pVoor informatie bel: +31 6 53 94 44 34

Ali Baba en de veertig rovers is een sprookje uit Duizend-en-één nacht. Het verhaal werd in de 18e eeuw bekend door de Fransman Antoine Galland, de eerste Europese vertaler van het werk. Het verhaal handelt over Ali Baba die toevallig ziet hoe een troep rovers hun schatkamer in een grot openen met de toverspreuk “Sesam, open u”. Als de rovers weggaan, opent Ali Baba de schatkamer om zijn zakken te vullen. De rovers ontdekken hem, maar samen met zijn slimme slavin Morgiana verslaat Ali Baba de rovers.

Alibaba
Jack Ma, eerste CEO van Alibaba zei: “Op een dag was ik in San Francisco in een coffeeshop, en ik dacht dat Alibaba is een goede naam zou zijn. En vroeg de serveerster: “wat weet je over Alibaba?”: En ze zei “Alibaba en 40 rovers” en ik dacht ja, “dit wordt onze naam! Toen ging ik de straat op en vroeg nog eens 30 mensen en ze wisten allemaal van Alibaba’s “sesam open u”. Alibaba is een soort slimme ondernemer, is gemakkelijk te spellen en wereldwijd bekend. Alibaba opent de grot voor kleine tot middelgrote bedrijven. We hebben ook de naam Alimama geregistreerd voor het geval iemand met ons wil trouwen!” Alibaba.com is nu, op Walmart.com na, de grootste retailer van de wereld en is hard op weg naar de eerste plek. Een webshop die vooral gericht is op de verkoop van grotere aantallen maar je kunt er ook heel goed als particulier goedkope producten kopen.

Dé grot van Alibaba is nu de grootste site van de wereld
Maar Alibaba is nu een groep websites van een particuliere in Hangzhou China gevestigde groep van op internet gebaseerde e-commerce bedrijven waaronder business-to-business online web portals, online retail en betalingsdiensten, een shopping zoekmachine en data-centric cloud computing-diensten vallen. In 2012, zetten twee van Alibaba’s portals samen 1,1 biljoen yuan ( $ 170 miljard dollar) om, meer dan de concurrenten eBay en Amazon.com samen. Alibaba is voornamelijk actief in de Volksrepubliek China. In maart 2013 werd de waarde door The Economist van Alibaba geschat op meer dan $ 120 miljard. Het bedrijf begon in 1999 met de website Alibaba.com, een business-to-business portal om Chinese fabrikanten te verbinden met buitenlandse kopers. De consumer-to-consumer portal Taobao, vergelijkbaar met eBay, beschikt over bijna een miljard producten en is een van de 20 meest bezochte websites wereldwijd. De Alibaba Group is goed voor meer dan 60 % van de geleverde pakketen in China pakketten. En Alipay, een online betaling service, is goed voor ongeveer de helft van alle online betalings-transacties in China. De overgrote meerderheid van deze betalingen vindt plaats door de eigen Alibaba dienst. Met ingang van september 2013, is Alibaba op zoek naar een beursgang.

Ook Engelstalige sites
De Engelstalige portaal Alibaba.com verzorgt de verkoop tussen importeurs en exporteurs uit meer dan 240 landen en regio’s. Het Chinese portaal 1688.com is ontwikkeld voor de binnenlandse business-to-business handel in China. Daarnaast biedt Alibaba.com biedt een transactie-gebaseerde retail website, AliExpress.com, waar kleinere kopers voor kleine hoeveelheden goederen kunnen kopen tegen groothandelsprijzen. In 2013 is 1688.com gestart met een direct kanaal, dat verantwoordelijk is voor $ 30 miljoen dagelijkse transactiewaarde.

Taobao is net als Marktplaats
Taobao van Alibaba is de Marktplaats van China en is het grootste consumer-to-consumer online verkoop platform, opgericht in 2003. Biedt een scala van producten en was in oktober 2013 de derde meest bezochte website in China, volgens de Alexa.com rating. Volgens Zhang Yu, de regisseur van Taobao, steeg het aantal winkels op Taobao met een jaarlijkse omzet van minder dan 100 yuan met 60 % tussen 2011 en 2013. In dezelfde periode steeg het aantal winkels met een omzet tussen de 10 duizend en 1 miljoen yuan steeg met 30 %, en het aantal winkels met een omzet meer dan 1 miljoen yuan met 33 %. De totale omzet van Taobao ( inclusief Tmall ) was meer dan 1 biljoen yuan (160 miljard dollar) in 2012. En op 11 november 2012, door de grootste online promotie activiteit, bereikte Taobao een omzet van 19,1 miljard yuan; USD 3 miljard in een dag. Juhuasuan.com is een groep shopping websites in China en werd gelanceerd door Taobao in maart 2010 en werd een afzonderlijk bedrijf in oktober 2011. Juhuasuan biedt “flash sales” dat zijn producten die alleen beschikbaar zijn voor een bepaalde periode, die van 2 dagen tot een maand kan oplopen. Alles te koop tegen een gereduceerde prijs.

Etao
eTao.com werd gelanceerd door Taobao in oktober 2010 als een vergelijkingssite en werd ook ‘n afzonderlijk bedrijf in juni 2011. Het biedt zoekresultaten van de meeste Chinese online shopping-platforms met inbegrip van producten-, verkoop- en coupon zoekopdrachten. Online shoppers kunnen de site gebruiken om prijzen te vergelijken van verschillende verkopers en het identificeren van producten die men wilt kopen. Deze Alibaba Group website Etao biedt ook informatie over producten van Amazon China, Dangdang, GOME, Yihaodian, Nike China en Vancl, evenals Taobao en Tmall.

