pVoor informatie bel: +31 6 53 94 44 34

Ali Baba en de veertig rovers is een sprookje uit Duizend-en-één nacht. Het verhaal werd in de 18e eeuw bekend door de Fransman Antoine Galland, de eerste Europese vertaler van het werk. Het verhaal handelt over Ali Baba die toevallig ziet hoe een troep rovers hun schatkamer in een grot openen met de toverspreuk “Sesam, open u”. Als de rovers weggaan, opent Ali Baba de schatkamer om zijn zakken te vullen. De rovers ontdekken hem, maar samen met zijn slimme slavin Morgiana verslaat Ali Baba de rovers.

Alibaba
Jack Ma, eerste CEO van Alibaba zei: “Op een dag was ik in San Francisco in een coffeeshop, en ik dacht dat Alibaba is een goede naam zou zijn. En vroeg de serveerster: “wat weet je over Alibaba?”: En ze zei “Alibaba en 40 rovers” en ik dacht ja, “dit wordt onze naam! Toen ging ik de straat op en vroeg nog eens 30 mensen en ze wisten allemaal van Alibaba’s “sesam open u”. Alibaba is een soort slimme ondernemer, is gemakkelijk te spellen en wereldwijd bekend. Alibaba opent de grot voor kleine tot middelgrote bedrijven. We hebben ook de naam Alimama geregistreerd voor het geval iemand met ons wil trouwen!” Alibaba.com is nu, op Walmart.com na, de grootste retailer van de wereld en is hard op weg naar de eerste plek. Een webshop die vooral gericht is op de verkoop van grotere aantallen maar je kunt er ook heel goed als particulier goedkope producten kopen.

Dé grot van Alibaba is nu de grootste site van de wereld
Maar Alibaba is nu een groep websites van een particuliere in Hangzhou China gevestigde groep van op internet gebaseerde e-commerce bedrijven waaronder business-to-business online web portals, online retail en betalingsdiensten, een shopping zoekmachine en data-centric cloud computing-diensten vallen. In 2012, zetten twee van Alibaba’s portals samen 1,1 biljoen yuan ( $ 170 miljard dollar) om, meer dan de concurrenten eBay en Amazon.com samen. Alibaba is voornamelijk actief in de Volksrepubliek China. In maart 2013 werd de waarde door The Economist van Alibaba geschat op meer dan $ 120 miljard. Het bedrijf begon in 1999 met de website Alibaba.com, een business-to-business portal om Chinese fabrikanten te verbinden met buitenlandse kopers. De consumer-to-consumer portal Taobao, vergelijkbaar met eBay, beschikt over bijna een miljard producten en is een van de 20 meest bezochte websites wereldwijd. De Alibaba Group is goed voor meer dan 60 % van de geleverde pakketen in China pakketten. En Alipay, een online betaling service, is goed voor ongeveer de helft van alle online betalings-transacties in China. De overgrote meerderheid van deze betalingen vindt plaats door de eigen Alibaba dienst. Met ingang van september 2013, is Alibaba op zoek naar een beursgang.

Ook Engelstalige sites
De Engelstalige portaal Alibaba.com verzorgt de verkoop tussen importeurs en exporteurs uit meer dan 240 landen en regio’s. Het Chinese portaal 1688.com is ontwikkeld voor de binnenlandse business-to-business handel in China. Daarnaast biedt Alibaba.com biedt een transactie-gebaseerde retail website, AliExpress.com, waar kleinere kopers voor kleine hoeveelheden goederen kunnen kopen tegen groothandelsprijzen. In 2013 is 1688.com gestart met een direct kanaal, dat verantwoordelijk is voor $ 30 miljoen dagelijkse transactiewaarde.

Taobao is net als Marktplaats
Taobao van Alibaba is de Marktplaats van China en is het grootste consumer-to-consumer online verkoop platform, opgericht in 2003. Biedt een scala van producten en was in oktober 2013 de derde meest bezochte website in China, volgens de Alexa.com rating. Volgens Zhang Yu, de regisseur van Taobao, steeg het aantal winkels op Taobao met een jaarlijkse omzet van minder dan 100 yuan met 60 % tussen 2011 en 2013. In dezelfde periode steeg het aantal winkels met een omzet tussen de 10 duizend en 1 miljoen yuan steeg met 30 %, en het aantal winkels met een omzet meer dan 1 miljoen yuan met 33 %. De totale omzet van Taobao ( inclusief Tmall ) was meer dan 1 biljoen yuan (160 miljard dollar) in 2012. En op 11 november 2012, door de grootste online promotie activiteit, bereikte Taobao een omzet van 19,1 miljard yuan; USD 3 miljard in een dag. Juhuasuan.com is een groep shopping websites in China en werd gelanceerd door Taobao in maart 2010 en werd een afzonderlijk bedrijf in oktober 2011. Juhuasuan biedt “flash sales” dat zijn producten die alleen beschikbaar zijn voor een bepaalde periode, die van 2 dagen tot een maand kan oplopen. Alles te koop tegen een gereduceerde prijs.

Etao
eTao.com werd gelanceerd door Taobao in oktober 2010 als een vergelijkingssite en werd ook ‘n afzonderlijk bedrijf in juni 2011. Het biedt zoekresultaten van de meeste Chinese online shopping-platforms met inbegrip van producten-, verkoop- en coupon zoekopdrachten. Online shoppers kunnen de site gebruiken om prijzen te vergelijken van verschillende verkopers en het identificeren van producten die men wilt kopen. Deze Alibaba Group website Etao biedt ook informatie over producten van Amazon China, Dangdang, GOME, Yihaodian, Nike China en Vancl, evenals Taobao en Tmall.

