen dat deze technologie het verzekeringsbedrijf zal hervormen. “We zeggen dat consumenten allemaal hetzelfde risicoprofiel hebben, maar dat is in feite niet zo. “De meeste mensen betalen eigenlijk te veel”. Dit komt omdat traditionele verzekeraars denken in gemiddelden, in tegenstelling tot persoonlijk gedrag. Je vult een formulier in met jouw bepaalde leeftijd, een bepaald type auto, de bepaalde regio en jouw geslacht; – en daarop wordt jouw risicoprofiel als chauffeur vastgesteld.

Iedere verzekeraar ontwikkelt nu ook een team dat zich richt op sociale media. Met betere big data technologieën, zoals voor de telematica rijgegevens of voor de informatie verzamelt uit sociale media profielen. Alles wat kan helpen het individuele klantenprofiel beter te benaderen. “Als ik een chauffeur ben die niet vaak rijdt, en ik heb een profiel dat erop zou wijzen dat ik voorzichtiger rijdt dan een gemiddeld persoon met mijn profiel, dan moet ik in staat zijn om 30-40 % te besparen op mijn auto-verzekering, en dat is toch vrij substantieel” zegt Joe Reifel, partner bij AT Kearney, een gerenommeerd adviesbureau.

“Maar het zijn niet alleen autoverzekeraars die betere gegevens over de consument wil. Ook levenverzekeraars zijn op zoek naar data die kunnen worden gebruikt om de gezondheid van de klant evalueren”, zegt Jamie Yoder, hoofd van de Pricewaterhouse Coopers verzekerings-adviespraktijk. En naast Facebook is er natuurlijk ook Twitter.  De tools zijn nog rudimentair, maar de data worden gebruikt. De uitdaging is om in die teams, in plaats van het gebruik van kostbare mankracht, nog meer te automatiseren. Het inluisteren in de wereld om daarna met behulp van big data analyse tools je producten te ontbundelen om tot een betere prijs/prestatie te komen is de ontwikkeling van de verzekeringsmarkt. Ontbundelen is uitpakken van grote producten tot meerdere kleine producten of per tijdseenheid, of per gebruik, of per kilometer of per gezinslid etc.

David Friedberg heeft WeatherBill uitgevonden (nu bekend als de Climate Corporation) die een nieuw soort gewas-verzekering biedt. Met behulp van een team van wetenschappers, bodem experts en ingenieurs, maakt het verzekeringsbedrijf gebruik van machine-learning algoritmen en grote data-analyses om erachter te komen wat het weer op een lokatie is, op dit moment en wat het zal worden, op elke hectare land van een boer. Deze informatie helpt boeren om te weten wanneer er geplant kan worden, hoeveel te planten, te bewateren en vooral wanneer niet te planten, omdat er bijvoorbeeld een grote storm wordt verrwacht. Daardoor is er een kleinere kans dat boeren een claim indienen bij hun verzekeraar door bijvoorbeeld stormschade.  “De gewas-verzekering, die we hebben ontwikkeld, betaalt automatisch uit op basis van specifieke weersomstandigheden” zegt Friedberg. Zoals autoverzekeraars bestuurders helpen, is het ons doel niet meer alleen om verzekeringen aan te bieden, maar ook om boeren te helpen beter gebruik te maken van hun land. “De landbouw is de grootste beroepsgroep in de wereld”, zegt Friedberg. “Als we een grote boer kunnen helpen zijn productie met 10 % te verbeteren, betekent dat letterlijk dat er miljoenen kilo’s voedsel extra kunnen worden geproduceerd”.

Nathalie Blanchard geeft wel een waarschuwing af; in 2009 ging zij op ziekteverlof van haar baan in Quebec als gevolg van ‘n ernstige depressie. Ze ging toevallig langs bij haar bank en vond uit dat haar ziekte-uitkering plotseling was gestopt. De oorzaak? Een paar Facebook foto’s waarop ze glimlachte. De verzekeringsmaatschappij had, op basis van wat de maatschappij zag op haar foto’s op Facebook, eenzijdig vastgesteld dat ze geen depressie had en sneed haar uitkering af. De zaak werd later buiten de rechtbank om met de verzekeraar geschikt.

