pVoor informatie bel: +31 6 53 94 44 34

Ali Baba en de veertig rovers is een sprookje uit Duizend-en-één nacht. Het verhaal werd in de 18e eeuw bekend door de Fransman Antoine Galland, de eerste Europese vertaler van het werk. Het verhaal handelt over Ali Baba die toevallig ziet hoe een troep rovers hun schatkamer in een grot openen met de toverspreuk “Sesam, open u”. Als de rovers weggaan, opent Ali Baba de schatkamer om zijn zakken te vullen. De rovers ontdekken hem, maar samen met zijn slimme slavin Morgiana verslaat Ali Baba de rovers.

Alibaba
Jack Ma, eerste CEO van Alibaba zei: “Op een dag was ik in San Francisco in een coffeeshop, en ik dacht dat Alibaba is een goede naam zou zijn. En vroeg de serveerster: “wat weet je over Alibaba?”: En ze zei “Alibaba en 40 rovers” en ik dacht ja, “dit wordt onze naam! Toen ging ik de straat op en vroeg nog eens 30 mensen en ze wisten allemaal van Alibaba’s “sesam open u”. Alibaba is een soort slimme ondernemer, is gemakkelijk te spellen en wereldwijd bekend. Alibaba opent de grot voor kleine tot middelgrote bedrijven. We hebben ook de naam Alimama geregistreerd voor het geval iemand met ons wil trouwen!” Alibaba.com is nu, op Walmart.com na, de grootste retailer van de wereld en is hard op weg naar de eerste plek. Een webshop die vooral gericht is op de verkoop van grotere aantallen maar je kunt er ook heel goed als particulier goedkope producten kopen.

Dé grot van Alibaba is nu de grootste site van de wereld
Maar Alibaba is nu een groep websites van een particuliere in Hangzhou China gevestigde groep van op internet gebaseerde e-commerce bedrijven waaronder business-to-business online web portals, online retail en betalingsdiensten, een shopping zoekmachine en data-centric cloud computing-diensten vallen. In 2012, zetten twee van Alibaba’s portals samen 1,1 biljoen yuan ( $ 170 miljard dollar) om, meer dan de concurrenten eBay en Amazon.com samen. Alibaba is voornamelijk actief in de Volksrepubliek China. In maart 2013 werd de waarde door The Economist van Alibaba geschat op meer dan $ 120 miljard. Het bedrijf begon in 1999 met de website Alibaba.com, een business-to-business portal om Chinese fabrikanten te verbinden met buitenlandse kopers. De consumer-to-consumer portal Taobao, vergelijkbaar met eBay, beschikt over bijna een miljard producten en is een van de 20 meest bezochte websites wereldwijd. De Alibaba Group is goed voor meer dan 60 % van de geleverde pakketen in China pakketten. En Alipay, een online betaling service, is goed voor ongeveer de helft van alle online betalings-transacties in China. De overgrote meerderheid van deze betalingen vindt plaats door de eigen Alibaba dienst. Met ingang van september 2013, is Alibaba op zoek naar een beursgang.

Ook Engelstalige sites
De Engelstalige portaal Alibaba.com verzorgt de verkoop tussen importeurs en exporteurs uit meer dan 240 landen en regio’s. Het Chinese portaal 1688.com is ontwikkeld voor de binnenlandse business-to-business handel in China. Daarnaast biedt Alibaba.com biedt een transactie-gebaseerde retail website, AliExpress.com, waar kleinere kopers voor kleine hoeveelheden goederen kunnen kopen tegen groothandelsprijzen. In 2013 is 1688.com gestart met een direct kanaal, dat verantwoordelijk is voor $ 30 miljoen dagelijkse transactiewaarde.

Taobao is net als Marktplaats
Taobao van Alibaba is de Marktplaats van China en is het grootste consumer-to-consumer online verkoop platform, opgericht in 2003. Biedt een scala van producten en was in oktober 2013 de derde meest bezochte website in China, volgens de Alexa.com rating. Volgens Zhang Yu, de regisseur van Taobao, steeg het aantal winkels op Taobao met een jaarlijkse omzet van minder dan 100 yuan met 60 % tussen 2011 en 2013. In dezelfde periode steeg het aantal winkels met een omzet tussen de 10 duizend en 1 miljoen yuan steeg met 30 %, en het aantal winkels met een omzet meer dan 1 miljoen yuan met 33 %. De totale omzet van Taobao ( inclusief Tmall ) was meer dan 1 biljoen yuan (160 miljard dollar) in 2012. En op 11 november 2012, door de grootste online promotie activiteit, bereikte Taobao een omzet van 19,1 miljard yuan; USD 3 miljard in een dag. Juhuasuan.com is een groep shopping websites in China en werd gelanceerd door Taobao in maart 2010 en werd een afzonderlijk bedrijf in oktober 2011. Juhuasuan biedt “flash sales” dat zijn producten die alleen beschikbaar zijn voor een bepaalde periode, die van 2 dagen tot een maand kan oplopen. Alles te koop tegen een gereduceerde prijs.

Etao
eTao.com werd gelanceerd door Taobao in oktober 2010 als een vergelijkingssite en werd ook ‘n afzonderlijk bedrijf in juni 2011. Het biedt zoekresultaten van de meeste Chinese online shopping-platforms met inbegrip van producten-, verkoop- en coupon zoekopdrachten. Online shoppers kunnen de site gebruiken om prijzen te vergelijken van verschillende verkopers en het identificeren van producten die men wilt kopen. Deze Alibaba Group website Etao biedt ook informatie over producten van Amazon China, Dangdang, GOME, Yihaodian, Nike China en Vancl, evenals Taobao en Tmall.

Alipay
Alopay.com (gelanceerd in 2004) is een online betaalplatform en heeft het grootste marktaandeel in China met 300 miljoen gebruikers. Iets minder dan de helft van China’s online betaalmarkt in februari 2014. Volgens Credit Suisse was, de totale waarde van online transacties in China ongeveer US $ 660 miljard in 2012. Alipay biedt een escrow-service, waarbij consumenten kunnen nagaan of ze gelukkig zijn met de goederen die zij hebben gekocht voordat zij het geld vrijgeven aan de verkopende partij. Deze dienst beschermt de consument als aanvulling op de zwakke wetgeving inzake consumentenbescherming in China. Alipay werkt met meer dan 65 financiële instellingen, van Visa en Mastercard tot betalingsdiensten van Taobao en Tmall evenals met meer dan 460.000 Chinese bedrijven. Internationaal gebruiken meer dan 300 handelaren Alipay om rechtstreeks aan de consument in China te verkopen en Alipay ondersteunt momenteel transacties in 12 vreemde valuta.

Bankvergunning
De Chinese centrale bank heeft Alibaba bankvergunning gegeven in juni 2010 voor de betaling aan derden. Het gaf ook aparte richtlijnen voor buitenlandse gefinancierde betalingsinstellingen. Alipay die goed is voor de helft van China’s niet-bancaire online betaalmarkt, werd geherstructureerd als een binnenlandse vennootschap gecontroleerd door Alibaba’s CEO Jack Ma. De overdracht van Alipay’s eigendom was controversieel omdat berichten in de media in 2011 lieten weten dat Yahoo en Softbank (controlerende aandeelhouders van de Alibaba Group) niet in kennis waren gesteld van de verkoop voor de nominale waarde. De Chinese Century Weekly bekritiseerd Jack Ma, die verklaarde dat de RvB van de Alibaba Group op de hoogte was van de transactie. Het incident werd ook door de kritiek in de buitenlandse media als schadelijk gezien voor het vertrouwen in Chinese investeringen. Dit geschil werd inderminne geschikt door Alibaba Group, Yahoo en Softbank in juli 2011. In 2013 lanceerde Alipay een financieel platform genaamd Yu E Bao. Met ingang van juni 2013 had Yu E Bao nog steeds “een klein papierwerk probleem” met de China Securities Regulatory Commission, Alibaba zegt dat ze van plan zijn dit product verder uit te breiden en het probleem met dde Commission op te lossen.