Alipay
Alopay.com (gelanceerd in 2004) is een online betaalplatform en heeft het grootste marktaandeel in China met 300 miljoen gebruikers. Iets minder dan de helft van China’s online betaalmarkt in februari 2014. Volgens Credit Suisse was, de totale waarde van online transacties in China ongeveer US $ 660 miljard in 2012. Alipay biedt een escrow-service, waarbij consumenten kunnen nagaan of ze gelukkig zijn met de goederen die zij hebben gekocht voordat zij het geld vrijgeven aan de verkopende partij. Deze dienst beschermt de consument als aanvulling op de zwakke wetgeving inzake consumentenbescherming in China. Alipay werkt met meer dan 65 financiële instellingen, van Visa en Mastercard tot betalingsdiensten van Taobao en Tmall evenals met meer dan 460.000 Chinese bedrijven. Internationaal gebruiken meer dan 300 handelaren Alipay om rechtstreeks aan de consument in China te verkopen en Alipay ondersteunt momenteel transacties in 12 vreemde valuta.

Bankvergunning
De Chinese centrale bank heeft Alibaba bankvergunning gegeven in juni 2010 voor de betaling aan derden. Het gaf ook aparte richtlijnen voor buitenlandse gefinancierde betalingsinstellingen. Alipay die goed is voor de helft van China’s niet-bancaire online betaalmarkt, werd geherstructureerd als een binnenlandse vennootschap gecontroleerd door Alibaba’s CEO Jack Ma. De overdracht van Alipay’s eigendom was controversieel omdat berichten in de media in 2011 lieten weten dat Yahoo en Softbank (controlerende aandeelhouders van de Alibaba Group) niet in kennis waren gesteld van de verkoop voor de nominale waarde. De Chinese Century Weekly bekritiseerd Jack Ma, die verklaarde dat de RvB van de Alibaba Group op de hoogte was van de transactie. Het incident werd ook door de kritiek in de buitenlandse media als schadelijk gezien voor het vertrouwen in Chinese investeringen. Dit geschil werd inderminne geschikt door Alibaba Group, Yahoo en Softbank in juli 2011. In 2013 lanceerde Alipay een financieel platform genaamd Yu E Bao. Met ingang van juni 2013 had Yu E Bao nog steeds “een klein papierwerk probleem” met de China Securities Regulatory Commission, Alibaba zegt dat ze van plan zijn dit product verder uit te breiden en het probleem met dde Commission op te lossen.

Alibaba ook in Cloud Computing
Alibaba Cloud Computing (www.aliyun.com) heeft cloud computing services met inbegrip van e-commerce, data mining, e-commerce dataverwerking en data maatwerk. Het werd opgericht in september 2009 op de 10e verjaardag van de Alibaba Group. Net als Amazon en Zalando ontwikkelt men zich niet alleen als handels of retailplatform, maar ook als it-, data- en logistieke company; de verzending, supply chain en data worden als businesses vermarkt. Het mes van Alibaba snijdt aan 2 kanten. In maart 2014 heeft Alibaba ook nog een controlerend belang in Chinavision Media Group genomen voor $ 804 miljoen, de twee bedrijven hebben aangekondigd dat ze een strategie gaan ontwikkelen voor de kansen in online entertainment en andere media gebieden.

Voor wie is Alibaba.com
Je zult nu denken dat Alibaba.com eigenlijk niet geschikt is voor de particulier die niet meerdere aantallen wil kopen maar ook op Alibaba.com kun je voor weinig leuke dingen krijgen. Toch raad ik je dan liever Aliexpress.com of Dhgate.com aan voor de gene die geen partijen willen. Op Alibaba.com vind je dus Chinese aanbieders zoals fabrieken of retailers die grote partijen aanbieden, er staat geen vaste prijs bij je hebt eerst mail contact nodig met de verkoper voor je überhaupt over kunt gaan tot een koop. De prijs is afhankelijk van vele dingen zoals het aantal en de extra opties zoals eigen merk of opdruk. Je kunt ook kleinere partijen kopen zoals je gewend bent op andere Chinese webshops door gewoon bij het product op Buy now te drukken, je betaald met de gewenste methode en wacht af tot je de producten binnen krijgt. Wanneer je grotere partijen zou willen kopen dan gebruik je het mailform op de pagina van het product, hier geef je aan hoeveel producten je wil en welke optie’s als een eigen merk of opdruk. De verkoper zal je terug mailen met prijzen etc. Maar eerst zal Alibaba.com nog controleren of deze prijzen ook kloppen, hierna ontvang je de email. De verkoper zal je een betalingsaanvraag mailen met de afgesproken betalingsmethode. De verzendkosten en methodes zijn afhankelijk van de verkoper maar meestal mag je dit gewoon zelf bepalen zolang je maar betaald. Wanneer het om grote partijen gaat is het niet altijd handig om het gratis te laten verzenden, voor een goede methode betaal je wat meer alleen weet je wel dat het in goede handen is en dat je het vooral veel sneller ontvangt. “Verified supplier” betekend dat deze verkoper is gecontroleerd door Alibaba.com en dat het veiliger en betrouwbaarder is om zaken te doen met deze verkoper. ‘n “Gold Supplier” is een verkoper die betaald heeft voor een beter lidmaatschap inruil voor extra services en betere plek in de lijsten, omdat zij hier voor moeten betalen is de verkoper betrouwbaarder. Wanneer de verkoper online is kun je realtime met deze verkoper chatten.