Anita Ramasastry, professor rechten aan de Universiteit van Washington, waarschuwt dat er regelgeving moet worden ingesteld om ervoor te zorgen dat verzekeraars de grenzen van de privacy niet overschrijden en zich niet als “big brother” gaan gedragen. Ze vraagt zich af of er al bijsluiters zijn die in begrijpelijke taal toelichten, hoe gedrag van de consument en sociale media-informatie wordt gebruikt voor verzekerings-doeleinden. En of er al een manier bedacht is voor de consument om bij misbruik er iets aan te kunnen doen?”.

Ontbundelen wordt een fundamentele aardverschuiving door het toepassen van big data analytics! Maar verzekeraars in Nederland zijn nog niet in het stadium van ontdekken. Zoals ook in de Amerikaanse auto-verzekeringsmarkt nog maar 2% van de verzekeraars een auto-verzekerings-product biedt dat gebaseerd is op digitale monitoring van autorijden, volgens AT Kearney’s Mr Reifel. Maar dat percentage zal naar verwachting snel naar 10-15 % van de markt groeien in 2017. En in andere landen, zoals Italië en het Verenigd Koninkrijk, maken autoverzekeraars al gebruik van big data, niet alleen om risicoprofielen te analyseren, maar ook om te bepalen wie de schuldige is bij het veroorzaken van een auto-ongeluk.

De toekomst, daar zijn de meeste analisten het over eens, is om een continue terugkoppeling tussen verzekeraars en consumenten te creëren, zodat de consument kan reageren op de big data analyses die verzekeraars doen op de performance van consumenten. Om daardoor hun gedrag dienovereenkomstig te kunnen aan passen”.  Dit is het einde van de huidige wedstrijd – de verzekeraars kunnen niet zomaar premies blijven heffen voor schades die zich niet voordoen, maar premies voor schades die daadwerkelijk veroorzaakt worden. Ontbundelen is de toekomst: een individueel product voor de individuele klant!

Bronnen: BBC, ATKerney, Progressive, PriceWaterhouseCoopers, digital economics.nl, University of Washington, Tesco, Generali, Climate Corporation en Nathalie Blanchard.

Singularity University (SU) is gevestigd op het NASA Research Park in Silicon Valley. Het doel van SU is om leiders “op te voeden, te inspireren en om exponentiële technologieën met grote uitdagingen aan te pakken voor nieuwe toepassing”.  De SU werd opgericht in de zomer van 2009 door Peter Diamandis en Ray Kurzweil in Moffett Field, Californië. Singularity University is niet een geaccrediteerde vier jaar durende universitaire studie, maar is veeleer bedoeld om de traditionele onderwijsinstellingen aan te vullen. Haar programma’s variëren van tien weken zomercursus bedoeld voor graduate en post-graduate studenten, tot zevendaagse programma’s voor senior executives en regeringsleiders, tot het Singularity University Lab en haar conferenties.

“Over tien jaar bestaat 40% van uw bedrijven niet meer”, zei de oprichter van SU Peter Diamandis recentelijk tegen een zaal vol Nederlandse CEO’s. Dat komt omdat uw bedrijven zullen worden ingehaald door exponentieel groeiende nieuwe technologieën. “Stilstaan is doodgaan, maar wie nu meegaat staat een wereld van overvloed te wachten.” Diamandis, ook CEO van non-profitorganisatie X-Prize Foundation, is op initiatief van Deloitte naar Nederland gekomen om het gedachtengoed van de SU te promoten. Diamandis heeft als missie om wereldproblemen zoals armoede, ziekte en milieuvervuiling radicaal te doorbreken. Samen met onder meer NASA en Google werd de SU daarom opgericht. SU wil de problemen te lijf gaan met onderwijs in nieuwe technieken door vooraanstaande ondernemers en wetenschappers. “Ik ga jullie vertellen wat er achter de horizon ligt”, bezweert Diamandis. In het hart van de Amerikaanse innovatiebroedplaats Sillicon Valley gaat het om zaken als 3D-printen, groene energie, nanotechnologie, robotica en kunstmatige intelligentie.