Alipay
Alopay.com (gelanceerd in 2004) is een online betaalplatform en heeft het grootste marktaandeel in China met 300 miljoen gebruikers. Iets minder dan de helft van China’s online betaalmarkt in februari 2014. Volgens Credit Suisse was, de totale waarde van online transacties in China ongeveer US $ 660 miljard in 2012. Alipay biedt een escrow-service, waarbij consumenten kunnen nagaan of ze gelukkig zijn met de goederen die zij hebben gekocht voordat zij het geld vrijgeven aan de verkopende partij. Deze dienst beschermt de consument als aanvulling op de zwakke wetgeving inzake consumentenbescherming in China. Alipay werkt met meer dan 65 financiële instellingen, van Visa en Mastercard tot betalingsdiensten van Taobao en Tmall evenals met meer dan 460.000 Chinese bedrijven. Internationaal gebruiken meer dan 300 handelaren Alipay om rechtstreeks aan de consument in China te verkopen en Alipay ondersteunt momenteel transacties in 12 vreemde valuta.

Bankvergunning
De Chinese centrale bank heeft Alibaba bankvergunning gegeven in juni 2010 voor de betaling aan derden. Het gaf ook aparte richtlijnen voor buitenlandse gefinancierde betalingsinstellingen. Alipay die goed is voor de helft van China’s niet-bancaire online betaalmarkt, werd geherstructureerd als een binnenlandse vennootschap gecontroleerd door Alibaba’s CEO Jack Ma. De overdracht van Alipay’s eigendom was controversieel omdat berichten in de media in 2011 lieten weten dat Yahoo en Softbank (controlerende aandeelhouders van de Alibaba Group) niet in kennis waren gesteld van de verkoop voor de nominale waarde. De Chinese Century Weekly bekritiseerd Jack Ma, die verklaarde dat de RvB van de Alibaba Group op de hoogte was van de transactie. Het incident werd ook door de kritiek in de buitenlandse media als schadelijk gezien voor het vertrouwen in Chinese investeringen. Dit geschil werd inderminne geschikt door Alibaba Group, Yahoo en Softbank in juli 2011. In 2013 lanceerde Alipay een financieel platform genaamd Yu E Bao. Met ingang van juni 2013 had Yu E Bao nog steeds “een klein papierwerk probleem” met de China Securities Regulatory Commission, Alibaba zegt dat ze van plan zijn dit product verder uit te breiden en het probleem met dde Commission op te lossen.

Alibaba ook in Cloud Computing
Alibaba Cloud Computing (www.aliyun.com) heeft cloud computing services met inbegrip van e-commerce, data mining, e-commerce dataverwerking en data maatwerk. Het werd opgericht in september 2009 op de 10e verjaardag van de Alibaba Group. Net als Amazon en Zalando ontwikkelt men zich niet alleen als handels of retailplatform, maar ook als it-, data- en logistieke company; de verzending, supply chain en data worden als businesses vermarkt. Het mes van Alibaba snijdt aan 2 kanten. In maart 2014 heeft Alibaba ook nog een controlerend belang in Chinavision Media Group genomen voor $ 804 miljoen, de twee bedrijven hebben aangekondigd dat ze een strategie gaan ontwikkelen voor de kansen in online entertainment en andere media gebieden.

Voor wie is Alibaba.com
Je zult nu denken dat Alibaba.com eigenlijk niet geschikt is voor de particulier die niet meerdere aantallen wil kopen maar ook op Alibaba.com kun je voor weinig leuke dingen krijgen. Toch raad ik je dan liever Aliexpress.com of Dhgate.com aan voor de gene die geen partijen willen. Op Alibaba.com vind je dus Chinese aanbieders zoals fabrieken of retailers die grote partijen aanbieden, er staat geen vaste prijs bij je hebt eerst mail contact nodig met de verkoper voor je überhaupt over kunt gaan tot een koop. De prijs is afhankelijk van vele dingen zoals het aantal en de extra opties zoals eigen merk of opdruk. Je kunt ook kleinere partijen kopen zoals je gewend bent op andere Chinese webshops door gewoon bij het product op Buy now te drukken, je betaald met de gewenste methode en wacht af tot je de producten binnen krijgt. Wanneer je grotere partijen zou willen kopen dan gebruik je het mailform op de pagina van het product, hier geef je aan hoeveel producten je wil en welke optie’s als een eigen merk of opdruk. De verkoper zal je terug mailen met prijzen etc. Maar eerst zal Alibaba.com nog controleren of deze prijzen ook kloppen, hierna ontvang je de email. De verkoper zal je een betalingsaanvraag mailen met de afgesproken betalingsmethode. De verzendkosten en methodes zijn afhankelijk van de verkoper maar meestal mag je dit gewoon zelf bepalen zolang je maar betaald. Wanneer het om grote partijen gaat is het niet altijd handig om het gratis te laten verzenden, voor een goede methode betaal je wat meer alleen weet je wel dat het in goede handen is en dat je het vooral veel sneller ontvangt. “Verified supplier” betekend dat deze verkoper is gecontroleerd door Alibaba.com en dat het veiliger en betrouwbaarder is om zaken te doen met deze verkoper. ‘n “Gold Supplier” is een verkoper die betaald heeft voor een beter lidmaatschap inruil voor extra services en betere plek in de lijsten, omdat zij hier voor moeten betalen is de verkoper betrouwbaarder. Wanneer de verkoper online is kun je realtime met deze verkoper chatten.