Is Alibaba.com zelf betrouwbaar ?
Ja, zolang je weet wat je doet. Is de prijs te mooi om waar te zijn? Doe het dan niet. Nou weet ik dat heel veel producten in China te mooi lijken om waar te zijn toch is het handig om je echt even af te vragen of het kan. Natuurlijk klopt het dat je een pen voor 5 cent kunt kopen als je een grote partij koopt, maar een mooie mobiele smartphone met goede specificaties voor 30,00 dollar kan natuurlijk niet waar zijn. Ook is het goed om te kijken naar de positieve feedback van de verkoper, en voor die paar cent zou ik een certified supplier of gold supplier gebruiken omdat je toch net wat meer kans hebt dat de deal goed afloopt.
Aan het eind van de grot staat een pot met goud?
Jack Ma de CEO van de Alibaba Group en kondigde bij zijn voornemen om af te treden de beursgang van Alibaba aan. De nieuwe CEO Jonathan Lu bevestigde de IPO opnieuw in juli 2013: “We zijn klaar en kunnen elk moment naar de beurs gaan”. Alibaba is bij zijn beursgang waarschijnlijk 150 miljard dollar waard! Dat meldt persbureau Bloomberg. Alibaba, het grootste internethandelsbedrijf in China, heeft het New Yorkse adviesbureau Simpson Thacher & Bartlett ingehuurd om de beursgang voor te bereiden. Alibaba heeft al volop aandeel in de Amerikaanse markt, en het is voor 24% eigendom van internetportaal Yahoo! Onbekend is nog aan welke beurs topman Jack Ma zijn webdienst wil laten noteren. Met zijn beurswaarde komt het concern in de buurt van Facebook. Alibaba is een breed platform, met talloze webdiensten die in ruim 200 landen actief zijn, vooral met digitale verkopen van artikelen. De marktmacht is enorm: op 11 november vorig jaar, een Chinese feestdag, verkochten zijn twee merken Taobao en Tmall met $5,75 miljard vier keer meer dan Amerikaanse retailers tijdens Cyber Monday, de dag na Thanksgiving. Webdienst Alibaba heeft ook plannen om als bank in de Verenigde Staten te beginnen, waar het in andere landen al zeer succesvol aan microfinanciering van bedrijven doet. Onderdeel van Alibaba is het online kredietfonds Yu’E Bao, dat weer verbonden is met Tianhong Asset Management. Bedrijven en particulieren investeren daarin, met yields die boven 6% komen, leidde dat in acht maanden tot een beheerd vermogen van $81,45 miljard. Daarmee staat het volgens zakenblad Forbes boven Fidelity Investments als het zevende fondshuis ter wereld. Via Alibaba stromen Chinese miljarden van particulieren straks de Amerikaanse markt op. In veel zakelijke webdiensten concurreert het Chinese bedrijf met de Amerikaanse reus Salesforce, met $4,07 miljard omzet een grote, maar ook dit bedrijf moet vrezen voor de reus uit China. Vorige maand kocht Alibaba voor bijna $600 miljoen een belang in ChinaVision Media Group, dat toegang biedt tot tv-programma’s en video’s. Jack Ma probeert hiermee rivalen als Baidu en Tencent op de Chinese onlinemarkt, 618 miljoen gebruikers groot, af te troeven.

Bronnen: Buitelandsewebshops.nl, Wikepedia, AliBaba.com, de Telegraaf.nl, Bloomberg, Credit Suisse, Century Weekly en Google.

“Showrooming” is niet langer een vies woord. Een paar jaar geleden werd de detailhandel opgeschrikt door een nieuwe trend: “browsen in de winkel”. Shoppers slenterenden door de gangen met hun mobiele telefoons in de aanslag, monsterde de koopwaar terwijl men online op zoek ging om elders te kopen voor ‘n lagere prijs. Sommige winkeliers blokkeerden de Internet services in hun winkels. Anderen veranderden de barcodes om ze onvergelijkbaar te maken met hun concurrenten. Maar uiteindelijk hebben de meeste grote retailers besloten dat te veel klanten met hun mobiel wilden winkelen, ongeacht wat retailers deden. Dus besloten ze uiteindelijk om op de schermen van hun klanten aanwezig te moeten- en te willen zijn.

Doordat de online retail concurrentie toeneemt, zie je verwoede ontwikkelingen, duidelijker dit jaar dan andere jaren, van partnerschappen en projecten van traditionele retailers met social media. Vele daarvan nog net voor de feestdagen in de lucht.

“Wij moeten zijn waar de consument is” zei Gregg W. Steinhafel, chief executive van Target, in een interview. Target Corporation is een Amerikaanse winkelketen. Het bedrijf is in 1902 opgericht als Dayton Dry Goods en uitgegroeid tot de op één na grootste winkelketen van de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor bevindt zich in Minneapolis, Minnesota, Amerika. In 1962 werd de eerste winkel onder de naam Target geopend. Het bedrijf heeft drie verschillende namen gehad. Van 1902 tot 1969 heette het Dayton Dry Goods. In 1969 veranderde de naam in Dayton-Hudson, en sinds 2000 heet het bedrijf zelf Target. Het logo van het bedrijf is nu het logo van de winkels: een cirkel in de kleuren rood en wit, als een schietschijf (in het Engels een ‘target’). Er bestaat ook een grotere versie van de winkel met de naam SuperTarget. Sinds 13 januari 2011 is Target ook in Canada te vinden. Omdat Target de reputatie heeft in een wat hoger marktsegment te opereren dan concurrent Wal-Mart, wordt de naam door Amerikanen wel gekscherend op z’n Frans uitgesproken.

Steinhafel zegt: “ik denk dat showrooming je raakt als een baksteen, het vereist dat we een stap terug doen en zeggen: ”wat betekent dit voor ons?”. “Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie dat als dat de manier is waarop de klant wil winkelen, dan zijn we dus een showroom. Enige voorwaarde is wel dat zijn aankoop wel bij moet plaatsvinden”. Voor Target en vele andere retailers, is de favoriet van dit seizoen daarom Pinterest. Casey Carl, voorzitter van multichannel bij Target, beschrijft Pinterest als “een van de weinige sociale platforms waar het eindelijk niet alleen over het delen gaat”. “Het gaat niet alleen over “He, kijk eens wat ik voor diner at? ‘”Het gaat nu toch om producten” zegt hij. Er zijn bijvoorbeeld al vakantie-planborden voor Target Red Card-houders op Pinterest.