Innovaties die  start-ups wellicht begrijpen, maar de gemiddelde bestuurder van de gevestigde bedrijven in de zaal, zoals Vopak, Houthoff Buruma, Endemol, of de NS, waarschijnlijk niet. “De dialoog is prematuur, het geloof dat de wereld serieus verandert is er bij ons nog niet”, merkt een aanwezige op. De ambassadeur van SU Nederland, Yuri van Geest, merkt dat ook. “Nederlandse CEO’s lopen achter op hun collega’s in het buitenland” zeg hij. “Maar bij de overheid ontbreekt het nog het meest aan visie.” Echter Diamandis en Van Geest zijn optimistisch. Het gaat namelijk om technieken die exponentieel groeien. “Ze verdubbelen elk jaar in capaciteit”, zegt Diamandis. “Groeit je bedrijf niet exponentieel mee, dan verkort je je eigen levensduur drastisch.”

Dat geen CEO dat mag negeren onderstreept Diamandis met het voorbeeld van Kodak. Ooit een multinational met 140 duizend werknemers werd het vorig jaar failliet verklaard. “Ze misten de slag naar de snelgroeiende digitale sector en werden ingehaald door bedrijven zoals Instagram”. Terwijl radio en televisie tegenwoordig in je broekzak passen, wordt het eerste 3D-grachtenpand in Amsterdam geprint. Computers zijn slimmer dan mensen, auto’s rijden zonder bestuurder en robots voeren operaties uit. Gevestigde bedrijven moeten nieuwe technieken integreren in hun bedrijfsvoering. Maar innoveren gaat niet van binnenuit, beweert Diamandis. “De hele wereld vormt een kennisbron tot innovatie.” Vernieuwen doe je niet alleen, daarom wil SU de CEO’s de hand reiken.

Want als we innoveren dan ligt de wereld voor ons open, zo beschrijft de Amerikaan ook in zijn boek Abundance. We gaan van een wereld van schaarste naar een wereld van overvloed. “De huidige technieken zijn in staat om iedereen in zijn basisbehoeften te voorzien.” Exit armoede. Voorbeelden van jonge innovators te over. Het Amerikaanse Slingshot zuivert bijvoorbeeld zeewater tot vrijwel steriel drinkwater met  slechts een kleine machine van 16.000 dollar (12.000 euro). Coca-cola beloofde die installaties te plaatsen in elk land waar ze actief zijn. Maar ook dichter bij huis gebeurt wat, bewijst Photanol van de Nederlandse ondernemer Michiel Lensink. Het bedrijf gebruikt zonlicht en co2 om bacteriën te produceren. Door de bacteriën juist te programmeren vormen ze de basis voor al onze productie-materialen: van brandstof tot plastic.

Een wereld van schaarste wordt er een van duurzame overvloed. “Bij die SU zitten ze wel een beetje in hun eigen cloud”, reageert een CEO met enige Hollandse nuchterheid. “Er zijn beren op de weg” ontkent ook Diamandis niet. Kijkend naar de ontwikkeling van technologie lijkt deze echter als een trein door te denderen. “Weergegeven in een grafiek zie je een lijn die ongeacht wereldoorlogen, epidemieën en natuurrampen, met eenzelfde snelheid doorstijgt”, zegt Diamandis.

Bronnen: NU.nl/Suzanne Blotenburg, Wikipedia, Singularity University, Deloitte en  Abundance.