Alibaba ook in Cloud Computing
Alibaba Cloud Computing (www.aliyun.com) heeft cloud computing services met inbegrip van e-commerce, data mining, e-commerce dataverwerking en data maatwerk. Het werd opgericht in september 2009 op de 10e verjaardag van de Alibaba Group. Net als Amazon en Zalando ontwikkelt men zich niet alleen als handels of retailplatform, maar ook als it-, data- en logistieke company; de verzending, supply chain en data worden als businesses vermarkt. Het mes van Alibaba snijdt aan 2 kanten. In maart 2014 heeft Alibaba ook nog een controlerend belang in Chinavision Media Group genomen voor $ 804 miljoen, de twee bedrijven hebben aangekondigd dat ze een strategie gaan ontwikkelen voor de kansen in online entertainment en andere media gebieden.

Voor wie is Alibaba.com
Je zult nu denken dat Alibaba.com eigenlijk niet geschikt is voor de particulier die niet meerdere aantallen wil kopen maar ook op Alibaba.com kun je voor weinig leuke dingen krijgen. Toch raad ik je dan liever Aliexpress.com of Dhgate.com aan voor de gene die geen partijen willen. Op Alibaba.com vind je dus Chinese aanbieders zoals fabrieken of retailers die grote partijen aanbieden, er staat geen vaste prijs bij je hebt eerst mail contact nodig met de verkoper voor je überhaupt over kunt gaan tot een koop. De prijs is afhankelijk van vele dingen zoals het aantal en de extra opties zoals eigen merk of opdruk. Je kunt ook kleinere partijen kopen zoals je gewend bent op andere Chinese webshops door gewoon bij het product op Buy now te drukken, je betaald met de gewenste methode en wacht af tot je de producten binnen krijgt. Wanneer je grotere partijen zou willen kopen dan gebruik je het mailform op de pagina van het product, hier geef je aan hoeveel producten je wil en welke optie’s als een eigen merk of opdruk. De verkoper zal je terug mailen met prijzen etc. Maar eerst zal Alibaba.com nog controleren of deze prijzen ook kloppen, hierna ontvang je de email. De verkoper zal je een betalingsaanvraag mailen met de afgesproken betalingsmethode. De verzendkosten en methodes zijn afhankelijk van de verkoper maar meestal mag je dit gewoon zelf bepalen zolang je maar betaald. Wanneer het om grote partijen gaat is het niet altijd handig om het gratis te laten verzenden, voor een goede methode betaal je wat meer alleen weet je wel dat het in goede handen is en dat je het vooral veel sneller ontvangt. “Verified supplier” betekend dat deze verkoper is gecontroleerd door Alibaba.com en dat het veiliger en betrouwbaarder is om zaken te doen met deze verkoper. ‘n “Gold Supplier” is een verkoper die betaald heeft voor een beter lidmaatschap inruil voor extra services en betere plek in de lijsten, omdat zij hier voor moeten betalen is de verkoper betrouwbaarder. Wanneer de verkoper online is kun je realtime met deze verkoper chatten.

Is Alibaba.com zelf betrouwbaar ?
Ja, zolang je weet wat je doet. Is de prijs te mooi om waar te zijn? Doe het dan niet. Nou weet ik dat heel veel producten in China te mooi lijken om waar te zijn toch is het handig om je echt even af te vragen of het kan. Natuurlijk klopt het dat je een pen voor 5 cent kunt kopen als je een grote partij koopt, maar een mooie mobiele smartphone met goede specificaties voor 30,00 dollar kan natuurlijk niet waar zijn. Ook is het goed om te kijken naar de positieve feedback van de verkoper, en voor die paar cent zou ik een certified supplier of gold supplier gebruiken omdat je toch net wat meer kans hebt dat de deal goed afloopt.
Aan het eind van de grot staat een pot met goud?
Jack Ma de CEO van de Alibaba Group en kondigde bij zijn voornemen om af te treden de beursgang van Alibaba aan. De nieuwe CEO Jonathan Lu bevestigde de IPO opnieuw in juli 2013: “We zijn klaar en kunnen elk moment naar de beurs gaan”. Alibaba is bij zijn beursgang waarschijnlijk 150 miljard dollar waard! Dat meldt persbureau Bloomberg. Alibaba, het grootste internethandelsbedrijf in China, heeft het New Yorkse adviesbureau Simpson Thacher & Bartlett ingehuurd om de beursgang voor te bereiden. Alibaba heeft al volop aandeel in de Amerikaanse markt, en het is voor 24% eigendom van internetportaal Yahoo! Onbekend is nog aan welke beurs topman Jack Ma zijn webdienst wil laten noteren. Met zijn beurswaarde komt het concern in de buurt van Facebook. Alibaba is een breed platform, met talloze webdiensten die in ruim 200 landen actief zijn, vooral met digitale verkopen van artikelen. De marktmacht is enorm: op 11 november vorig jaar, een Chinese feestdag, verkochten zijn twee merken Taobao en Tmall met $5,75 miljard vier keer meer dan Amerikaanse retailers tijdens Cyber Monday, de dag na Thanksgiving. Webdienst Alibaba heeft ook plannen om als bank in de Verenigde Staten te beginnen, waar het in andere landen al zeer succesvol aan microfinanciering van bedrijven doet. Onderdeel van Alibaba is het online kredietfonds Yu’E Bao, dat weer verbonden is met Tianhong Asset Management. Bedrijven en particulieren investeren daarin, met yields die boven 6% komen, leidde dat in acht maanden tot een beheerd vermogen van $81,45 miljard. Daarmee staat het volgens zakenblad Forbes boven Fidelity Investments als het zevende fondshuis ter wereld. Via Alibaba stromen Chinese miljarden van particulieren straks de Amerikaanse markt op. In veel zakelijke webdiensten concurreert het Chinese bedrijf met de Amerikaanse reus Salesforce, met $4,07 miljard omzet een grote, maar ook dit bedrijf moet vrezen voor de reus uit China. Vorige maand kocht Alibaba voor bijna $600 miljoen een belang in ChinaVision Media Group, dat toegang biedt tot tv-programma’s en video’s. Jack Ma probeert hiermee rivalen als Baidu en Tencent op de Chinese onlinemarkt, 618 miljoen gebruikers groot, af te troeven.

Bronnen: Buitelandsewebshops.nl, Wikepedia, AliBaba.com, de Telegraaf.nl, Bloomberg, Credit Suisse, Century Weekly en Google.

Om in de hedendaagse, met reclame overladen, wereld tot de consument door te dringen, is de methode van persoonlijke aanbeveling de beste en meest effectieve manier. Vrienden en bekenden informeren elkaar op open, eerlijke en geloofwaardige wijze over hun interesses en evaringen. Marketeers moeten mond-tot-mond reclame structureel opnemen in hun strategische marketingmix. Je boekt bijvoorbeeld bij een bureau als trnd een bepaald aantal consument tot consument gesprekken over uw product of dienst en zij voeren dit uit via een transparant plan met meetbare resultaten. “trnd” is de grootste marketing community van Europa. Meer dan een miljoen mensen, de trnd-partners, ontdekken, testen en discussiëren over nieuwe producten van de grootste en meest bekende merken in deze wereld.

Word-of-Mouth

De klassieke media zijn goed in staat om de aandacht van het grote publiek te trekken en bewustzijn op te bouwen over een product, dienst of merk. Het wordt echter steeds moeilijker geloofwaardigheid op te bouwen. Een zorgvuldig geplande Word-of-Mouth campagne is in staat om een campagne de noodzakelijke geloofwaardigheid te geven. Met een Word-of-Mouth campagne worden consumenten aangespoord tot onderlinge gesprekken met vrienden en bekenden over een product of dienst. trnd-onderzoek heeft aangetoond, dat de uiteindelijke aanleiding voor het uitproberen van een nieuw product meestal de aanbeveling van vrienden en bekenden is.