Is Alibaba.com zelf betrouwbaar ?
Ja, zolang je weet wat je doet. Is de prijs te mooi om waar te zijn? Doe het dan niet. Nou weet ik dat heel veel producten in China te mooi lijken om waar te zijn toch is het handig om je echt even af te vragen of het kan. Natuurlijk klopt het dat je een pen voor 5 cent kunt kopen als je een grote partij koopt, maar een mooie mobiele smartphone met goede specificaties voor 30,00 dollar kan natuurlijk niet waar zijn. Ook is het goed om te kijken naar de positieve feedback van de verkoper, en voor die paar cent zou ik een certified supplier of gold supplier gebruiken omdat je toch net wat meer kans hebt dat de deal goed afloopt.
Aan het eind van de grot staat een pot met goud?
Jack Ma de CEO van de Alibaba Group en kondigde bij zijn voornemen om af te treden de beursgang van Alibaba aan. De nieuwe CEO Jonathan Lu bevestigde de IPO opnieuw in juli 2013: “We zijn klaar en kunnen elk moment naar de beurs gaan”. Alibaba is bij zijn beursgang waarschijnlijk 150 miljard dollar waard! Dat meldt persbureau Bloomberg. Alibaba, het grootste internethandelsbedrijf in China, heeft het New Yorkse adviesbureau Simpson Thacher & Bartlett ingehuurd om de beursgang voor te bereiden. Alibaba heeft al volop aandeel in de Amerikaanse markt, en het is voor 24% eigendom van internetportaal Yahoo! Onbekend is nog aan welke beurs topman Jack Ma zijn webdienst wil laten noteren. Met zijn beurswaarde komt het concern in de buurt van Facebook. Alibaba is een breed platform, met talloze webdiensten die in ruim 200 landen actief zijn, vooral met digitale verkopen van artikelen. De marktmacht is enorm: op 11 november vorig jaar, een Chinese feestdag, verkochten zijn twee merken Taobao en Tmall met $5,75 miljard vier keer meer dan Amerikaanse retailers tijdens Cyber Monday, de dag na Thanksgiving. Webdienst Alibaba heeft ook plannen om als bank in de Verenigde Staten te beginnen, waar het in andere landen al zeer succesvol aan microfinanciering van bedrijven doet. Onderdeel van Alibaba is het online kredietfonds Yu’E Bao, dat weer verbonden is met Tianhong Asset Management. Bedrijven en particulieren investeren daarin, met yields die boven 6% komen, leidde dat in acht maanden tot een beheerd vermogen van $81,45 miljard. Daarmee staat het volgens zakenblad Forbes boven Fidelity Investments als het zevende fondshuis ter wereld. Via Alibaba stromen Chinese miljarden van particulieren straks de Amerikaanse markt op. In veel zakelijke webdiensten concurreert het Chinese bedrijf met de Amerikaanse reus Salesforce, met $4,07 miljard omzet een grote, maar ook dit bedrijf moet vrezen voor de reus uit China. Vorige maand kocht Alibaba voor bijna $600 miljoen een belang in ChinaVision Media Group, dat toegang biedt tot tv-programma’s en video’s. Jack Ma probeert hiermee rivalen als Baidu en Tencent op de Chinese onlinemarkt, 618 miljoen gebruikers groot, af te troeven.

Bronnen: Buitelandsewebshops.nl, Wikepedia, AliBaba.com, de Telegraaf.nl, Bloomberg, Credit Suisse, Century Weekly en Google.

Van “goed” tot “groots”; Jim Collins schreef in zijn boek “Good to Great, why some companies make the leap and others don’t” waarom succes geen toeval is, maar een bewuste keuze van de CEO. Hij en zijn team onderzochten wat bedrijven onderscheidt, als zij een significante voorsprong hadden genomen op hun branchegenoten. Als grondig wetenschappelijk onderzoeker zet hij dit op een onderbouw-de en praktisch aansprekende manier uiteen. Een team van Amerikaanse wetenschappers onder leiding van Jim Collins deed jarenlang diepgravend kwantitatief en kwalitatief onderzoek in verschillende branches. Het resultaat is een model om goede organisaties te veranderen in ‘great companies’. Het boek gaat uitgebreid in op de aanpak die is gevolgd om tot “grootsheid” te komen. Deze bewerking zal de hoofdlijn behandelen, maar laat zich vooral lezen als een stappenplan voor een succesvolle organisatie.

Het onderzoek begon met 1435 “goede” bedrijven en het volgen van hun prestaties gedurende 40 jaar. Op zoek naar de weinige bedrijven die waarlijk ‘groots” zijn geworden. Collins wilde een inkijk in succesvolle verandering geven. Hij wil eigenlijk dat je alles wat je ooit hebt geleerd, over wat er nodig is om goede resultaten te creëren, gaat vergeten. Hij wil dat je beseft dat alle operationele voorschriften voor het creëren van grootschalige organisatieveranderingen, niets anders zijn dan mythes. Zoals:

 • De mythe van de urgentie: verandering begint pas als er een crisis komt die ‘ongemotiveerde’ medewerkers overtuigt de noodzaak tot verandering te accepteren?
 • De mythe van de aandelenopties: aandelenopties, hoge salarissen en bonussen zijn prikkels die de wielen van de verandering smeren?
 • De mythe van “Fear-Driven Change”: de angst om achterop te komen, de angst om anderen te zien winnen, de angst voor monumentale mislukkingen, dat zullen de drivers of change zijn?
 • De mythe van acquisities: u kunt uw weg kopen naar groeien, zodat u via de  cijfers uw weg kunt kopen naar grootsheid?
 • De mythe van technology-driven change: de doorbraak die u zoekt kan worden bereikt door het gebruik van technologie waardoor de concurrentie het haasje wordt?
 • De mythe van de revolutie: grote veranderingen moeten hartverscheurende-, extreme-, pijnlijke- en grote disruptieve events zijn?

Totaal verkeerd volgens Collins. Bedrijven die de sprong van “goed naar groots” hebben genomen hadden geen naam voor hun transformatieproces en absoluut geen te gekke programmanaam. Zij hebben geen crisis nodig. Ze hebben geen “mensen” die gemotiveerd moesten worden. Er is geen bewijs van een verband tussen geld en meesterschap in verandering. En angst lijdt niet tot veranderen, maar tot het bestendigen van middelmatigheid. Noch kunnen overnames zorgen voor een stimulans voor grootsheid: twee middelmatigen maken nooit samen een groots bedrijf. Technologie is zeker belangrijk, maar komt in het spel te pas als de verandering al is begonnen. En zoals voor de laatste mythe, dramatische resultaat verbetering komt niet door dramatische veranderingsprocessen. Door een serieuze “evolutie”, een die voelt als een “revolutie”, komt men niet tot een duurzame sprong vooruit. Laat staan tot de sprong van goed naar groots!.