Jongeren in de Verenigde Staten kopen veel minder kleding bij modeketen Abercrombie & Fitch. Het lijkt er op dat de kleding van het bedrijf ‘uit’ is. Mike Jeffries, de CEO van Abercrombie & Fitch, lijkt met de afnemende populariteit te worden afgestraft voor zijn controversiële uitspraken over de doelgroep van het merk. Zo opperde hij enige tijd geleden dat Abercrombie & Fitch alleen bedoeld is voor aantrekkelijke en slanke mensen. De kleding is dan ook alleen verkrijgbaar in kleinere maten. Jeffries kreeg wereldwijd een storm van kritiek te verwerken na zijn uitspraken.

Abercrombie & Fitch is een Amerikaans detaillist van vrijetijdskleding. Het bedrijf is in 1892 opgericht, gevestigd in New Albany, Ohio, had in 2005 een jaaromzet van 2.021 miljoen dollar en heeft 6.900 werknemers in dienst (75.000 wanneer de winkelverkopers worden meegerekend). Abercrombie & Fitch omvat vijf merken: Abercrombie & Fitch, Abercrombie Kids, Hollister Co., RUEHL 925 en Gilly Hicks. Abercrombie & Fitch was oorspronkelijk een vooraanstaand verkoper van buitenkleding en excursieproducten. Na vele succesvolle jaren kwam het bedrijf eind jaren 60 in financieel zwaar weer terecht, tot het in 1988 door Limited Brands, dat als vlaggenschip het lingeriemerk Victoria’s Secret heeft, werd gekocht en als lifestyle-merk in de markt werd gepositioneerd.

Abercrombie & Fitch heeft 339 winkels in de VS, Engeland (Londen), Frankrijk (Parijs), Canada, Italië (Milaan), België (Brussel), Nederland (Amsterdam) , Duitsland (München, Düsseldorf en Hamburg), Denemarken (Kopenhagen), Hong Kong, Ierland (Dublin), Japan (Tokio), Singapore en Spanje (Madrid). In het kader van de merkbeleving zijn de winkelmedewerkers modellen die vooral Abercrombie & Fitch-kleding dragen. Het Europese hoofdkwartier bevindt zich in Milaan. Het bedrijf kreeg in het verleden al veel kritiek en was betrokken bij juridische conflicten naar aanleiding van zijn personeelsbeleid en de behandeling van zijn cliënteel.

Abercrombie & Fitch is eind 2011 een Europese online shop gestart en daarmee levert het kledingmerk vanaf nu ook in Nederland. In totaal levert de webshop aan 29 landen. Was het voorheen nog enigszins exotisch om met een Abercrombie & Fitch-kledingstuk rond te lopen, vanaf nu is een shirt met ‘A&F’-logo voor iedereen binnen handbereik. De online shop is beschikbaar in vijf talen, waaronder Duits, Frans, Spaans, Italiaans en uiteraard Engels. Voor de verzendkosten wordt een vast tarief gehanteerd. Als je je bestelling binnen 5 tot 7 dagen in huis wilt hebben, dan betaal je een vast bedrag van 10 euro. Ben je wat minder geduldig dan kun je er ook voor kiezen om het de volgende werkdag in huis te hebben (voor 12 uur bestellen), maar dan betaal je wel het dubbele: 20 euro.

Dat is aardig aan de prijs, vooral als je bedenkt dat het distributiecentrum van Abercrombie & Fitch zich in Roosendaal bevindt. De betaling is te voldoen via een creditcard of Paypal. Betaling via iDeal wordt niet aangeboden. Het Amerikaanse modebedrijf Abercrombie & Fitch heeft het boekjaar 2012 goed afgesloten. De omzet is met 8,4 procent gestegen en de winst is verdubbeld. De groei is met name te danken aan het buitenland en online verkopen. Bleef er in 2011 nog 127 miljoen dollar over onder de streep, in 2012 loopt de winst op naar 263 miljoen dollar.