 1. C-to-C bereik: het speciale trnd rapportagesysteem stelt de opdrachtgever in staat om het bereik van de uitgevoerde Word-of-Mouth ervaringen/gesprekken op dagniveau te analyseren. Trnd meet daarbij niet alleen de hoe -veelheid gesprekken die op gang gebracht zijn, maar bijvoorbeeld ook hoe de mensen reageren en bij welke sociografische groep de beste reacties loskomen.
 2. Net Promoter Score (NPS): de NPS – een ontwikkeling van Fred Reichheld en Satmetrix – meet het succes van een mond tot mond reclamecampagne van een product of merk. De NPS wordt steeds va- ker als centrale indicator aangemerkt voor de toekomstige groei van een onderneming. De NPS is het verschil tussen de positieve promotors en de negatieve promotors. Vandaar de “Net” (ofwel netto) Promotor Score. Normaliter is het aantal positieven hoger dan het aantal negatieven, dus is meer dan 0%.. Hoe hoger natuurlijk hoe beter voor jouw merk. In automerk buzz campagnes is gebleken (volgens Rosen) dat er bijvoorbeeld over Volvo minder werd gebuzzed dan Ford, maar dat daarbinnen 77% positieve buzz bevatte en slechts 5% negatief. Bij Ford waren dat respectievelijk 52% positief maar 14% negatief (de rest buzzde neutraal of gemengd positief/negatief).
 3. Verkoop metingen: om het effect op de verkoop en nieuwe klanten te kunnen meten analyseert trnd de koop ratio’s en kan men – naar product en/of wens van de klant – ook verkoop gebaseerde metingen doorvoeren. In talrijke door trend uitgevoerde metingen is gebleken dat Word of Mouth campagnes kunnen leiden tot 10-30% meerverkoop bij nieuwe product introducties en 10-20% bij verkoop campagnes.
 4. Aanwezigheid op Social Media: koopbeslissingen worden steeds vaker beïnvloed door commentaren, meningen en ervaringen van andere mensen op internet – bijvoorbeeld in sociale netwerken en communities, op fora of vergelijkingssites. Daarom stimuleert trnd connectors om productervaringen online in tekst, beeld en/of film te plaatsen. Zo ontstaat Consumer Generated Content (CGM) die relevant en geloofwaardig is en op ook op lange termijn nog steeds betekenis heeft.
 5. Search Engine Optimalisatie (SEO). De intensieve online-dialoog in trndcampagnes, diverseWeb-2.0- Tools en Citizen Generated Media (regelmatig met de hulp van vele bloggers) zorgen ervoor dat belangrijke zoekbegrippen over het product en merk regelmatig op topposities in de Google resultaten verschijnen. Deze “semantische SEO“ zorgt ervoor dat het product daadwerkelijk gevonden wordt.

Uit de diepgaande consumentendialogen tijdens een trnd WOM-campagne kan men analyseren hoe uw producten vanuit het oogpunt van de consument waargenomen worden, welke boodschappen het meest worden doorgegeven en welke zaken die niet worden doorverteld eventueel afgebouwd zouden moeten worden. Daarnaast kan men met onderzoeksvragen ook gerichte consumenten inzichten over een bepaald thema inzichtelijk maken.

Literatuur om goed te lezen!

Er zijn 2 boeken die gelezen moeten worden die deze strategie diepgaander bestuderen en ondersteunen: “the tipping point” van Malcolm Gladwell en “the anatomy of buzz revisited van Emanuel Rosen . Rosen beschrijft in zijn boek dat bij een buzzactie van Herbal Essences haarverf producten 82% van de participanten het materiaal wat ter beschikking was gesteld gedeeld werd met meer dan 5 vrienden in hun social network. Verrassend genoeg wordt vastgesteld dat trouwe klanten niet de meeste buzz generen, omdat zij in hun netwerk al eerder over hun favoriete merken hebben gesproken. Het juist zijn de nieuwe recruten die de meeste buzz in de markt teweeg brengen.

In the tipping point of hoe kleine dingen een groot verschil uitmaken (ISBN 0-316-31696-2) van Malcolm Gladwell, voor het eerst gepubliceerd door Little Brown in 2000, definieert Gladwell een tipping point als “het moment van kritische massa, de drempel, het kookpunt.” Het boek van Gladwell probeert te verklaren en te beschrijven hoe de “mysterieuze” sociologische veranderingen die het leven van alledag raken, de omslagpunten markeren. Als Gladwell stelt: “Ideeën en producten en boodschappen en ge- dragingen verspreidde zich als een epidemiaal virus.” De voorbeelden van dergelijke veranderingen in zijn boek spreken voor zich: zoals de plotselinge stijging van de populariteit en verkoop van Hush Puppies schoenen in het midden van de jaren 1990 en de steile daling van de criminaliteit in New York City door het zero tolerance beleid na 1990.

De vijf regels van epidemieën!

Gladwell beschrijft dat er “vijf regels” zijn waaraan epidemieën” (inclusief de drie “agents of change: connectors, mavens en salesmen”) op de tipping points moeten voldoen:

 1. “The law of the few” ofwel “De wet van de enkele”, of, zoals Gladwell duidelijker uitlegt: “Het succes van elke vorm van sociale epidemie is sterk afhankelijk van de betrokkenheid van enkele men- sen die een bijzondere en zeldzame set van sociale giften hebben. “Volgens Gladwell, economen noemen dit het “80/20 Principe, is de idee dat in elke situatie ongeveer 80 procent van het ‘werk’ zal worden gedaan door 20 procent van de deelnemers.”
 2. Connectors zijn de mensen die “link ons met de wereld … mensen met een speciale gave voor verzamelen van mensen”. Ze zijn “een handjevol mensen met een werkelijk buitengewone talent voor het maken van vrienden en kennissen”. Hij typeert deze individuen als sociale netwerken van meer dan honderd mensen. Ter illustratie, Gladwell noemt de volgende voorbeelden: de midder- nachtelijke rit van Paul Revere, Milgrams experimenten in de kleine wereld, de ‘Six Degrees of Kevin Bacon’s trivia spel, Dallas zakenman Roger Horchow en Chicagoan Lois Weisberg. Gladwell beschrijft het maatschappelijk succes van de connectoren als “het vermogen om veel verschillende werelden te overspannen als functie hun intrinsieke persoonlijkheid: een combinatie van nieuwsgierigheid, zelfvertrouwen, gezelligheid en energie.”
 3. Mavens zijn “informatie specialisten”, of “mensen die we vertrouwen om ons te verbinden met nieuwe informatie.” Ze verzamelen kennis, vooral over de markt, en weten hoe dit te delen met an- deren. Gladwell noemt Mark Alpert als een prototypische Maven, die is ‘bijna pathologisch behulp- zaam met kennis “, waar hij verder aan toevoegt, “hij kan zichzelf niet helpen”. Alpert zelf geeft toe: “Een Maven is iemand die problemen van andere mensen wil oplossen door het oplossen van zijn eigen problemen’. Volgens Gladwell, starten mavens “mond-tot-mond epidemieën” als gevolg van hun kennis, sociale vaardigheden en het vermogen om te communiceren. Gladwell stelt: “mavens zijn echt informatie makelaars, ze delen en handelen in wat ze weten”.
 4. Salesmen zijn “verleiders”, charismatische mensen met krachtige onderhandelingsvaardigheden. Ze hebben de neiging anderen te willen dat het met hen eens zijn. Gladwell’s voorbeelden zijn Ca- lifornia ‘s zakenman Tom Gau en de in 2005 overleden ABC nieuwsanker Peter Jennings. Hij citeert verschillende studies over de overtuigende non-verbale signalen, zoals een knipoog studie (uitge- voerd door Gary Wells van de Universiteit van Alberta en Richard Petty van de Universiteit van Mis- souri) en culturele micro ritme’s van William Condon.
 5. Stickyness (plakkerigheid), de specifieke inhoud van een bericht dat maakt dat de impact ervan onvergetelijk is. Populaire kinder tv-programma’s, zoals Sesamstraat en Blue’s Clues pionier hebben de plakkerigheid factor, waardoor de educatieve inhoud blijft plakken en heeft mede door het enter- tainment hoge herinneringswaarde tijd.
 6. De kracht van Context: Menselijk gedrag is gevoelig voor en sterk beïnvloed door de omgeving. Als Gladwell zegt: “Epidemieën zijn gevoelig voor de voorwaarden en omstandigheden van de tijden en plaatsen waarin ze zich voordoen.” Bijvoorbeeld, “zero tolerance” inspanningen om kleine mis- drijven zoals niet betalen voor reizen en vandalisme te bestrijden in de New Yorks metro, heeft geleid tot een daling van meer geweldsdelicten city-breed. Gladwell beschrijft het toeschouwers effect en legt uit dat een rol speelt in The Tipping Point, met behulp van de Goddelijke Rebecca Wells ‘Secrets of the Ya-Ya Sisterhood, evangelist John Wesley en het high-tech bedrijf WL Gore and Associates. Gladwell bespreekt verder wat de regel van 150 is, waarin staat dat het optimale aantal individuen in een samenleving waar iemand echte sociale relaties mee kan hebben 150 is.