Deze mythen zijn duidelijk mytrhen en niet de aanbevelingen die nodig zijn om van goed naar groots te komen. Collins en zijn team hebben systematisch een lijst van 1435 gevestigde bedrijven uitgekamd, om ieder uitzonderlijke geval op het spoor te komen, die de sprong van niet-beter-dan-gemiddelde resultaten tot grootse resultaten hebben gemaakt, te kunnen vinden. Wat is dan groots? Na de sprong, moest een bedrijf cumulatieve aandelenrendementen van de algemene aandelenmarkt outferpormed hebben met ten minste drie keer meer gedurende 15 jaar. En dat moest een sprong zijn, die onafhankelijk van haar industriesector is gedaan. In feite hebben de 11 good-to-great bedrijven, die zij hebben gevonden, gemiddeld een rendement gerealiseerd wat 6,9 keer groter is dan de beste prestaties van General Electric ooit onder de legendarische Jack Welch.

Die verrassende good-to-great lijst bestaat uit bedrijven zoals Abbott Laboratories (3,98 maal de markt), Kimberly-Clark Corp (3,42 maal de markt), Nucor Corp (5,16 maal de markt) en Wells Fargo (3,99 maal de markt). Ook zo’n verrassing is Kroger Co, ‘n supermarkt keten, die de gemiddelde performer op de beurs versloeg met 4,16 maal in de afgelopen 15 jaar.

In elk van deze opvallende van goed-naar-groots zakelijke transformaties, vonden ze hetzelfde: er was geen magisch moment. In plaats daarvan, een down-to-earth, pragmatische, betrokkenheid-bij-een helder proceskader, beschaafde leiders, en de mensen op het juiste spoor met oog voor de lange termijn. In elk geval is het de overwinning van standvastige discipline tegenover de quick fix. De vergelijking van die bedrijven in het  onderzoek tijdens de cruciale jaren, leverde een aantal duidelijke spelregels op waarlangs consekwent wordt gehandeld:

 • Succesvolle organisaties zijn niet gericht op het managen van verandering, maar op de uitkomst van die verandering;
 • Succesvolle organisaties zetten geen groots communicatieoffensief in om veranderprojecten te benoemen;
 • Overnames en fusies zijn geen onderscheidende factor voor succes;
 • De aard van de branche is ook geen onderscheidende factor voor succes is;
 • De beloningsstructuur van het topmanagement is ook geen onderscheidende factor voor succes;
 • Het hebben van een duidelijke strategie is geen onderscheidende factor voor succes en
 • Succesvolle organisaties zien technologie als middel dat verandering kan versnelt, maar niet als iets dat een verandering veroorzaakt!

Zoals gezegd heet het team van Collins een selectie gemaakt van succesvolle organisaties uit hun database. Deze ‘great companies’ zijn organisaties die erin geslaagd zijn om op een bepaald moment (het ‘tipping point’) sterk boven de markt te presteren en deze bovenmatige prestatie tenminste 15 jaar vast te houden (gemiddeld zeven maal de aandeelhouderswaarde). De uitkomsten van de analyse zijn verrassend:

 • Bij vrijwel alle succesvolle organisaties komen de CEO’s vanuit de organisatie zelf!
 • Succesvolle organisaties richten zich niet alleen op wat er wél moet gebeuren, maar kijken ook naar wat er vooral niet moet gebeuren!

Topleiderschap is het tegendeel van egocentrische leiderschapsstijlen. Managers met een groot ego kunnen fantastische en inspirerende leiders zijn, maar zullen niet in staat zijn de organisatie naar een blijvend succesvol niveau te tillen. Na hun vertrek stort hun koninkrijk vaak ineen. De ambities van topleiders zijn niet gericht op het nastreven van persoonlijk gewin, maar zijn gericht op het lange termijn succes van de gehele organisatie, dus ook na hun bestuursperiode. Het streven naar lange termijn succes bepaalt de inrichting van de organisatie, is de leidraad voor beslissingen en voor het oplossen van conflicten.

De combinatie van persoonlijke bescheidenheid en professionele gedrevenheid biedt een gebalanceerde combinatie van ondernemerskwaliteiten. De drang naar uitmuntende resultaten gaat gepaard met een oprechte bescheidenheid. Topleiderschap is dus niet gebaseerd op charismatisch leiderschap, maar meer op inspirerende principes die door de leider consequent worden gehanteerd. Topleiders hebben de oprechte neiging om mislukkingen bij zichzelf te zoeken en succes te wijten aan externe factoren.

Topleiders zijn schaars, maar niet onvindbaar.

Eerst wie, dan wat; kiezen voor mensen. Wat gaat voor: de beste strategie of de juiste mensen? ‘Great companies’ onderscheiden zich van minder succesvolle organisaties, door de prioriteit te leggen bij het vinden van de juiste mensen. Het aantrekken en behouden van een goed team biedt een aantal belangrijke voorwaarden voor succes:

 • Het vergroot de flexibiliteit van de organisatie, waardoor de organisatie zich weet aan te passen aan onvoorziene veranderingen
 • Managers besteden minder tijd aan het motiveren en managen van medewerkers. Bovendien geldt omgekeerd dat het aantrekken van verkeerde medewerkers nooit kan leiden tot grootse successen. De waarneming dat goede mensen belangrijk zijn is niet verassend. Vernieuwend is echter de nadruk die Collins legt op de consequenties van deze constatering. Accepteer geen middelmaat. Zoek naar kanjers en accepteer geen nieuwe medewerkers die niet aan de competentie-eisen van de organisatie voldoen. Bovendien, zolang de juiste mensen nog niet aan boord zijn (of de verkeerde mensen van boord zijn), is het niet verstandig te starten met nieuwe belangrijke projecten. Vooral dit laatste punt vergt veel discipline van de organisatie, omdat de managementagenda of aandeelhouders vaak een projectritme dicteren.