Nordstrom is een Amerikaanse luxe fashion retailer, opgericht door John W. Nordstrom en Carl F. Wallin en heeft zijn hoofdkantoor in Seattle, Washington. Het bedrijf begon als een schoen retailer, en is sindsdien uitgebreid met kleding, accessoires, handtassen, sieraden, cosmetica en parfums. Geselecteerde Nordstrom winkels hebben ook bruiloft-, woninginrichting- en reis-afdelingen. Er zijn 252 winkels actief in 34 landen. Het bedrijf heeft plannen om vijf winkels te openen in Canada in 2014 evenals de eerste in New York in 2018. Nordstrom concurreert met luxe retailers als Bloomingdales, Lord & Taylor, Neiman Marcus en Saks Fifth Avenue. Van die concurrenten heeft Nordstrom zowel het grootste aantal locaties als de grootste geografische voetafdruk. Met ingang van 2012 is het het vijfde grootste Amerikaanse warenhuis bedrijf en is de vierendertigste grootste retailer in de Verenigde Staten in 2013 in termen van inkomsten. Op pinterest.com/nordstrom is de nieuwste vakantie-catalogus op Pinterest vrijgegeven, door middel van diverse moodboards.

Pinterest zelf is gestart met een nieuwe functie: de categorie “Holiday Gift” die shoppers cadeau-ideeën biedt, maar tegelijkertijd retailers, zoals Nordstrom, een nieuwe etalage geeft voor hun artikelen. “Pinterest is een dienst over het verbinden van dingen met dingen die je hebt, wat je wil en wat je wilt” zei Steve Patrizi, hoofd partner marketing van het bijna vier jaar oude bedrijf Pinterest”. Dus voor retailers, is het een no-brainer. Ga daar waar de mensen al op zoek naar dingen”.

Schermafbeelding 2013-12-27 om 12.50.13

Pinterest is een sociaalnetwerksite die fungeert als prikbord. De gebruiker kan over het hele web afbeeldingen pinnen en vervolgens op een van de aangemaakte “moodboards” plaatsen. De website is met name in trek bij vrouwen (ongeveer 80% van de gebruikers). De bedenker van Pinterest is Ben Silbermann. De site wordt gehost en beheerd door Cold Brew Labs, gevestigd in Palo Alto in Californië. De ontwikkeling van Pinterest begon in december 2009 en in maart 2010 werd deze als bètaversie gelanceerd. In eerste instantie was de website alleen maar op uitnodiging te bezoeken, maar later werd registratie via e-mail ook mogelijk. In augustus 2012 werd het mogelijk om gratis te registreren zonder een uitnodiging te krijgen via e-mail. Door het tijdschrift TIME werd de site in augustus 2011 opgenomen in de column “The 50 Best Websites of 2011”. Het webmagazine TechCrunch riep in januari 2012 de website uit tot beste beginnende site van 2011. De site trok meer dan 10 miljoen gebruikers in 9 maanden tijd en was zo de snelst groeiende website ooit. Gebruikers van Pinterest kunnen hun eigen moodboards aanmaken. Op deze moodboards kunnen vervolgens afbeeldingen van het hele web worden geplaatst door middel van een Pin it-knop. Elke speld (pin) geeft een afbeelding, video of artikel weer. Deze spelden worden gegroepeerd op de moodboards die de gebruiker naar wens kan aanmaken en indelen. Het sociale aspect aan de website is dat deze moodboards in principe openbaar zijn en dus kunnen worden gevolgd door andere gebruikers. Ook bestaat de mogelijkheid dat andere gebruikers een repin uitvoeren. Hiermee plaatsen zij de artikelen die zij bij andere gebruikers vinden op hun eigen moodboard.

Maar zoals de duiding “multichannel” of “omni-channel” reeds doet vermoeden, hebben de meeste grote retailers zich niet zelf aan slechts “een” social media site als Pinterest gekoppeld. Walmart maakt gebruik van Facebook en Google. Toys “R” Us leunt hard op YouTube, Sears op Instagram en vakantie-sites op Twitter. Volgens comScore, die data analyseert van online gebruik, heeft Pinterest veel concurrentie. Vergeleken met zijn meer dan 43 miljoen unieke bezoekers in oktober, had Twitter 64 miljoen bezoekers en torende Facebook hoog boven zijn buren uit met meer dan 178 miljoen unieke bezoekers. Terwijl door Pinterest aan retailers doorverwezen shoppers meer uitgegeven, volgens de IBM Digital Analytics Benchmark, maar de shoppers van Facebook vaker kopen. Gedurende een periode van vier weken in oktober en november, besteedden de via Facebook doorverwezen klanten gemiddeld $ 54,64 per bestelling, vergeleken met een gemiddelde van $ 123,50 per bestelling van Pinterest. Echter verwijzingen van Facebook leidden tot vier keer de hoeveelheid bestellingen dan de verwijzingen van Pinterest.

“Vorig jaar waren we op drie of vier sociale platforms aanwezig” aldus Jeffrey J. Jones II, de chief marketing officer bij Target. “Dit jaar maken we al gebruik van zeven of acht socials”.