Het is dus geen geheim meer dat klanten meer vertrouwen op mond-tot-mond reclame dan op corporate reclame.  Volgens Nielsen kent 92 procent van de consumenten groot vertrouwen toe aan peer-peer aanbevelingen, terwijl slechts 53 procent van de consumenten vertrouwen schenkt aan de inhoud die u maakt en plaatst op uw website. Als u dus een lokaal gevestigd bedrijf bent, dan moet u zich verbinden met uw nabije klanten en met de social-beïnvloeders; dat is van vitaal belang voor uw bedrijf .

 

Zelfs voor nationale bedrijven, kunnen de voordelen van het lokale denken indrukwekkend zijn. De drogisterijketen Duane Reade in de US is onlangs gestart met een campagne om hun klantenbestand in New York City te vergroten door middel van lokalisatie strategieën die gericht zijn op user-generated content om een nieuw publiek te bereiken. Duane Reade samen met bloggers die ambassadeurs van hun merk zijn. Ze behandelden de ambassadeurs alsware het werknemers, boden hen prikkels aan en introduceerden nieuwe initiatieven alvorens ze openbaar te maken. Dit heeft hen in staat gesteld om het bedrijf op lokaal niveau te versterken. Het resultaat was een groei van 28 procent in de jaar-op-jaar verkopen en 20 miljoen impressies over de hele periode van de campagne”. We hadden bijna 2.000 stukken content met originele inhoud, die werd gegenereerd door deze campagne, dus dat was enorm voor ons”,  zei een Duane Reade woordvoerder.

 

Voor elk bedrijf, groot of klein, kan partnerships met lokale bloggers dus een krachtige manier zijn bij het aanboren van lokale netwerken en het bereiken van potentiële nieuwe klanten. Je moet vertrouwen in je bloggers hebben om hen in staat te stellen die content voor u te genereren, dus doorlichting van of oplettendheid naar, kan nodig zijn tijdens het werven en engagen van die ambassadeurs.

 

Lokale buzz!

Hier zijn zeven tips om lokale buzz te genereren en bloggers betrokken en geïnteresseerd te laten worden in uw merk:

 

1. Weet wie de beïnvloeders zijn; onderzoek lokale bloggers en praat met hen over mogelijke kansen partnerschap. Zorg ervoor dat je hun werk grondig hebt gelezen om die bloggers, die passen bij uw bedrijf, te vinden. Bouw een lange termijn relatie met hen op.

 

2. Gebruik hashtags strategisch; zoek op Twitter naar lokale hashtags die bij uw bedrijf passen, zoals # SeattleWeddingBusinesses of # MaineLandscaping en includeer deze hashtag in je tweets. Dit helpt bij de opbouw van een gemeenschap van soortgelijke lokale bedrijven, partners en klanten die uw berichten kunnen re – tweet en u vernoemen.

 

3. Vind manieren om offline te verbinden . Lokale “Tweetups” worden steeds populairder. Tweetup is wanneer mensen, die gelinkt zijn op Twitter elkaar lokaal ontmoeten. Zorg ervoor dat u prominent op uw website klanten aanmoedigt om u te vermelden en vergeet niet om positieve berichten teretweeten. Zorg ervoor dat u reageert op de kritiek door in contact te zijn en probeert eventuele problemen op te lossen.

 

4. Maak gebruik van locatie-gebaseerde diensten; Google+ Local is de nieuwe Google Places en het is essentieel om lokaal gevestigde bedrijven duidelijk zichtbaar te krijgen in lokale zoekopdrachten. Maak een lijst van uw eigen bedrijf met uw gegevens, foto’s en video’s; en vraag om recensies van klanten.

 

5. Altijd vragen voor beoordelingen. Of u nu met behulp van Google+, Trip Advisor , Amazon of een ander online forum voor klantenfeedback, vraag altijd om beoordelingen. Klanten zijn veel meer in voor ‘n beoordeling als u het hen je vraagt. Vergeet niet om hen te bedanken voor hun tijd nadat de beoordeling is geplaatst.

 

6. Beloon klanten voor hun hulp. Maak een referral programma dat klanten beloont voor het verwijzen van anderen en u geeft ze ‘n stimulans om het woord te verspreiden. U kunt uw meest vocale verdedigers herkennen door met hen online en offline te bedanken door “Fan van de Week ” of soortgelijke programma’s.

 

7. Bouw sociale gemeenschappen. Gebruik sociale media om contact te maken met trouwe klanten en biedt promoties en kortingen voor uw publiek voor het delen van uw bericht. Zorg ervoor dat u de links naar uw social communities zoals Facebook, Twitter, Pinterest en Google+ op in-store ontvangsten, op winkelpuien en muren binnen uw bedrijfslocatie, op menu’s en servetten, op uw website, op voertuigen en andere reclame aanbrengt.

 

Kortom laat uw gewaardeerde klanten het woord doen voor u. Zij zijn je grootste marketing troef.

 

Bronnen: Reuters, “Alle 25 goed, geheide high performance marketing strategiën” en trnd.

 

“Showrooming” is niet langer een vies woord. Een paar jaar geleden werd de detailhandel opgeschrikt door een nieuwe trend: “browsen in de winkel”. Shoppers slenterenden door de gangen met hun mobiele telefoons in de aanslag, monsterde de koopwaar terwijl men online op zoek ging om elders te kopen voor ‘n lagere prijs. Sommige winkeliers blokkeerden de Internet services in hun winkels. Anderen veranderden de barcodes om ze onvergelijkbaar te maken met hun concurrenten. Maar uiteindelijk hebben de meeste grote retailers besloten dat te veel klanten met hun mobiel wilden winkelen, ongeacht wat retailers deden. Dus besloten ze uiteindelijk om op de schermen van hun klanten aanwezig te moeten- en te willen zijn.

Doordat de online retail concurrentie toeneemt, zie je verwoede ontwikkelingen, duidelijker dit jaar dan andere jaren, van partnerschappen en projecten van traditionele retailers met social media. Vele daarvan nog net voor de feestdagen in de lucht.

“Wij moeten zijn waar de consument is” zei Gregg W. Steinhafel, chief executive van Target, in een interview. Target Corporation is een Amerikaanse winkelketen. Het bedrijf is in 1902 opgericht als Dayton Dry Goods en uitgegroeid tot de op één na grootste winkelketen van de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor bevindt zich in Minneapolis, Minnesota, Amerika. In 1962 werd de eerste winkel onder de naam Target geopend. Het bedrijf heeft drie verschillende namen gehad. Van 1902 tot 1969 heette het Dayton Dry Goods. In 1969 veranderde de naam in Dayton-Hudson, en sinds 2000 heet het bedrijf zelf Target. Het logo van het bedrijf is nu het logo van de winkels: een cirkel in de kleuren rood en wit, als een schietschijf (in het Engels een ‘target’). Er bestaat ook een grotere versie van de winkel met de naam SuperTarget. Sinds 13 januari 2011 is Target ook in Canada te vinden. Omdat Target de reputatie heeft in een wat hoger marktsegment te opereren dan concurrent Wal-Mart, wordt de naam door Amerikanen wel gekscherend op z’n Frans uitgesproken.