Dromen moeten niet worden onderbouwd door vermoedens en maar door feiten. Dat betekent niet dat het hebben van dromen fout of onjuist is. Integendeel, maar de organisatie moet voldoende ruimte bieden om deze dromen te bediscussiëren en te doorgronden. Het pad naar een succesvolle visie en aanpak moet de toets van de realiteit doorstaan. Op deze manier voorkomt de organisatie blinde vlekken in haar strategische aanpak. Om blinde vlekken te voorkomen moet een organisatie werken aan een cultuur die open staat voor de feiten en discussie. Collins geeft raad met enkele tips:

 • Leidt de organisatie door middel van het stellen van vragen en niet door het geven van antwoorden
 • Gebruik het debat en de discussie als manier om tot een juist antwoord te komen en niet als middel om draagvlak te creëren
 • Ontleedt problemen en gemaakte fouten; niet om schuldigen te zoeken maar om er van te leren. Er kan altijd iets geleerd worden
 • Organiseer ‘rode vlaggen’ in de organisatie. Deze ‘alarmbellen’ zijn gebaseerd op indicatoren die ervoor zorgen dat fouten of slechte keuzes tijdig worden opgemerkt, zodat er naar gehandeld kan worden

De balans tussen droom en werkelijkheid is subtiel. De analyse van Collins leert vast te houden aan het geloof in uiteindelijk succes en tegelijkertijd altijd rekening te houden met de harde werkelijkheid. Kortom, vertrouw op God, maar zet je fiets op slot.

Streef naar de essentie; kom tot de kern van de zaak

Het succes van ‘great companies’ wordt ook verklaart door het hartstochtelijk streven naar de essentie van de organisatie. Dit streven bestaat uit twee aspecten: focus aanbrengen in de activiteiten en het vereenvoudigen van het commerciële concept en organisatie. Houdt het simpel. Organisaties die in staat zijn om hun essentie te bepalen, creëren daarmee een sterk mentaal referentiekader die medewerkers in staat stelt snel de juiste keuzes te maken. Het vinden van de essentie is niet altijd eenvoudig en vereist gedisciplineerd nadenken over de vraag waartoe de organisatie op aarde is. Vervolgens moet de essentie vertaald worden naar een heldere en eenvoudig te onthouden beschrijving.

“Grootse” activiteiten waarin je moet accelereren!

Alle goede dingen bestaan in drieën, alle grootse dingen blijkbaar ook. De essentie van de “grootse”organisatie ligt op het snijvlak van de volgende drie aspecten:

1. De activiteiten waarin de organisatie excelleert.
Het gaat er niet om dat organisaties nastreven ergens in te excelleren, maar dat organisaties begrijpen wat hun sterkste krachten zijn. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat de uitkomst overeenkomt met bestaande kernactiviteiten van de organisatie. ‘Great companies’ hebben hun kernactiviteiten volledig afgestemd op datgene waarin ze excelleren, alle overige activiteiten zijn afgestoten.

 1. De kern van het business model.

De kern van het business model wordt gevonden door het gemeenschappelijke kenmerk te benoemen: de noemer waarmee het zakelijke succes wordt uitgedrukt. De zoektocht naar deze noemer lijkt arbitrair, maar zet aan tot nadenken over de essentie van het commerciële bestaansrecht. Waar gaat het écht om? De uitkomst is overigens niet spectaculair, het gaat vaak om voor de hand liggende uitkomsten zoals: het resultaat per klant, bezoek, gebied, medewerker, tonnage, enzovoorts.

 1. De gedeelde passie van de organisatie.

Ga op zoek naar de gedeelde passie van de medewerkers en vertaal deze passie naar de waarden waar de organisatie voor staat. Het streven naar de essentie van de organisatie is een iteratief proces en niet een eenmalige gebeurtenis. Het vaststellen van de essentie kost tijd en veel energie, waar blijvend op gestuurd moet worden door het topmanagement.

Cultuur van discipline; vasthouden aan de essentie

Het begrip ‘discipline’, zoals door Collins gebruikt, overstijgt het niveau van enkel ‘afspraken nakomen’. Gedisciplineerde organisaties leven volgens Collins naar te tucht van zelfcorrectie en het vasthouden aan de essentie. Naarmate organisaties meer gedisciplineerd werken neemt de behoefte aan bureaucratische en hiërarchische structuren af. Er wordt minder vergaderd en de zelfredzaamheid van medewerkers neemt toe. Omdat medewerker gewend zijn zelf verantwoordelijkheid te nemen, ontstaat er een sterk ondernemende cultuur.

Collins geeft een aantal tips om een gedisciplineerd gedrag te stimuleren:

 1. Stel de begrippen ‘vrijheid’ en ‘verantwoordelijkheid’ centraal in de organisatie. Zoek naar de gepaste invulling van deze begrippen. Het gaat niet alleen om de gedisciplineerdheid van het management, maar om de gehele organisatie
 2. Selecteer medewerkers die een hoge mate van zelfdiscipline hebben. Neem afscheid van medewerkers waar het aan discipline ontbreekt
 3. Verwar een cultuur van discipline niet met een tiranniek bewind, het gaat om het evenwicht tussen vrijheid en vasthouden aan de essentie
 4. Stop met activiteiten die niet bijdragen aan de essentie van de organisatie. Houd focus en maak naast een ‘to-do’ lijst, ook een ‘to-stop’ overzicht.

Technologie als katalysator
Technologie creëert geen succes, de juiste toepassing ervan wel. Gebruik nieuwe technologie pas zodra duidelijk is hoe de toepassing ervan waarde toevoegt aan de essentie van de organisatie. Zolang dit onduidelijk is, blijkt het verstandiger om weg te blijven van de nieuwste technische snufjes. De aantrekkelijkheid om vooraan te willen lopen met de nieuwste technologie is tevens de grootste valkuil. Organisaties kunnen succesvol pionieren, maar alleen wanneer dit positief bijdraagt aan hun bestaansrecht. Collins benadrukt het katalyserende effect van technologie. Wanneer succesvol toegepast, stelt het organisaties ook in staat om een enorme groei door te maken. Dit versnellende effect werkt echter ook negatief. Verkeerde toepassing van technologie kan de hele organisatie versneld onderuit halen.

Het vliegwiel effect: stap voor stap verbeteren

De verandering van goede bedrijven naar ‘great companies’ gaat niet over één nacht ijs. Het is een gradueel proces, waarin stap voor stap wordt gewerkt aan de verbetering van de organisatie. Van de buitenklant af bezien ziet de verandering er spectaculairder uit. Wanneer het vliegwiel aanslaat, manifesteert het succes zich ineens versneld. De plotseling zichtbare opkomst van een ‘great company’, wordt daarom vaak gezien als een ‘big bang’. Het team van Jim Collins is op zoek geweest naar het ene grote moment, waarop ”The Tipping Point” zich heeft gemanifesteerd. Daarover gaat ook het gelijknamige boek van Malcolm Gladwell.