Nicolas Franchet, hoofd retail en e-commerce van Facebook zei “hoewel het niet bekend is welk deel van onze advertentie-omzet van retail kwam, dat voor Facebook zeer belangrijk is. Facebook werkte met grote en kleine retailers. “Als je iemand vindt waar we niet voor werken, laat het me dan weten”. Walmart, bijvoorbeeld, maakt gebruik van Facebook om aan te kondigen wat de lokale store manager’s aan speciale aanbiedingen hebben op Black Friday. Die aanbiedingenvariëren per locatie, en worden geplaatst op de winkel individuele Facebook pagina.

Black Friday is in de US de dag na Thanksgiving Day, een vrijdag. De meeste werknemers hebben die dag ook vrij (met uitzondering van personeel in de detailhandel, gezondheidszorg en banksector), en daardoor gaan er veel mensen winkelen. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstinkopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Er zijn winkels die al om drie uur open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten om de laagstgeprijsde, beperkt voorradige artikelen te bemachtigen. Tijdens de dag is het vrijwel onmogelijk om een parkeerplaats te vinden bij de grote winkelcentra, sommige mensen parkeren hun auto al een week van tevoren om gegarandeerd een plaats te hebben. Oorspronkelijk komt de naam Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia en werd rond 1965 voor het eerst gebruikt om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving. Rond 1981 wordt voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die dag de winkeliers voor het eerst “in het zwart” komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. In de Verenigde Staten is het bij de boekhouding de gewoonte om verliezen in rode inkt in de boeken te schrijven. Uiteraard is dit technisch onjuist omdat de detailhandel wel degelijk winst maakt gedurende andere tijden van het jaar, maar het illustreert hoe belangrijk de kerstperiode is voor het jaarlijks eindresultaat.

Walmart werkt dus nauw samen met Google, en dat ook zal een lokale gebogen hebben , waarin de inventaris in het nabijgelegen winkels in de zoekresultaten van Google . Als je bijvoorbeeld zoekt op “Weber barbecue” legt Stephen F. Quinn, chief marketing officer bij Walmartuit, zal Google u vertellen of uw lokale Walmart de Weber barbecues op voorraad heeft en laat u de locatie van die winkel zien. Walmart begon hiermee te experimenteren eerder dit jaar en nu voor de feestdagen groots hierop ingezet. “Wij hebben onze eigen mobiele app, maar we zijn ook bezig met mobiel met Google, verder willen we met mobiel op Facebook” zei de heer Quinn. “Voor de lokale component zijn die partijen echt van cruciaal belang voor ons”.

Pinterest houdt niet bij hoeveel retailers gebruik maken van hun site – het is een open platform waar gebruikers kunnen opplakken wat ze maar willen – maar naast de focus op ” dingen” zijn oproep aan de bedrijven op dit moment strekt zich ook uit tot de prijs. Pinterest is gratis. Het bedrijf is net begonnen met te experimenteren met “commercieel” pinnen wat uiteindelijk zouden kunnen worden verkocht als advertenties. Vorige maand heeft het bedrijf $ 225 miljoen opgehaald,  wat zal worden gebruikt om uit te breiden en het voor opbouwen van een product voor adverteerders. Pinterest zegt dat haar gebruik buiten Noord-Amerika met 125 procent was gegroeid sinds januari en haar gebruik op mobiele apparaten met 50 procent, wat al voor meer dan 75 procent van alle gebruik staat. Piterest heeft een sterk vrouwelijke user-base, een belangrijke demografische gegeven voor retailers. Vrouwen, die vertegenwoordigen 75 procent van de bezoekers van de site en 93 procent van de totale tijd besteed aan de site. Volgens comScore zou het zinvol zijn voor retailers om hun partnerschappen te verbreden met een zo snel groeiende Pinterest.

Uit een recent onderzoek, uitgevoerd door Deloitte, bleek dat een enorme hoeveelheid “vakantie-winkelen” wordt uitgevoerd op smartphones dit jaar. Uit de enquête bleek dat ongeveer tweederde van de smartphone-bezitters van plan was om hun telefoons te gebruiken tijdens het vakantie winkelen, maar vooral om op locatie winkels te vinden, prijzen te vergelijken en te zoeken naar productinformatie. Gartner, een IT-onderzoeksbedrijf, ziet een belangrijke verschuiving naar mobiele aankopen in de nabije toekomst en voorspelt dat aankopen in fysieke winkels in de Verenigde Staten in 2015 ongeveer 85 procent van alle aankopen zullen beslaan. “Wij zien smartphones meer als een informatief kanaal dan een transactioneel kanaal” zegt John Davison, analist bij Gartner. “De tijd kan dat veranderen, maar dat zal nog wel enige tijd duren”. Alle opwinding ten spijt van de digitale partnerships, benadrukt Davison dat deze partnerschappen nog jong zijn. Net als alle andere mobiele experimenten, zei hij, zullen velen van hen niet overleven.

“Digital heeft het voordeel van zeer hoge mate van meetbaarheid” zegt Julie Krueger, directeur retail bij Google. “Als het niet de verwachte resultaten oplevert, zul je daar snel achter komen, een andere plek zoeken om je geld uit te geven”.

Bronnen: New York Times, Elizabeth A. Harris, comScore, Google, IBM Digital Analytics Benchmark, Wikipedia, Deloitte, Pinterest, Gartner en Target.

Singularity University (SU) is gevestigd op het NASA Research Park in Silicon Valley. Het doel van SU is om leiders “op te voeden, te inspireren en om exponentiële technologieën met grote uitdagingen aan te pakken voor nieuwe toepassing”.  De SU werd opgericht in de zomer van 2009 door Peter Diamandis en Ray Kurzweil in Moffett Field, Californië. Singularity University is niet een geaccrediteerde vier jaar durende universitaire studie, maar is veeleer bedoeld om de traditionele onderwijsinstellingen aan te vullen. Haar programma’s variëren van tien weken zomercursus bedoeld voor graduate en post-graduate studenten, tot zevendaagse programma’s voor senior executives en regeringsleiders, tot het Singularity University Lab en haar conferenties.