Steinhafel zegt: “ik denk dat showrooming je raakt als een baksteen, het vereist dat we een stap terug doen en zeggen: ”wat betekent dit voor ons?”. “Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie dat als dat de manier is waarop de klant wil winkelen, dan zijn we dus een showroom. Enige voorwaarde is wel dat zijn aankoop wel bij moet plaatsvinden”. Voor Target en vele andere retailers, is de favoriet van dit seizoen daarom Pinterest. Casey Carl, voorzitter van multichannel bij Target, beschrijft Pinterest als “een van de weinige sociale platforms waar het eindelijk niet alleen over het delen gaat”. “Het gaat niet alleen over “He, kijk eens wat ik voor diner at? ‘”Het gaat nu toch om producten” zegt hij. Er zijn bijvoorbeeld al vakantie-planborden voor Target Red Card-houders op Pinterest.

Nordstrom is een Amerikaanse luxe fashion retailer, opgericht door John W. Nordstrom en Carl F. Wallin en heeft zijn hoofdkantoor in Seattle, Washington. Het bedrijf begon als een schoen retailer, en is sindsdien uitgebreid met kleding, accessoires, handtassen, sieraden, cosmetica en parfums. Geselecteerde Nordstrom winkels hebben ook bruiloft-, woninginrichting- en reis-afdelingen. Er zijn 252 winkels actief in 34 landen. Het bedrijf heeft plannen om vijf winkels te openen in Canada in 2014 evenals de eerste in New York in 2018. Nordstrom concurreert met luxe retailers als Bloomingdales, Lord & Taylor, Neiman Marcus en Saks Fifth Avenue. Van die concurrenten heeft Nordstrom zowel het grootste aantal locaties als de grootste geografische voetafdruk. Met ingang van 2012 is het het vijfde grootste Amerikaanse warenhuis bedrijf en is de vierendertigste grootste retailer in de Verenigde Staten in 2013 in termen van inkomsten. Op pinterest.com/nordstrom is de nieuwste vakantie-catalogus op Pinterest vrijgegeven, door middel van diverse moodboards.

Pinterest zelf is gestart met een nieuwe functie: de categorie “Holiday Gift” die shoppers cadeau-ideeën biedt, maar tegelijkertijd retailers, zoals Nordstrom, een nieuwe etalage geeft voor hun artikelen. “Pinterest is een dienst over het verbinden van dingen met dingen die je hebt, wat je wil en wat je wilt” zei Steve Patrizi, hoofd partner marketing van het bijna vier jaar oude bedrijf Pinterest”. Dus voor retailers, is het een no-brainer. Ga daar waar de mensen al op zoek naar dingen”.

Schermafbeelding 2013-12-27 om 12.50.13

Pinterest is een sociaalnetwerksite die fungeert als prikbord. De gebruiker kan over het hele web afbeeldingen pinnen en vervolgens op een van de aangemaakte “moodboards” plaatsen. De website is met name in trek bij vrouwen (ongeveer 80% van de gebruikers). De bedenker van Pinterest is Ben Silbermann. De site wordt gehost en beheerd door Cold Brew Labs, gevestigd in Palo Alto in Californië. De ontwikkeling van Pinterest begon in december 2009 en in maart 2010 werd deze als bètaversie gelanceerd. In eerste instantie was de website alleen maar op uitnodiging te bezoeken, maar later werd registratie via e-mail ook mogelijk. In augustus 2012 werd het mogelijk om gratis te registreren zonder een uitnodiging te krijgen via e-mail. Door het tijdschrift TIME werd de site in augustus 2011 opgenomen in de column “The 50 Best Websites of 2011”. Het webmagazine TechCrunch riep in januari 2012 de website uit tot beste beginnende site van 2011. De site trok meer dan 10 miljoen gebruikers in 9 maanden tijd en was zo de snelst groeiende website ooit. Gebruikers van Pinterest kunnen hun eigen moodboards aanmaken. Op deze moodboards kunnen vervolgens afbeeldingen van het hele web worden geplaatst door middel van een Pin it-knop. Elke speld (pin) geeft een afbeelding, video of artikel weer. Deze spelden worden gegroepeerd op de moodboards die de gebruiker naar wens kan aanmaken en indelen. Het sociale aspect aan de website is dat deze moodboards in principe openbaar zijn en dus kunnen worden gevolgd door andere gebruikers. Ook bestaat de mogelijkheid dat andere gebruikers een repin uitvoeren. Hiermee plaatsen zij de artikelen die zij bij andere gebruikers vinden op hun eigen moodboard.

Maar zoals de duiding “multichannel” of “omni-channel” reeds doet vermoeden, hebben de meeste grote retailers zich niet zelf aan slechts “een” social media site als Pinterest gekoppeld. Walmart maakt gebruik van Facebook en Google. Toys “R” Us leunt hard op YouTube, Sears op Instagram en vakantie-sites op Twitter. Volgens comScore, die data analyseert van online gebruik, heeft Pinterest veel concurrentie. Vergeleken met zijn meer dan 43 miljoen unieke bezoekers in oktober, had Twitter 64 miljoen bezoekers en torende Facebook hoog boven zijn buren uit met meer dan 178 miljoen unieke bezoekers. Terwijl door Pinterest aan retailers doorverwezen shoppers meer uitgegeven, volgens de IBM Digital Analytics Benchmark, maar de shoppers van Facebook vaker kopen. Gedurende een periode van vier weken in oktober en november, besteedden de via Facebook doorverwezen klanten gemiddeld $ 54,64 per bestelling, vergeleken met een gemiddelde van $ 123,50 per bestelling van Pinterest. Echter verwijzingen van Facebook leidden tot vier keer de hoeveelheid bestellingen dan de verwijzingen van Pinterest.

“Vorig jaar waren we op drie of vier sociale platforms aanwezig” aldus Jeffrey J. Jones II, de chief marketing officer bij Target. “Dit jaar maken we al gebruik van zeven of acht socials”.

Nicolas Franchet, hoofd retail en e-commerce van Facebook zei “hoewel het niet bekend is welk deel van onze advertentie-omzet van retail kwam, dat voor Facebook zeer belangrijk is. Facebook werkte met grote en kleine retailers. “Als je iemand vindt waar we niet voor werken, laat het me dan weten”. Walmart, bijvoorbeeld, maakt gebruik van Facebook om aan te kondigen wat de lokale store manager’s aan speciale aanbiedingen hebben op Black Friday. Die aanbiedingenvariëren per locatie, en worden geplaatst op de winkel individuele Facebook pagina.

Black Friday is in de US de dag na Thanksgiving Day, een vrijdag. De meeste werknemers hebben die dag ook vrij (met uitzondering van personeel in de detailhandel, gezondheidszorg en banksector), en daardoor gaan er veel mensen winkelen. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstinkopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Er zijn winkels die al om drie uur open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten om de laagstgeprijsde, beperkt voorradige artikelen te bemachtigen. Tijdens de dag is het vrijwel onmogelijk om een parkeerplaats te vinden bij de grote winkelcentra, sommige mensen parkeren hun auto al een week van tevoren om gegarandeerd een plaats te hebben. Oorspronkelijk komt de naam Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia en werd rond 1965 voor het eerst gebruikt om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving. Rond 1981 wordt voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die dag de winkeliers voor het eerst “in het zwart” komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. In de Verenigde Staten is het bij de boekhouding de gewoonte om verliezen in rode inkt in de boeken te schrijven. Uiteraard is dit technisch onjuist omdat de detailhandel wel degelijk winst maakt gedurende andere tijden van het jaar, maar het illustreert hoe belangrijk de kerstperiode is voor het jaarlijks eindresultaat.