De groei is vooral te danken aan de buitenlandse activiteiten. In totaal was de in het buitenland behaalde omzet in 2012 zo’n 1,4 miljard dollar. In 2011 was dat nog 1,14 miljard dollar, dus daar boekt het bedrijf een groei van 36,5 procent. In Amerika bedroeg de groei slechts 1 procent. Online haalt Abercrombie & Fitch 28,6 procent meer omzet. In 2011 was het nog 552 miljoen euro, in 2012 steeg dit naar 700 miljoen dollar.

In augustus 2013 zagen de cijfers er niet zo florissant uit. De winst was voor de helft verdampt, door stijgende kosten en dalende marges. Ook toen waren de webshop en de buitenlandse expansie de lichtpuntjes. De verkoopcijfers van Abercrombie & Fitch zijn inmiddels flink teruggelopen. Volgens Jeffries komt dat omdat jonge consumenten hun geld liever wil uitgeven aan onder meer elektronische gadgets en hun kleding kopen bij goedkopere ketens zoals H&M.  Volgens Anne Poelmans, styliste van het tijdschrift Elle komt de afnemende belangstelling ook doordat de kleding van het merk al tien jaar hetzelfde zou zijn. Het beursaandeel van het merk daalde meer dan 19 procent nadat de verkoopcijfers met 10 procent afnamen. Analisten hadden een daling van slechts 2,5 procent voorspeld.

Het populaire kledingmerk Abercrombie & Fitch maakt dus moeilijke tijden door. Het derde kwartaal verliep voor de kledingfabrikant ook al slecht en de keten waarschuwde recent ook voor opnieuw een lagere omzet en winst in de laatste maanden van dit jaar. In het derde kwartaal schreef het concern een verlies van 15,6 miljoen dollar (circa 11,6 miljoen euro), tegen een winst van 84 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Abercrombie moest een afschrijving doen van 90 miljoen dollar op een lingeriedochter die werd gesloten. De omzet in winkels die langer dan een jaar open zijn, daalde met 15 procent.

Opvallend was de pessimistische vooruitblik die Abercrombie & Fitch wierp op de huidige periode. De omzet zal in het vierde kwartaal met 11 tot 14 procent dalen, verwacht het concern. Daarbij zal de winstmarge ”flinke erosie” vertonen. De keten kondigde onlangs aan vanaf volgend jaar ook grotere maten op de markt te brengen. In de hoop een breder publiek aan te spreken zullen bij de vrouwenlijn straks ook de maten XL en XXL worden verkocht. Eerder had topman Mike Jeffries gezegd dat het merk alleen voor ‘aantrekkelijke’ mensen was bedoeld en dat de vrouwenmaten daarom niet verder gingen dan large. De teruglopende omzet heeft Jeffries kennelijk van mening doen veranderen. In een poging de financiële situatie te redden en een grotere doelgroep aan te spreken, komt de Amerikaanse modeketen met een schoenenlijn en grotere kledingmaten. De grote kledingmaten moeten vanaf het voorjaar in de rekken hangen en de schoenencollectie moet vanaf volgende zomer te koop zijn.

Bronnen: Telegraaf, NU.nl, Knack, Wikipedia, Textilia, Textil Wirdschaft, Elle.

In 2001 nam Sanoma Ilse Media over, toen bekend van de zoekmachine Ilse, en het in 1998 opgerichte startpagina.nl, en bracht deze samen met haar eigen websites (onder meer NU.nl) onder in Ilse Media B.V. In 2006 nam Sanoma het internetbedrijf Rosetta Holding over, waardoor Schoolbank.nl in Sanoma’s bezit kwam. Een jaar later werden de golfbladen van Wegener aangekocht. In 2009 werd het dochterbedrijf Ilse Media hernoemd tot Sanoma Digital, en werden alle digitale activiteiten van Sanoma Uitgevers daar ondergebracht. In 2011 werden Sanoma Uitgevers en Sanoma Digital samengevoegd tot Sanoma Media. Op 29 juli 2011 werd Sanoma met een belang van 67% de meerderheidsaandeelhouder van SBS. Daarin zijn NET5, SBS6, VeronicaTV, Veronica Magazine en Totaal TV in ondergebracht.