“Over tien jaar bestaat 40% van uw bedrijven niet meer”, zei de oprichter van SU Peter Diamandis recentelijk tegen een zaal vol Nederlandse CEO’s. Dat komt omdat uw bedrijven zullen worden ingehaald door exponentieel groeiende nieuwe technologieën. “Stilstaan is doodgaan, maar wie nu meegaat staat een wereld van overvloed te wachten.” Diamandis, ook CEO van non-profitorganisatie X-Prize Foundation, is op initiatief van Deloitte naar Nederland gekomen om het gedachtengoed van de SU te promoten. Diamandis heeft als missie om wereldproblemen zoals armoede, ziekte en milieuvervuiling radicaal te doorbreken. Samen met onder meer NASA en Google werd de SU daarom opgericht. SU wil de problemen te lijf gaan met onderwijs in nieuwe technieken door vooraanstaande ondernemers en wetenschappers. “Ik ga jullie vertellen wat er achter de horizon ligt”, bezweert Diamandis. In het hart van de Amerikaanse innovatiebroedplaats Sillicon Valley gaat het om zaken als 3D-printen, groene energie, nanotechnologie, robotica en kunstmatige intelligentie.

Innovaties die  start-ups wellicht begrijpen, maar de gemiddelde bestuurder van de gevestigde bedrijven in de zaal, zoals Vopak, Houthoff Buruma, Endemol, of de NS, waarschijnlijk niet. “De dialoog is prematuur, het geloof dat de wereld serieus verandert is er bij ons nog niet”, merkt een aanwezige op. De ambassadeur van SU Nederland, Yuri van Geest, merkt dat ook. “Nederlandse CEO’s lopen achter op hun collega’s in het buitenland” zeg hij. “Maar bij de overheid ontbreekt het nog het meest aan visie.” Echter Diamandis en Van Geest zijn optimistisch. Het gaat namelijk om technieken die exponentieel groeien. “Ze verdubbelen elk jaar in capaciteit”, zegt Diamandis. “Groeit je bedrijf niet exponentieel mee, dan verkort je je eigen levensduur drastisch.”

Dat geen CEO dat mag negeren onderstreept Diamandis met het voorbeeld van Kodak. Ooit een multinational met 140 duizend werknemers werd het vorig jaar failliet verklaard. “Ze misten de slag naar de snelgroeiende digitale sector en werden ingehaald door bedrijven zoals Instagram”. Terwijl radio en televisie tegenwoordig in je broekzak passen, wordt het eerste 3D-grachtenpand in Amsterdam geprint. Computers zijn slimmer dan mensen, auto’s rijden zonder bestuurder en robots voeren operaties uit. Gevestigde bedrijven moeten nieuwe technieken integreren in hun bedrijfsvoering. Maar innoveren gaat niet van binnenuit, beweert Diamandis. “De hele wereld vormt een kennisbron tot innovatie.” Vernieuwen doe je niet alleen, daarom wil SU de CEO’s de hand reiken.

Want als we innoveren dan ligt de wereld voor ons open, zo beschrijft de Amerikaan ook in zijn boek Abundance. We gaan van een wereld van schaarste naar een wereld van overvloed. “De huidige technieken zijn in staat om iedereen in zijn basisbehoeften te voorzien.” Exit armoede. Voorbeelden van jonge innovators te over. Het Amerikaanse Slingshot zuivert bijvoorbeeld zeewater tot vrijwel steriel drinkwater met  slechts een kleine machine van 16.000 dollar (12.000 euro). Coca-cola beloofde die installaties te plaatsen in elk land waar ze actief zijn. Maar ook dichter bij huis gebeurt wat, bewijst Photanol van de Nederlandse ondernemer Michiel Lensink. Het bedrijf gebruikt zonlicht en co2 om bacteriën te produceren. Door de bacteriën juist te programmeren vormen ze de basis voor al onze productie-materialen: van brandstof tot plastic.

Een wereld van schaarste wordt er een van duurzame overvloed. “Bij die SU zitten ze wel een beetje in hun eigen cloud”, reageert een CEO met enige Hollandse nuchterheid. “Er zijn beren op de weg” ontkent ook Diamandis niet. Kijkend naar de ontwikkeling van technologie lijkt deze echter als een trein door te denderen. “Weergegeven in een grafiek zie je een lijn die ongeacht wereldoorlogen, epidemieën en natuurrampen, met eenzelfde snelheid doorstijgt”, zegt Diamandis.

Bronnen: NU.nl/Suzanne Blotenburg, Wikipedia, Singularity University, Deloitte en  Abundance.

In 2001 nam Sanoma Ilse Media over, toen bekend van de zoekmachine Ilse, en het in 1998 opgerichte startpagina.nl, en bracht deze samen met haar eigen websites (onder meer NU.nl) onder in Ilse Media B.V. In 2006 nam Sanoma het internetbedrijf Rosetta Holding over, waardoor Schoolbank.nl in Sanoma’s bezit kwam. Een jaar later werden de golfbladen van Wegener aangekocht. In 2009 werd het dochterbedrijf Ilse Media hernoemd tot Sanoma Digital, en werden alle digitale activiteiten van Sanoma Uitgevers daar ondergebracht. In 2011 werden Sanoma Uitgevers en Sanoma Digital samengevoegd tot Sanoma Media. Op 29 juli 2011 werd Sanoma met een belang van 67% de meerderheidsaandeelhouder van SBS. Daarin zijn NET5, SBS6, VeronicaTV, Veronica Magazine en Totaal TV in ondergebracht.