Walmart werkt dus nauw samen met Google, en dat ook zal een lokale gebogen hebben , waarin de inventaris in het nabijgelegen winkels in de zoekresultaten van Google . Als je bijvoorbeeld zoekt op “Weber barbecue” legt Stephen F. Quinn, chief marketing officer bij Walmartuit, zal Google u vertellen of uw lokale Walmart de Weber barbecues op voorraad heeft en laat u de locatie van die winkel zien. Walmart begon hiermee te experimenteren eerder dit jaar en nu voor de feestdagen groots hierop ingezet. “Wij hebben onze eigen mobiele app, maar we zijn ook bezig met mobiel met Google, verder willen we met mobiel op Facebook” zei de heer Quinn. “Voor de lokale component zijn die partijen echt van cruciaal belang voor ons”.

Pinterest houdt niet bij hoeveel retailers gebruik maken van hun site – het is een open platform waar gebruikers kunnen opplakken wat ze maar willen – maar naast de focus op ” dingen” zijn oproep aan de bedrijven op dit moment strekt zich ook uit tot de prijs. Pinterest is gratis. Het bedrijf is net begonnen met te experimenteren met “commercieel” pinnen wat uiteindelijk zouden kunnen worden verkocht als advertenties. Vorige maand heeft het bedrijf $ 225 miljoen opgehaald,  wat zal worden gebruikt om uit te breiden en het voor opbouwen van een product voor adverteerders. Pinterest zegt dat haar gebruik buiten Noord-Amerika met 125 procent was gegroeid sinds januari en haar gebruik op mobiele apparaten met 50 procent, wat al voor meer dan 75 procent van alle gebruik staat. Piterest heeft een sterk vrouwelijke user-base, een belangrijke demografische gegeven voor retailers. Vrouwen, die vertegenwoordigen 75 procent van de bezoekers van de site en 93 procent van de totale tijd besteed aan de site. Volgens comScore zou het zinvol zijn voor retailers om hun partnerschappen te verbreden met een zo snel groeiende Pinterest.

Uit een recent onderzoek, uitgevoerd door Deloitte, bleek dat een enorme hoeveelheid “vakantie-winkelen” wordt uitgevoerd op smartphones dit jaar. Uit de enquête bleek dat ongeveer tweederde van de smartphone-bezitters van plan was om hun telefoons te gebruiken tijdens het vakantie winkelen, maar vooral om op locatie winkels te vinden, prijzen te vergelijken en te zoeken naar productinformatie. Gartner, een IT-onderzoeksbedrijf, ziet een belangrijke verschuiving naar mobiele aankopen in de nabije toekomst en voorspelt dat aankopen in fysieke winkels in de Verenigde Staten in 2015 ongeveer 85 procent van alle aankopen zullen beslaan. “Wij zien smartphones meer als een informatief kanaal dan een transactioneel kanaal” zegt John Davison, analist bij Gartner. “De tijd kan dat veranderen, maar dat zal nog wel enige tijd duren”. Alle opwinding ten spijt van de digitale partnerships, benadrukt Davison dat deze partnerschappen nog jong zijn. Net als alle andere mobiele experimenten, zei hij, zullen velen van hen niet overleven.

“Digital heeft het voordeel van zeer hoge mate van meetbaarheid” zegt Julie Krueger, directeur retail bij Google. “Als het niet de verwachte resultaten oplevert, zul je daar snel achter komen, een andere plek zoeken om je geld uit te geven”.

Bronnen: New York Times, Elizabeth A. Harris, comScore, Google, IBM Digital Analytics Benchmark, Wikipedia, Deloitte, Pinterest, Gartner en Target.

Hoe groot is de kans dat het verzamelen van data over jouw rijgedrag de premie van jouw auto-verzekering zal verlagen? In principe groot want autoverzekeraars willen graag het rijgedrag van bestuurders bestuderen. Maar dan wel om de schadelast te beheersen of om de premie te kunnen verhogen? Maar misschien nog niet om de klant aan een lager tarief te helpen – laat staan om het rijgedrag van de klant te verbeteren?  Een blogger in de US, Dave Pratt, schrijft dat hij huiverde toen zijn tienerzoon een Jeep kocht, en meteen moest denken aan hoe hoog de autoverzekering voor een jonge bestuurder met een flitsende auto zou zijn?. Maar in tegenstelling tot de meeste ouders, is Dave Pratt een innovator in de voorhoede van de Amerikaanse autoverzekeringssector, die zoekt naar ‘n manier om de prijstelling van auto-verzekeringen te veranderen. Pratt werkt namelijk voor de auto-verzekeraar Progressive. Hij installeerde meteen de Snapshot van Progressive in de auto van zijn zoon.

Progressive bestaat sinds 1937, en staat bij chauffeurs bekend om hun autoverzekering. Snel. Fair. Beter. Dat is wat klanten kunnen verwachten van Progressive. Alles wat Progressive doet erkent de behoeften van de drukke klanten, die kostenbewust zijn en steeds beter op de hoogte van verzekering willen worden gehouden. En toch ook nog goede service verwachten: 24/7, online en via de telefoon goed bereikbaar.  Progressive biedt naast autoverzekering ook alle  soorten andere verzekeringen aan.

Hoe werkt Snapshot? Steek het kleine apparaatje in de auto en binnen 30 dagen kan je de premie van je autoverzekering naar beneden zien gaan. Want hoe beter je rijdt, hoe meer je bespaart met Snapshot, het revolutionaire gebruik van een op data gebaseerd verzekerings-product. Als je je vandaag nog aanmeldt stuurt Progressive je alles wat je nodig hebt om te beginnen met besparen. Het Snapshot apparaat heeft een stekker die gemakkelijk in de diagnostische poort van jouw auto (meestal onder de stuurkolom ) past en houdt dan automatisch jouw rijgedrag bij. Snapshot is op afstand uitleesbaar. Na 30 dagen ga je online om jouw besparingen te zien. Rijsnelheid wordt door Snapshot gemeten, evenals hoe vaak je bovenop de rem staan, hoeveel mijlen je rijdt en hoe vaak je rijdt tussen middernacht en 4:00 uur. Op basis van die data krijg je een gepersonaliseerd tarief. Elke Snapshot korting verdien je onmiddellijk. Dus, kun je snel beginnen met besparen. Blijf je meer dan vijf maanden klant dan wordt jouw korting opnieuw bijgesteld.  Of de klant neemt de Snapshot eerst voor 30-dagen op proef, om daarna te beslissen of je wilt overschakelen. Hoe dan ook, het aanmelden voor Snapshot is gratis. Snapshot is een “telematica”-apparaatje, die de snelheid die zijn zoon rijdt de hele dag door bewaakt. Het apparaatje piept ook drie keer als zijn zoon plotseling moet remmen. Toen de zoon zijn vader beschuldigde hem te willen trainen tot een​betere bestuurder, zei Pratt dat dat precies was wat hij hoopte.

“De manier waarop we met verzekering omgaan in vergelijking met wat we zouden kunnen doen, is vrij slordig, de meeste mensen betalen eigenlijk altijd te veel”. Het concept van ontbundelen, zegt Pratt, is de toekomst van de auto-verzekering; de mogelijkheid om individuele bestuurders te controleren, ze daardoor lagere prijzen te kunnen geven, maar ook om bestuurders beter te laten rijden. “Nu kunnen we direct zien hoe mensen rijden, we denken dat dit de manier is, waardoor verzekeringen zullen veranderen” aldus Pratt. Die eraan toevoegt dat Progressive nu meer dan een biljoen gegevens heeft verzameld over het rijdgedrag van 1,6 miljoen klanten. “18-jarige jongens betalen meer voor ‘n auto-verzekering, maar sommige 18-jarigen zijn echt veilige chauffeurs en ze verdienen dus een lagere premie”.