Bronnen: Good to Great, Jim Collins, The Tipping Point, Wikipedia en Google.

Hoe groot is de kans dat het verzamelen van data over jouw rijgedrag de premie van jouw auto-verzekering zal verlagen? In principe groot want autoverzekeraars willen graag het rijgedrag van bestuurders bestuderen. Maar dan wel om de schadelast te beheersen of om de premie te kunnen verhogen? Maar misschien nog niet om de klant aan een lager tarief te helpen – laat staan om het rijgedrag van de klant te verbeteren?  Een blogger in de US, Dave Pratt, schrijft dat hij huiverde toen zijn tienerzoon een Jeep kocht, en meteen moest denken aan hoe hoog de autoverzekering voor een jonge bestuurder met een flitsende auto zou zijn?. Maar in tegenstelling tot de meeste ouders, is Dave Pratt een innovator in de voorhoede van de Amerikaanse autoverzekeringssector, die zoekt naar ‘n manier om de prijstelling van auto-verzekeringen te veranderen. Pratt werkt namelijk voor de auto-verzekeraar Progressive. Hij installeerde meteen de Snapshot van Progressive in de auto van zijn zoon.

Progressive bestaat sinds 1937, en staat bij chauffeurs bekend om hun autoverzekering. Snel. Fair. Beter. Dat is wat klanten kunnen verwachten van Progressive. Alles wat Progressive doet erkent de behoeften van de drukke klanten, die kostenbewust zijn en steeds beter op de hoogte van verzekering willen worden gehouden. En toch ook nog goede service verwachten: 24/7, online en via de telefoon goed bereikbaar.  Progressive biedt naast autoverzekering ook alle  soorten andere verzekeringen aan.

Hoe werkt Snapshot? Steek het kleine apparaatje in de auto en binnen 30 dagen kan je de premie van je autoverzekering naar beneden zien gaan. Want hoe beter je rijdt, hoe meer je bespaart met Snapshot, het revolutionaire gebruik van een op data gebaseerd verzekerings-product. Als je je vandaag nog aanmeldt stuurt Progressive je alles wat je nodig hebt om te beginnen met besparen. Het Snapshot apparaat heeft een stekker die gemakkelijk in de diagnostische poort van jouw auto (meestal onder de stuurkolom ) past en houdt dan automatisch jouw rijgedrag bij. Snapshot is op afstand uitleesbaar. Na 30 dagen ga je online om jouw besparingen te zien. Rijsnelheid wordt door Snapshot gemeten, evenals hoe vaak je bovenop de rem staan, hoeveel mijlen je rijdt en hoe vaak je rijdt tussen middernacht en 4:00 uur. Op basis van die data krijg je een gepersonaliseerd tarief. Elke Snapshot korting verdien je onmiddellijk. Dus, kun je snel beginnen met besparen. Blijf je meer dan vijf maanden klant dan wordt jouw korting opnieuw bijgesteld.  Of de klant neemt de Snapshot eerst voor 30-dagen op proef, om daarna te beslissen of je wilt overschakelen. Hoe dan ook, het aanmelden voor Snapshot is gratis. Snapshot is een “telematica”-apparaatje, die de snelheid die zijn zoon rijdt de hele dag door bewaakt. Het apparaatje piept ook drie keer als zijn zoon plotseling moet remmen. Toen de zoon zijn vader beschuldigde hem te willen trainen tot een​betere bestuurder, zei Pratt dat dat precies was wat hij hoopte.

“De manier waarop we met verzekering omgaan in vergelijking met wat we zouden kunnen doen, is vrij slordig, de meeste mensen betalen eigenlijk altijd te veel”. Het concept van ontbundelen, zegt Pratt, is de toekomst van de auto-verzekering; de mogelijkheid om individuele bestuurders te controleren, ze daardoor lagere prijzen te kunnen geven, maar ook om bestuurders beter te laten rijden. “Nu kunnen we direct zien hoe mensen rijden, we denken dat dit de manier is, waardoor verzekeringen zullen veranderen” aldus Pratt. Die eraan toevoegt dat Progressive nu meer dan een biljoen gegevens heeft verzameld over het rijdgedrag van 1,6 miljoen klanten. “18-jarige jongens betalen meer voor ‘n auto-verzekering, maar sommige 18-jarigen zijn echt veilige chauffeurs en ze verdienen dus een lagere premie”.

Autoverzekeraars als Progressive in de VS, Tesco Bank in het Verenigd Koninkrijk en de Generali Group in Italië, zijn momenteel in de race om de consument ervan te overtuigen dat het controleren van het rijgedrag eigenlijk een goede zaak is. Dit kan nu omdat de technologie, hoewel niet nieuw, pas sinds kort betaalbaar is. Consumenten moeten gewoon wennen aan het idee dat een verzekeraar hun gegevens verzamelt. Voorstanders zeggen dat deze technologie het verzekeringsbedrijf zal hervormen. “We zeggen dat consumenten allemaal hetzelfde risicoprofiel hebben, maar dat is in feite niet zo. “De meeste mensen betalen eigenlijk te veel”. Dit komt omdat traditionele verzekeraars denken in gemiddelden, in tegenstelling tot persoonlijk gedrag. Je vult een formulier in met jouw bepaalde leeftijd, een bepaald type auto, de bepaalde regio en jouw geslacht; – en daarop wordt jouw risicoprofiel als chauffeur vastgesteld.

Iedere verzekeraar ontwikkelt nu ook een team dat zich richt op sociale media. Met betere big data technologieën, zoals voor de telematica rijgegevens of voor de informatie verzamelt uit sociale media profielen. Alles wat kan helpen het individuele klantenprofiel beter te benaderen. “Als ik een chauffeur ben die niet vaak rijdt, en ik heb een profiel dat erop zou wijzen dat ik voorzichtiger rijdt dan een gemiddeld persoon met mijn profiel, dan moet ik in staat zijn om 30-40 % te besparen op mijn auto-verzekering, en dat is toch vrij substantieel” zegt Joe Reifel, partner bij AT Kearney, een gerenommeerd adviesbureau.