Sanoma Media zette onlangs een groot aantal tijdschrift-titels in de uitverkoop. Ook werd geconstateerd dat de eigen digitale activeiten nou niet bepaald succesvol waren. Bovendien maakt de wereld kennis met de controverse tussen Sanoma en haar mede-aandeelhouder John de Mol over de resultaten van SBS6. Tijd voor positief nieuws.

Sanoma (en Wegener) gaat nu haar titels aanbieden via Myjour.com, een online platform voor het lezen van losse artikelen. NRC publiceerde al in Myjour. Via het platform kunnen gebruikers losse artikelen kopen uit onder meer Viva, BN/De Stem en de NRC Reader. Sanoma zal twaalf titels via Myjour gaan aanbieden: naast Viva gaat het om Grazia, Roots, Nieuwe Revu, Fiets, Golfers Magazine, Playboy, KIJK, Panorama, Autoweek, Beau Monde en Story. Wegener presenteert 35 regionale dagbladen op het platform.  Jan Verheul, bedenker van Myjour, stelt dat ook wordt gewerkt aan een samenwerking met De Persgroep. “Hopelijk kunnen we binnenkort ook artikelen van de Volkskrant, Trouw, Het Parool en AD aanbieden op Myjour. Ook individuele auteurs, zoals die van The Post Online (voorheen De Nieuwe Pers) bieden hun artikelen aan.” Myjour is op 1 oktober 2013 gelanceerd.

En nu schijnt ook SanomaVentures aan zet te zijn. Sanoma Ventures investeert, samen met de oprichters van Vault79, in FashionQlub, het bedrijf achter onder andere fashiondealsite Goeiemode.nl. Door bundeling van de activiteiten van Vault79.com met FashionQlub ontstaat een van de grootste online flash-sale verkopers op het gebied van mode en lifestyle van Nederland, met internationale ambitie. FashionQlub is in 2010 opgericht door Lennart Koopmans en Alexander van Nimwegen die daarmee de LEF ondernemersprijs in de wacht sleepten. Op Goeiemode.nl kunnen consumenten elke dag modeartikelen kopen met zeer hoge kortingen. In 2013 opende FashionQlub een 1.250m2 grote winkel in Leiderdorp die tevens fungeert als hoofdkantoor.

FashionQlub is in 2013 verdubbeld in omzet en heeft fors geïnvesteerd in groei. Zo zijn onder meer de besloten shopping communities 42HRSclub.com en Brandfield.com overgenomen en zijn er white label activiteiten opgezet voor de Telegraaf, VIVA en Veronica Magazine. Daarnaast zijn de eerste stappen gezet voor uitbreiding richting kinderartikelen (kidsdeals.nl) en zijn er webshops in België (goeiemode.be) en Duitsland (gutemode.de) gelanceerd. Lennart Koopmans, medeoprichter van FashionQlub: “We werken al prettig samen met een aantal titels van Sanoma, waaronder VIVA, Veronica Magazine, FashionChick.nl en Vault79.com. Met deze investering van SanomaVentures en de oprichters van Vault79 kunnen we het team verder uitbreiden en de marketingpower vergroten, om onze groei te versnellen.” Michiel Muller, ook medeoprichter van Vault79 en mede-investeerder in FashionQlub: “Door de gezamenlijke investering met SanomaVentures in FashionQlub kunnen we een sterke marktpositie creëren voor zowel Vault79.com als Goeiemode.nl in Nederland en verder groeien in het buitenland”.