Autoverzekeraars als Progressive in de VS, Tesco Bank in het Verenigd Koninkrijk en de Generali Group in Italië, zijn momenteel in de race om de consument ervan te overtuigen dat het controleren van het rijgedrag eigenlijk een goede zaak is. Dit kan nu omdat de technologie, hoewel niet nieuw, pas sinds kort betaalbaar is. Consumenten moeten gewoon wennen aan het idee dat een verzekeraar hun gegevens verzamelt. Voorstanders zeggen dat deze technologie het verzekeringsbedrijf zal hervormen. “We zeggen dat consumenten allemaal hetzelfde risicoprofiel hebben, maar dat is in feite niet zo. “De meeste mensen betalen eigenlijk te veel”. Dit komt omdat traditionele verzekeraars denken in gemiddelden, in tegenstelling tot persoonlijk gedrag. Je vult een formulier in met jouw bepaalde leeftijd, een bepaald type auto, de bepaalde regio en jouw geslacht; – en daarop wordt jouw risicoprofiel als chauffeur vastgesteld.

Iedere verzekeraar ontwikkelt nu ook een team dat zich richt op sociale media. Met betere big data technologieën, zoals voor de telematica rijgegevens of voor de informatie verzamelt uit sociale media profielen. Alles wat kan helpen het individuele klantenprofiel beter te benaderen. “Als ik een chauffeur ben die niet vaak rijdt, en ik heb een profiel dat erop zou wijzen dat ik voorzichtiger rijdt dan een gemiddeld persoon met mijn profiel, dan moet ik in staat zijn om 30-40 % te besparen op mijn auto-verzekering, en dat is toch vrij substantieel” zegt Joe Reifel, partner bij AT Kearney, een gerenommeerd adviesbureau.

“Maar het zijn niet alleen autoverzekeraars die betere gegevens over de consument wil. Ook levenverzekeraars zijn op zoek naar data die kunnen worden gebruikt om de gezondheid van de klant evalueren”, zegt Jamie Yoder, hoofd van de Pricewaterhouse Coopers verzekerings-adviespraktijk. En naast Facebook is er natuurlijk ook Twitter.  De tools zijn nog rudimentair, maar de data worden gebruikt. De uitdaging is om in die teams, in plaats van het gebruik van kostbare mankracht, nog meer te automatiseren. Het inluisteren in de wereld om daarna met behulp van big data analyse tools je producten te ontbundelen om tot een betere prijs/prestatie te komen is de ontwikkeling van de verzekeringsmarkt. Ontbundelen is uitpakken van grote producten tot meerdere kleine producten of per tijdseenheid, of per gebruik, of per kilometer of per gezinslid etc.

David Friedberg heeft WeatherBill uitgevonden (nu bekend als de Climate Corporation) die een nieuw soort gewas-verzekering biedt. Met behulp van een team van wetenschappers, bodem experts en ingenieurs, maakt het verzekeringsbedrijf gebruik van machine-learning algoritmen en grote data-analyses om erachter te komen wat het weer op een lokatie is, op dit moment en wat het zal worden, op elke hectare land van een boer. Deze informatie helpt boeren om te weten wanneer er geplant kan worden, hoeveel te planten, te bewateren en vooral wanneer niet te planten, omdat er bijvoorbeeld een grote storm wordt verrwacht. Daardoor is er een kleinere kans dat boeren een claim indienen bij hun verzekeraar door bijvoorbeeld stormschade.  “De gewas-verzekering, die we hebben ontwikkeld, betaalt automatisch uit op basis van specifieke weersomstandigheden” zegt Friedberg. Zoals autoverzekeraars bestuurders helpen, is het ons doel niet meer alleen om verzekeringen aan te bieden, maar ook om boeren te helpen beter gebruik te maken van hun land. “De landbouw is de grootste beroepsgroep in de wereld”, zegt Friedberg. “Als we een grote boer kunnen helpen zijn productie met 10 % te verbeteren, betekent dat letterlijk dat er miljoenen kilo’s voedsel extra kunnen worden geproduceerd”.

Nathalie Blanchard geeft wel een waarschuwing af; in 2009 ging zij op ziekteverlof van haar baan in Quebec als gevolg van ‘n ernstige depressie. Ze ging toevallig langs bij haar bank en vond uit dat haar ziekte-uitkering plotseling was gestopt. De oorzaak? Een paar Facebook foto’s waarop ze glimlachte. De verzekeringsmaatschappij had, op basis van wat de maatschappij zag op haar foto’s op Facebook, eenzijdig vastgesteld dat ze geen depressie had en sneed haar uitkering af. De zaak werd later buiten de rechtbank om met de verzekeraar geschikt.

Anita Ramasastry, professor rechten aan de Universiteit van Washington, waarschuwt dat er regelgeving moet worden ingesteld om ervoor te zorgen dat verzekeraars de grenzen van de privacy niet overschrijden en zich niet als “big brother” gaan gedragen. Ze vraagt zich af of er al bijsluiters zijn die in begrijpelijke taal toelichten, hoe gedrag van de consument en sociale media-informatie wordt gebruikt voor verzekerings-doeleinden. En of er al een manier bedacht is voor de consument om bij misbruik er iets aan te kunnen doen?”.

Ontbundelen wordt een fundamentele aardverschuiving door het toepassen van big data analytics! Maar verzekeraars in Nederland zijn nog niet in het stadium van ontdekken. Zoals ook in de Amerikaanse auto-verzekeringsmarkt nog maar 2% van de verzekeraars een auto-verzekerings-product biedt dat gebaseerd is op digitale monitoring van autorijden, volgens AT Kearney’s Mr Reifel. Maar dat percentage zal naar verwachting snel naar 10-15 % van de markt groeien in 2017. En in andere landen, zoals Italië en het Verenigd Koninkrijk, maken autoverzekeraars al gebruik van big data, niet alleen om risicoprofielen te analyseren, maar ook om te bepalen wie de schuldige is bij het veroorzaken van een auto-ongeluk.

De toekomst, daar zijn de meeste analisten het over eens, is om een continue terugkoppeling tussen verzekeraars en consumenten te creëren, zodat de consument kan reageren op de big data analyses die verzekeraars doen op de performance van consumenten. Om daardoor hun gedrag dienovereenkomstig te kunnen aan passen”.  Dit is het einde van de huidige wedstrijd – de verzekeraars kunnen niet zomaar premies blijven heffen voor schades die zich niet voordoen, maar premies voor schades die daadwerkelijk veroorzaakt worden. Ontbundelen is de toekomst: een individueel product voor de individuele klant!

Bronnen: BBC, ATKerney, Progressive, PriceWaterhouseCoopers, digital economics.nl, University of Washington, Tesco, Generali, Climate Corporation en Nathalie Blanchard.

In 2001 nam Sanoma Ilse Media over, toen bekend van de zoekmachine Ilse, en het in 1998 opgerichte startpagina.nl, en bracht deze samen met haar eigen websites (onder meer NU.nl) onder in Ilse Media B.V. In 2006 nam Sanoma het internetbedrijf Rosetta Holding over, waardoor Schoolbank.nl in Sanoma’s bezit kwam. Een jaar later werden de golfbladen van Wegener aangekocht. In 2009 werd het dochterbedrijf Ilse Media hernoemd tot Sanoma Digital, en werden alle digitale activiteiten van Sanoma Uitgevers daar ondergebracht. In 2011 werden Sanoma Uitgevers en Sanoma Digital samengevoegd tot Sanoma Media. Op 29 juli 2011 werd Sanoma met een belang van 67% de meerderheidsaandeelhouder van SBS. Daarin zijn NET5, SBS6, VeronicaTV, Veronica Magazine en Totaal TV in ondergebracht.

Sanoma Media zette onlangs een groot aantal tijdschrift-titels in de uitverkoop. Ook werd geconstateerd dat de eigen digitale activeiten nou niet bepaald succesvol waren. Bovendien maakt de wereld kennis met de controverse tussen Sanoma en haar mede-aandeelhouder John de Mol over de resultaten van SBS6. Tijd voor positief nieuws.