“Maar het zijn niet alleen autoverzekeraars die betere gegevens over de consument wil. Ook levenverzekeraars zijn op zoek naar data die kunnen worden gebruikt om de gezondheid van de klant evalueren”, zegt Jamie Yoder, hoofd van de Pricewaterhouse Coopers verzekerings-adviespraktijk. En naast Facebook is er natuurlijk ook Twitter.  De tools zijn nog rudimentair, maar de data worden gebruikt. De uitdaging is om in die teams, in plaats van het gebruik van kostbare mankracht, nog meer te automatiseren. Het inluisteren in de wereld om daarna met behulp van big data analyse tools je producten te ontbundelen om tot een betere prijs/prestatie te komen is de ontwikkeling van de verzekeringsmarkt. Ontbundelen is uitpakken van grote producten tot meerdere kleine producten of per tijdseenheid, of per gebruik, of per kilometer of per gezinslid etc.

David Friedberg heeft WeatherBill uitgevonden (nu bekend als de Climate Corporation) die een nieuw soort gewas-verzekering biedt. Met behulp van een team van wetenschappers, bodem experts en ingenieurs, maakt het verzekeringsbedrijf gebruik van machine-learning algoritmen en grote data-analyses om erachter te komen wat het weer op een lokatie is, op dit moment en wat het zal worden, op elke hectare land van een boer. Deze informatie helpt boeren om te weten wanneer er geplant kan worden, hoeveel te planten, te bewateren en vooral wanneer niet te planten, omdat er bijvoorbeeld een grote storm wordt verrwacht. Daardoor is er een kleinere kans dat boeren een claim indienen bij hun verzekeraar door bijvoorbeeld stormschade.  “De gewas-verzekering, die we hebben ontwikkeld, betaalt automatisch uit op basis van specifieke weersomstandigheden” zegt Friedberg. Zoals autoverzekeraars bestuurders helpen, is het ons doel niet meer alleen om verzekeringen aan te bieden, maar ook om boeren te helpen beter gebruik te maken van hun land. “De landbouw is de grootste beroepsgroep in de wereld”, zegt Friedberg. “Als we een grote boer kunnen helpen zijn productie met 10 % te verbeteren, betekent dat letterlijk dat er miljoenen kilo’s voedsel extra kunnen worden geproduceerd”.

Nathalie Blanchard geeft wel een waarschuwing af; in 2009 ging zij op ziekteverlof van haar baan in Quebec als gevolg van ‘n ernstige depressie. Ze ging toevallig langs bij haar bank en vond uit dat haar ziekte-uitkering plotseling was gestopt. De oorzaak? Een paar Facebook foto’s waarop ze glimlachte. De verzekeringsmaatschappij had, op basis van wat de maatschappij zag op haar foto’s op Facebook, eenzijdig vastgesteld dat ze geen depressie had en sneed haar uitkering af. De zaak werd later buiten de rechtbank om met de verzekeraar geschikt.

Anita Ramasastry, professor rechten aan de Universiteit van Washington, waarschuwt dat er regelgeving moet worden ingesteld om ervoor te zorgen dat verzekeraars de grenzen van de privacy niet overschrijden en zich niet als “big brother” gaan gedragen. Ze vraagt zich af of er al bijsluiters zijn die in begrijpelijke taal toelichten, hoe gedrag van de consument en sociale media-informatie wordt gebruikt voor verzekerings-doeleinden. En of er al een manier bedacht is voor de consument om bij misbruik er iets aan te kunnen doen?”.

Ontbundelen wordt een fundamentele aardverschuiving door het toepassen van big data analytics! Maar verzekeraars in Nederland zijn nog niet in het stadium van ontdekken. Zoals ook in de Amerikaanse auto-verzekeringsmarkt nog maar 2% van de verzekeraars een auto-verzekerings-product biedt dat gebaseerd is op digitale monitoring van autorijden, volgens AT Kearney’s Mr Reifel. Maar dat percentage zal naar verwachting snel naar 10-15 % van de markt groeien in 2017. En in andere landen, zoals Italië en het Verenigd Koninkrijk, maken autoverzekeraars al gebruik van big data, niet alleen om risicoprofielen te analyseren, maar ook om te bepalen wie de schuldige is bij het veroorzaken van een auto-ongeluk.

De toekomst, daar zijn de meeste analisten het over eens, is om een continue terugkoppeling tussen verzekeraars en consumenten te creëren, zodat de consument kan reageren op de big data analyses die verzekeraars doen op de performance van consumenten. Om daardoor hun gedrag dienovereenkomstig te kunnen aan passen”.  Dit is het einde van de huidige wedstrijd – de verzekeraars kunnen niet zomaar premies blijven heffen voor schades die zich niet voordoen, maar premies voor schades die daadwerkelijk veroorzaakt worden. Ontbundelen is de toekomst: een individueel product voor de individuele klant!

Bronnen: BBC, ATKerney, Progressive, PriceWaterhouseCoopers, digital economics.nl, University of Washington, Tesco, Generali, Climate Corporation en Nathalie Blanchard.

Jongeren in de Verenigde Staten kopen veel minder kleding bij modeketen Abercrombie & Fitch. Het lijkt er op dat de kleding van het bedrijf ‘uit’ is. Mike Jeffries, de CEO van Abercrombie & Fitch, lijkt met de afnemende populariteit te worden afgestraft voor zijn controversiële uitspraken over de doelgroep van het merk. Zo opperde hij enige tijd geleden dat Abercrombie & Fitch alleen bedoeld is voor aantrekkelijke en slanke mensen. De kleding is dan ook alleen verkrijgbaar in kleinere maten. Jeffries kreeg wereldwijd een storm van kritiek te verwerken na zijn uitspraken.