Sanoma Media zette onlangs een groot aantal tijdschrift-titels in de uitverkoop. Ook werd geconstateerd dat de eigen digitale activeiten nou niet bepaald succesvol waren. Bovendien maakt de wereld kennis met de controverse tussen Sanoma en haar mede-aandeelhouder John de Mol over de resultaten van SBS6. Tijd voor positief nieuws.

Sanoma (en Wegener) gaat nu haar titels aanbieden via Myjour.com, een online platform voor het lezen van losse artikelen. NRC publiceerde al in Myjour. Via het platform kunnen gebruikers losse artikelen kopen uit onder meer Viva, BN/De Stem en de NRC Reader. Sanoma zal twaalf titels via Myjour gaan aanbieden: naast Viva gaat het om Grazia, Roots, Nieuwe Revu, Fiets, Golfers Magazine, Playboy, KIJK, Panorama, Autoweek, Beau Monde en Story. Wegener presenteert 35 regionale dagbladen op het platform.  Jan Verheul, bedenker van Myjour, stelt dat ook wordt gewerkt aan een samenwerking met De Persgroep. “Hopelijk kunnen we binnenkort ook artikelen van de Volkskrant, Trouw, Het Parool en AD aanbieden op Myjour. Ook individuele auteurs, zoals die van The Post Online (voorheen De Nieuwe Pers) bieden hun artikelen aan.” Myjour is op 1 oktober 2013 gelanceerd.

En nu schijnt ook SanomaVentures aan zet te zijn. Sanoma Ventures investeert, samen met de oprichters van Vault79, in FashionQlub, het bedrijf achter onder andere fashiondealsite Goeiemode.nl. Door bundeling van de activiteiten van Vault79.com met FashionQlub ontstaat een van de grootste online flash-sale verkopers op het gebied van mode en lifestyle van Nederland, met internationale ambitie. FashionQlub is in 2010 opgericht door Lennart Koopmans en Alexander van Nimwegen die daarmee de LEF ondernemersprijs in de wacht sleepten. Op Goeiemode.nl kunnen consumenten elke dag modeartikelen kopen met zeer hoge kortingen. In 2013 opende FashionQlub een 1.250m2 grote winkel in Leiderdorp die tevens fungeert als hoofdkantoor.

FashionQlub is in 2013 verdubbeld in omzet en heeft fors geïnvesteerd in groei. Zo zijn onder meer de besloten shopping communities 42HRSclub.com en Brandfield.com overgenomen en zijn er white label activiteiten opgezet voor de Telegraaf, VIVA en Veronica Magazine. Daarnaast zijn de eerste stappen gezet voor uitbreiding richting kinderartikelen (kidsdeals.nl) en zijn er webshops in België (goeiemode.be) en Duitsland (gutemode.de) gelanceerd. Lennart Koopmans, medeoprichter van FashionQlub: “We werken al prettig samen met een aantal titels van Sanoma, waaronder VIVA, Veronica Magazine, FashionChick.nl en Vault79.com. Met deze investering van SanomaVentures en de oprichters van Vault79 kunnen we het team verder uitbreiden en de marketingpower vergroten, om onze groei te versnellen.” Michiel Muller, ook medeoprichter van Vault79 en mede-investeerder in FashionQlub: “Door de gezamenlijke investering met SanomaVentures in FashionQlub kunnen we een sterke marktpositie creëren voor zowel Vault79.com als Goeiemode.nl in Nederland en verder groeien in het buitenland”.

SanomaVentures, de investeringstak van mediaconcern Sanoma, investeert nu ook in opleidingsvergelijker Springest. Springest wil uitgroeien tot de “Amazon van het leren”. Springest is in 2008 opgericht als Eduhub.nl door Ruben Timmerman. In 2011 kreeg de onderneming investeringsgeld van onder andere Marque Joosten (funda.nl), Patrick Kerssenmakers (fonq.nl), Floris Rost van Tonningen (hyves.nl) en de Rabobank. Op de vergelijkingssite zijn ruim 25.000 beoordelingen te lezen die inzicht geven in verschillende opleidingen.

De afgelopen twee jaar is Springest naar eigen zeggen uitgegroeid tot de grootste vergelijkingssite op het gebied van leren in Nederland. Sinds vorig jaar is de site ook actief in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de toekomst hoopt het bedrijf zijn bereik te verdubbelen van 2,5 miljoen naar 5 miljoen unieke bezoekers per jaar. Verder wil Springest zijn positie in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk uitbreiden en gaan starten in nog een paar andere Europese landen.

Op de website ConsumentenVergelijking.nl, zijn de best bezochte vergelijkingssites te zien voor tal van product categorieën. De consument wordt gevraagd te stemmen op de ‘vergelijker’ die hij de beste vindt. Ook kan de consument tips te geven en mee discussiëren zodat ConsumentenVergelijking.nl een site wordt van- en voor consumenten. Vergelijkingssites vliegen namelijk als paddenstoelen uit de grond. Welke moet de consument kiezen? Om die keuze makkelijker te maken geeft ConsumentenVergelijking.nl antwoord op de volgende vragen: Welke vergelijkingssites zijn er zoal voor het product of de dienst dat je zoekt? Hoe populair zijn die sites, wat wordt er vergeleken en wat is de rol van de vergelijker? Hierdoor bespaart de consument tijd met het zoeken naar de juiste vergelijkingsite. Via eenn link gaat de consument rechtsreeks naar de vergelijkingsite van je keus.

ConsumentenVergelijking.nl werkt met de Alexa Traffic Rank. De Alexa Traffic Rank van Consumentenvergelijking.nl zelf was per 15 december 210.489. Ook de ratings van de onderstaande 8 studiesites komen tot stand met behulp van de Alexa Traffic Rank. De Alexa Traffic Rank is een ruwe maatstaf voor de populariteit van een website. Alexa verzamelt op dagelijkse basis verkeersgegevens van miljoenen gebruikers die de Alexa toolbar hebt geïnstalleerd. En gebruikt dan een wiskundige formule om de waarde van de gegevens van de laatste drie maanden te berekenen om dan te komen tot een ranking voor elke site.