SanomaVentures, de investeringstak van mediaconcern Sanoma, investeert nu ook in opleidingsvergelijker Springest. Springest wil uitgroeien tot de “Amazon van het leren”. Springest is in 2008 opgericht als Eduhub.nl door Ruben Timmerman. In 2011 kreeg de onderneming investeringsgeld van onder andere Marque Joosten (funda.nl), Patrick Kerssenmakers (fonq.nl), Floris Rost van Tonningen (hyves.nl) en de Rabobank. Op de vergelijkingssite zijn ruim 25.000 beoordelingen te lezen die inzicht geven in verschillende opleidingen.

De afgelopen twee jaar is Springest naar eigen zeggen uitgegroeid tot de grootste vergelijkingssite op het gebied van leren in Nederland. Sinds vorig jaar is de site ook actief in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de toekomst hoopt het bedrijf zijn bereik te verdubbelen van 2,5 miljoen naar 5 miljoen unieke bezoekers per jaar. Verder wil Springest zijn positie in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk uitbreiden en gaan starten in nog een paar andere Europese landen.

Op de website ConsumentenVergelijking.nl, zijn de best bezochte vergelijkingssites te zien voor tal van product categorieën. De consument wordt gevraagd te stemmen op de ‘vergelijker’ die hij de beste vindt. Ook kan de consument tips te geven en mee discussiëren zodat ConsumentenVergelijking.nl een site wordt van- en voor consumenten. Vergelijkingssites vliegen namelijk als paddenstoelen uit de grond. Welke moet de consument kiezen? Om die keuze makkelijker te maken geeft ConsumentenVergelijking.nl antwoord op de volgende vragen: Welke vergelijkingssites zijn er zoal voor het product of de dienst dat je zoekt? Hoe populair zijn die sites, wat wordt er vergeleken en wat is de rol van de vergelijker? Hierdoor bespaart de consument tijd met het zoeken naar de juiste vergelijkingsite. Via eenn link gaat de consument rechtsreeks naar de vergelijkingsite van je keus.

ConsumentenVergelijking.nl werkt met de Alexa Traffic Rank. De Alexa Traffic Rank van Consumentenvergelijking.nl zelf was per 15 december 210.489. Ook de ratings van de onderstaande 8 studiesites komen tot stand met behulp van de Alexa Traffic Rank. De Alexa Traffic Rank is een ruwe maatstaf voor de populariteit van een website. Alexa verzamelt op dagelijkse basis verkeersgegevens van miljoenen gebruikers die de Alexa toolbar hebt geïnstalleerd. En gebruikt dan een wiskundige formule om de waarde van de gegevens van de laatste drie maanden te berekenen om dan te komen tot een ranking voor elke site.

Die ranking is dus de positie van de website in een massale ranglijst op basis van zowel het aantal bezoekers en het aantal bekeken pagina’s. De ‘populairste’ website krijgt de rang 1, de tweede ‘populairste’ rang 2, en zo verder tot miljoenen websites die relatief weinig bezoekers hebben ontvangen. Waarschijnlijk weet niemand hoeveel websites er op dit moment bestaan. In november 2011 vond Netcraft Web Server Survey ongeveer 172 miljoen verschillende actieve sites. Dan staat een site met een Alexa Traffic Rank van 1.720.000 nog steeds in de top 1% van alle websites. Een website kan wel bijzonder populair zijn in bepaald land, en minder populair in andere. Verder moet in gedachten gehouden worden dat de ranking wordt berekend op basis van verkeersgegevens verzameld van gebruikers die de Alexa toolbar hebben geïnstalleerd. De resultaten worden gezien als een representatieve steekproef uit al diegenen die gebruik maken van het internet. Dus het aantal bezoekers van elke website wordt niet nauwkeurig bepaald. Maar kan wel worden gebruikt als een ruwe indicatie.

Op de ranking van onafhankelijke opleidings-vergelijkingssites staat Springest.nl boven aan. Springest.nl is zoals gezegd een onafhankelijke vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen. Springest biedt een overzicht in 21 categorieën en ruim 1.000 verschillende onderwerpen. Aanbieders van trainingen plaatsen hun aanbod zelf op Springest, om zo nauwkeurig mogelijke informatie te bieden. De Alexa Traffic Rank van Springtest was op 16 december 104.093. En daarmee op LOI na, de best bekeken opleidingenvergelijker van Nederland.