Abercrombie & Fitch is een Amerikaans detaillist van vrijetijdskleding. Het bedrijf is in 1892 opgericht, gevestigd in New Albany, Ohio, had in 2005 een jaaromzet van 2.021 miljoen dollar en heeft 6.900 werknemers in dienst (75.000 wanneer de winkelverkopers worden meegerekend). Abercrombie & Fitch omvat vijf merken: Abercrombie & Fitch, Abercrombie Kids, Hollister Co., RUEHL 925 en Gilly Hicks. Abercrombie & Fitch was oorspronkelijk een vooraanstaand verkoper van buitenkleding en excursieproducten. Na vele succesvolle jaren kwam het bedrijf eind jaren 60 in financieel zwaar weer terecht, tot het in 1988 door Limited Brands, dat als vlaggenschip het lingeriemerk Victoria’s Secret heeft, werd gekocht en als lifestyle-merk in de markt werd gepositioneerd.

Abercrombie & Fitch heeft 339 winkels in de VS, Engeland (Londen), Frankrijk (Parijs), Canada, Italië (Milaan), België (Brussel), Nederland (Amsterdam) , Duitsland (München, Düsseldorf en Hamburg), Denemarken (Kopenhagen), Hong Kong, Ierland (Dublin), Japan (Tokio), Singapore en Spanje (Madrid). In het kader van de merkbeleving zijn de winkelmedewerkers modellen die vooral Abercrombie & Fitch-kleding dragen. Het Europese hoofdkwartier bevindt zich in Milaan. Het bedrijf kreeg in het verleden al veel kritiek en was betrokken bij juridische conflicten naar aanleiding van zijn personeelsbeleid en de behandeling van zijn cliënteel.

Abercrombie & Fitch is eind 2011 een Europese online shop gestart en daarmee levert het kledingmerk vanaf nu ook in Nederland. In totaal levert de webshop aan 29 landen. Was het voorheen nog enigszins exotisch om met een Abercrombie & Fitch-kledingstuk rond te lopen, vanaf nu is een shirt met ‘A&F’-logo voor iedereen binnen handbereik. De online shop is beschikbaar in vijf talen, waaronder Duits, Frans, Spaans, Italiaans en uiteraard Engels. Voor de verzendkosten wordt een vast tarief gehanteerd. Als je je bestelling binnen 5 tot 7 dagen in huis wilt hebben, dan betaal je een vast bedrag van 10 euro. Ben je wat minder geduldig dan kun je er ook voor kiezen om het de volgende werkdag in huis te hebben (voor 12 uur bestellen), maar dan betaal je wel het dubbele: 20 euro.

Dat is aardig aan de prijs, vooral als je bedenkt dat het distributiecentrum van Abercrombie & Fitch zich in Roosendaal bevindt. De betaling is te voldoen via een creditcard of Paypal. Betaling via iDeal wordt niet aangeboden. Het Amerikaanse modebedrijf Abercrombie & Fitch heeft het boekjaar 2012 goed afgesloten. De omzet is met 8,4 procent gestegen en de winst is verdubbeld. De groei is met name te danken aan het buitenland en online verkopen. Bleef er in 2011 nog 127 miljoen dollar over onder de streep, in 2012 loopt de winst op naar 263 miljoen dollar.

De groei is vooral te danken aan de buitenlandse activiteiten. In totaal was de in het buitenland behaalde omzet in 2012 zo’n 1,4 miljard dollar. In 2011 was dat nog 1,14 miljard dollar, dus daar boekt het bedrijf een groei van 36,5 procent. In Amerika bedroeg de groei slechts 1 procent. Online haalt Abercrombie & Fitch 28,6 procent meer omzet. In 2011 was het nog 552 miljoen euro, in 2012 steeg dit naar 700 miljoen dollar.

In augustus 2013 zagen de cijfers er niet zo florissant uit. De winst was voor de helft verdampt, door stijgende kosten en dalende marges. Ook toen waren de webshop en de buitenlandse expansie de lichtpuntjes. De verkoopcijfers van Abercrombie & Fitch zijn inmiddels flink teruggelopen. Volgens Jeffries komt dat omdat jonge consumenten hun geld liever wil uitgeven aan onder meer elektronische gadgets en hun kleding kopen bij goedkopere ketens zoals H&M.  Volgens Anne Poelmans, styliste van het tijdschrift Elle komt de afnemende belangstelling ook doordat de kleding van het merk al tien jaar hetzelfde zou zijn. Het beursaandeel van het merk daalde meer dan 19 procent nadat de verkoopcijfers met 10 procent afnamen. Analisten hadden een daling van slechts 2,5 procent voorspeld.

Het populaire kledingmerk Abercrombie & Fitch maakt dus moeilijke tijden door. Het derde kwartaal verliep voor de kledingfabrikant ook al slecht en de keten waarschuwde recent ook voor opnieuw een lagere omzet en winst in de laatste maanden van dit jaar. In het derde kwartaal schreef het concern een verlies van 15,6 miljoen dollar (circa 11,6 miljoen euro), tegen een winst van 84 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Abercrombie moest een afschrijving doen van 90 miljoen dollar op een lingeriedochter die werd gesloten. De omzet in winkels die langer dan een jaar open zijn, daalde met 15 procent.

Opvallend was de pessimistische vooruitblik die Abercrombie & Fitch wierp op de huidige periode. De omzet zal in het vierde kwartaal met 11 tot 14 procent dalen, verwacht het concern. Daarbij zal de winstmarge ”flinke erosie” vertonen. De keten kondigde onlangs aan vanaf volgend jaar ook grotere maten op de markt te brengen. In de hoop een breder publiek aan te spreken zullen bij de vrouwenlijn straks ook de maten XL en XXL worden verkocht. Eerder had topman Mike Jeffries gezegd dat het merk alleen voor ‘aantrekkelijke’ mensen was bedoeld en dat de vrouwenmaten daarom niet verder gingen dan large. De teruglopende omzet heeft Jeffries kennelijk van mening doen veranderen. In een poging de financiële situatie te redden en een grotere doelgroep aan te spreken, komt de Amerikaanse modeketen met een schoenenlijn en grotere kledingmaten. De grote kledingmaten moeten vanaf het voorjaar in de rekken hangen en de schoenencollectie moet vanaf volgende zomer te koop zijn.

Bronnen: Telegraaf, NU.nl, Knack, Wikipedia, Textilia, Textil Wirdschaft, Elle.