Die ranking is dus de positie van de website in een massale ranglijst op basis van zowel het aantal bezoekers en het aantal bekeken pagina’s. De ‘populairste’ website krijgt de rang 1, de tweede ‘populairste’ rang 2, en zo verder tot miljoenen websites die relatief weinig bezoekers hebben ontvangen. Waarschijnlijk weet niemand hoeveel websites er op dit moment bestaan. In november 2011 vond Netcraft Web Server Survey ongeveer 172 miljoen verschillende actieve sites. Dan staat een site met een Alexa Traffic Rank van 1.720.000 nog steeds in de top 1% van alle websites. Een website kan wel bijzonder populair zijn in bepaald land, en minder populair in andere. Verder moet in gedachten gehouden worden dat de ranking wordt berekend op basis van verkeersgegevens verzameld van gebruikers die de Alexa toolbar hebben geïnstalleerd. De resultaten worden gezien als een representatieve steekproef uit al diegenen die gebruik maken van het internet. Dus het aantal bezoekers van elke website wordt niet nauwkeurig bepaald. Maar kan wel worden gebruikt als een ruwe indicatie.

Op de ranking van onafhankelijke opleidings-vergelijkingssites staat Springest.nl boven aan. Springest.nl is zoals gezegd een onafhankelijke vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen. Springest biedt een overzicht in 21 categorieën en ruim 1.000 verschillende onderwerpen. Aanbieders van trainingen plaatsen hun aanbod zelf op Springest, om zo nauwkeurig mogelijke informatie te bieden. De Alexa Traffic Rank van Springtest was op 16 december 104.093. En daarmee op LOI na, de best bekeken opleidingenvergelijker van Nederland.

Cursusvoor.nl is een van de grootste zoekmachines met cursussen, opleidingen, trainingen en workshops in Nederland, die doorzoekt het aanbod van 2.400 Nederlandse cursusaanbieders. Het plaatsen van cursussen is gratis. Via Cursusvoor.nl vergelijk je bijna 30.000 cursussen, opleidingen, trainingen en workshops in Nederland. De Alexa Traffic Rank van Cursusvoor.nl was 1.983.252 per 16 december.

Onderwijsplanet.nl is een onafhankelijke portal op het gebied van regulier en commercieel onderwijs, loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Een overzichtelijke virtuele omgeving waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten. Op Onderwijsplanet is (bijna) alles te vinden op het gebied van regulier en commercieel onderwijs en vergelijkt alle aanbieders van opleidingen, trainingen en cursussen. De Alexa Traffic Rank van Onderwijsplanet.nl was 2.973.299 per 14 december.

Millian.nl is de meest geraadpleegde opleidingensite voor (young) professionals, managers en aankomende masterstudenten. Vergelijk 9639 opleidingen en trainingen van de top 200 opleidingsinstituten, in alle mogelijke vakgebieden. De Alexa Traffic Rank van Millian.nl was 2.259.242 per 15 december.

Op Trainingplaza.nl worden dagelijks trainingen en opleidingen toegevoegd! Nu zijn er al meer dan 3500 opleidingsmogelijkheden aanwezig. Deze gids bestrijkt een groot scala aan bedrijfsopleidingen van management, organisatie en taal trainingen tot aan specifieke technische en financiële onderwerpen. Men zoekt een opleiding of training op thema of trefwoord. De Alexa Traffic Rank van Traingsplaza.nl was 4.9090.138 per 16 december. En is met deze ranking de laagste gepositioneerde.

De best sites volgens de Alexa Traffic Rank zijn:

De LOI, deze site onderscheidt een aantal productgroepen: University, HBO-studies, HBO-cursussen (korte cursussen op HBO-niveau), cursussen, taalcursussen, hobbycursussen, audiocursussen (lesmateriaal staat volledig op cd). En sinds kort HBO Klassikaal en Cursussen Klassikaal. De Alexa Traffic Rank van Loi.nl was 84.860 per 14 december. LOI kent de hoogste ranking van Nederland.

NHA opleidingen (www.nha.nl) biedt de voordeligste thuis-studies aan van Nederland. Geïnteresseerden kunnen uit meer dan 250 verschillende cursussen en opleidingen kiezen. En starten kan op iedere dag van het jaar. De Alexa Traffic Rank van nha.nl was 113.327 per 16 december.

Het NTI staat al ruim 65 jaar voor afstandsonderwijs. Het NTI biedt 850 opleidingen aan, in de categorieën: Cursus, MBO, HBO en zelfs Masteropleiding. Studenten kunnen kiezen uit volledige zelfstudie of deels klassikaal. De Alexa Traffic Rank van nti.nl was 169.177 per 15 december.

Tot slot Studieplan.nl, die veel verschillende cursussen biedt. Zoals hobby cursussen in diverse onderwerpen; auto’s, creatief, spellen, talen, schrijven etc. Maar Studieplan.nl biedt ook diverse beroepsgerichte studies van informatica opleidingen tot gerichte branche diploma’s.  De Alexa Traffic Rank van Studieplan.nl was 403.474 per 14 december.

Blijkbaar is de studievergelijkingsmarkt een druk bezette markt. Springest heeft volgens de ranking een toppositie. Behalve de inkomsten uit banners en advertenties op de site, vragen wij ons toch af waarom Sanoma geïnteresseerd is in deze vergelijkingssite?

Bronnen: NU.nl, Consumenten Vergelijking, Build a website en Sanoma.