Cursusvoor.nl is een van de grootste zoekmachines met cursussen, opleidingen, trainingen en workshops in Nederland, die doorzoekt het aanbod van 2.400 Nederlandse cursusaanbieders. Het plaatsen van cursussen is gratis. Via Cursusvoor.nl vergelijk je bijna 30.000 cursussen, opleidingen, trainingen en workshops in Nederland. De Alexa Traffic Rank van Cursusvoor.nl was 1.983.252 per 16 december.

Onderwijsplanet.nl is een onafhankelijke portal op het gebied van regulier en commercieel onderwijs, loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Een overzichtelijke virtuele omgeving waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten. Op Onderwijsplanet is (bijna) alles te vinden op het gebied van regulier en commercieel onderwijs en vergelijkt alle aanbieders van opleidingen, trainingen en cursussen. De Alexa Traffic Rank van Onderwijsplanet.nl was 2.973.299 per 14 december.

Millian.nl is de meest geraadpleegde opleidingensite voor (young) professionals, managers en aankomende masterstudenten. Vergelijk 9639 opleidingen en trainingen van de top 200 opleidingsinstituten, in alle mogelijke vakgebieden. De Alexa Traffic Rank van Millian.nl was 2.259.242 per 15 december.

Op Trainingplaza.nl worden dagelijks trainingen en opleidingen toegevoegd! Nu zijn er al meer dan 3500 opleidingsmogelijkheden aanwezig. Deze gids bestrijkt een groot scala aan bedrijfsopleidingen van management, organisatie en taal trainingen tot aan specifieke technische en financiële onderwerpen. Men zoekt een opleiding of training op thema of trefwoord. De Alexa Traffic Rank van Traingsplaza.nl was 4.9090.138 per 16 december. En is met deze ranking de laagste gepositioneerde.

De best sites volgens de Alexa Traffic Rank zijn:

De LOI, deze site onderscheidt een aantal productgroepen: University, HBO-studies, HBO-cursussen (korte cursussen op HBO-niveau), cursussen, taalcursussen, hobbycursussen, audiocursussen (lesmateriaal staat volledig op cd). En sinds kort HBO Klassikaal en Cursussen Klassikaal. De Alexa Traffic Rank van Loi.nl was 84.860 per 14 december. LOI kent de hoogste ranking van Nederland.

NHA opleidingen (www.nha.nl) biedt de voordeligste thuis-studies aan van Nederland. Geïnteresseerden kunnen uit meer dan 250 verschillende cursussen en opleidingen kiezen. En starten kan op iedere dag van het jaar. De Alexa Traffic Rank van nha.nl was 113.327 per 16 december.

Het NTI staat al ruim 65 jaar voor afstandsonderwijs. Het NTI biedt 850 opleidingen aan, in de categorieën: Cursus, MBO, HBO en zelfs Masteropleiding. Studenten kunnen kiezen uit volledige zelfstudie of deels klassikaal. De Alexa Traffic Rank van nti.nl was 169.177 per 15 december.

Tot slot Studieplan.nl, die veel verschillende cursussen biedt. Zoals hobby cursussen in diverse onderwerpen; auto’s, creatief, spellen, talen, schrijven etc. Maar Studieplan.nl biedt ook diverse beroepsgerichte studies van informatica opleidingen tot gerichte branche diploma’s.  De Alexa Traffic Rank van Studieplan.nl was 403.474 per 14 december.

Blijkbaar is de studievergelijkingsmarkt een druk bezette markt. Springest heeft volgens de ranking een toppositie. Behalve de inkomsten uit banners en advertenties op de site, vragen wij ons toch af waarom Sanoma geïnteresseerd is in deze vergelijkingssite?

Bronnen: NU.nl, Consumenten Vergelijking, Build a website en Sanoma.