Sanoma (en Wegener) gaat nu haar titels aanbieden via Myjour.com, een online platform voor het lezen van losse artikelen. NRC publiceerde al in Myjour. Via het platform kunnen gebruikers losse artikelen kopen uit onder meer Viva, BN/De Stem en de NRC Reader. Sanoma zal twaalf titels via Myjour gaan aanbieden: naast Viva gaat het om Grazia, Roots, Nieuwe Revu, Fiets, Golfers Magazine, Playboy, KIJK, Panorama, Autoweek, Beau Monde en Story. Wegener presenteert 35 regionale dagbladen op het platform.  Jan Verheul, bedenker van Myjour, stelt dat ook wordt gewerkt aan een samenwerking met De Persgroep. “Hopelijk kunnen we binnenkort ook artikelen van de Volkskrant, Trouw, Het Parool en AD aanbieden op Myjour. Ook individuele auteurs, zoals die van The Post Online (voorheen De Nieuwe Pers) bieden hun artikelen aan.” Myjour is op 1 oktober 2013 gelanceerd.

En nu schijnt ook SanomaVentures aan zet te zijn. Sanoma Ventures investeert, samen met de oprichters van Vault79, in FashionQlub, het bedrijf achter onder andere fashiondealsite Goeiemode.nl. Door bundeling van de activiteiten van Vault79.com met FashionQlub ontstaat een van de grootste online flash-sale verkopers op het gebied van mode en lifestyle van Nederland, met internationale ambitie. FashionQlub is in 2010 opgericht door Lennart Koopmans en Alexander van Nimwegen die daarmee de LEF ondernemersprijs in de wacht sleepten. Op Goeiemode.nl kunnen consumenten elke dag modeartikelen kopen met zeer hoge kortingen. In 2013 opende FashionQlub een 1.250m2 grote winkel in Leiderdorp die tevens fungeert als hoofdkantoor.

FashionQlub is in 2013 verdubbeld in omzet en heeft fors geïnvesteerd in groei. Zo zijn onder meer de besloten shopping communities 42HRSclub.com en Brandfield.com overgenomen en zijn er white label activiteiten opgezet voor de Telegraaf, VIVA en Veronica Magazine. Daarnaast zijn de eerste stappen gezet voor uitbreiding richting kinderartikelen (kidsdeals.nl) en zijn er webshops in België (goeiemode.be) en Duitsland (gutemode.de) gelanceerd. Lennart Koopmans, medeoprichter van FashionQlub: “We werken al prettig samen met een aantal titels van Sanoma, waaronder VIVA, Veronica Magazine, FashionChick.nl en Vault79.com. Met deze investering van SanomaVentures en de oprichters van Vault79 kunnen we het team verder uitbreiden en de marketingpower vergroten, om onze groei te versnellen.” Michiel Muller, ook medeoprichter van Vault79 en mede-investeerder in FashionQlub: “Door de gezamenlijke investering met SanomaVentures in FashionQlub kunnen we een sterke marktpositie creëren voor zowel Vault79.com als Goeiemode.nl in Nederland en verder groeien in het buitenland”.

SanomaVentures, de investeringstak van mediaconcern Sanoma, investeert nu ook in opleidingsvergelijker Springest. Springest wil uitgroeien tot de “Amazon van het leren”. Springest is in 2008 opgericht als Eduhub.nl door Ruben Timmerman. In 2011 kreeg de onderneming investeringsgeld van onder andere Marque Joosten (funda.nl), Patrick Kerssenmakers (fonq.nl), Floris Rost van Tonningen (hyves.nl) en de Rabobank. Op de vergelijkingssite zijn ruim 25.000 beoordelingen te lezen die inzicht geven in verschillende opleidingen.

De afgelopen twee jaar is Springest naar eigen zeggen uitgegroeid tot de grootste vergelijkingssite op het gebied van leren in Nederland. Sinds vorig jaar is de site ook actief in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de toekomst hoopt het bedrijf zijn bereik te verdubbelen van 2,5 miljoen naar 5 miljoen unieke bezoekers per jaar. Verder wil Springest zijn positie in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk uitbreiden en gaan starten in nog een paar andere Europese landen.

Op de website ConsumentenVergelijking.nl, zijn de best bezochte vergelijkingssites te zien voor tal van product categorieën. De consument wordt gevraagd te stemmen op de ‘vergelijker’ die hij de beste vindt. Ook kan de consument tips te geven en mee discussiëren zodat ConsumentenVergelijking.nl een site wordt van- en voor consumenten. Vergelijkingssites vliegen namelijk als paddenstoelen uit de grond. Welke moet de consument kiezen? Om die keuze makkelijker te maken geeft ConsumentenVergelijking.nl antwoord op de volgende vragen: Welke vergelijkingssites zijn er zoal voor het product of de dienst dat je zoekt? Hoe populair zijn die sites, wat wordt er vergeleken en wat is de rol van de vergelijker? Hierdoor bespaart de consument tijd met het zoeken naar de juiste vergelijkingsite. Via eenn link gaat de consument rechtsreeks naar de vergelijkingsite van je keus.

ConsumentenVergelijking.nl werkt met de Alexa Traffic Rank. De Alexa Traffic Rank van Consumentenvergelijking.nl zelf was per 15 december 210.489. Ook de ratings van de onderstaande 8 studiesites komen tot stand met behulp van de Alexa Traffic Rank. De Alexa Traffic Rank is een ruwe maatstaf voor de populariteit van een website. Alexa verzamelt op dagelijkse basis verkeersgegevens van miljoenen gebruikers die de Alexa toolbar hebt geïnstalleerd. En gebruikt dan een wiskundige formule om de waarde van de gegevens van de laatste drie maanden te berekenen om dan te komen tot een ranking voor elke site.

Die ranking is dus de positie van de website in een massale ranglijst op basis van zowel het aantal bezoekers en het aantal bekeken pagina’s. De ‘populairste’ website krijgt de rang 1, de tweede ‘populairste’ rang 2, en zo verder tot miljoenen websites die relatief weinig bezoekers hebben ontvangen. Waarschijnlijk weet niemand hoeveel websites er op dit moment bestaan. In november 2011 vond Netcraft Web Server Survey ongeveer 172 miljoen verschillende actieve sites. Dan staat een site met een Alexa Traffic Rank van 1.720.000 nog steeds in de top 1% van alle websites. Een website kan wel bijzonder populair zijn in bepaald land, en minder populair in andere. Verder moet in gedachten gehouden worden dat de ranking wordt berekend op basis van verkeersgegevens verzameld van gebruikers die de Alexa toolbar hebben geïnstalleerd. De resultaten worden gezien als een representatieve steekproef uit al diegenen die gebruik maken van het internet. Dus het aantal bezoekers van elke website wordt niet nauwkeurig bepaald. Maar kan wel worden gebruikt als een ruwe indicatie.

Op de ranking van onafhankelijke opleidings-vergelijkingssites staat Springest.nl boven aan. Springest.nl is zoals gezegd een onafhankelijke vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen. Springest biedt een overzicht in 21 categorieën en ruim 1.000 verschillende onderwerpen. Aanbieders van trainingen plaatsen hun aanbod zelf op Springest, om zo nauwkeurig mogelijke informatie te bieden. De Alexa Traffic Rank van Springtest was op 16 december 104.093. En daarmee op LOI na, de best bekeken opleidingenvergelijker van Nederland.

Cursusvoor.nl is een van de grootste zoekmachines met cursussen, opleidingen, trainingen en workshops in Nederland, die doorzoekt het aanbod van 2.400 Nederlandse cursusaanbieders. Het plaatsen van cursussen is gratis. Via Cursusvoor.nl vergelijk je bijna 30.000 cursussen, opleidingen, trainingen en workshops in Nederland. De Alexa Traffic Rank van Cursusvoor.nl was 1.983.252 per 16 december.

Onderwijsplanet.nl is een onafhankelijke portal op het gebied van regulier en commercieel onderwijs, loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Een overzichtelijke virtuele omgeving waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten. Op Onderwijsplanet is (bijna) alles te vinden op het gebied van regulier en commercieel onderwijs en vergelijkt alle aanbieders van opleidingen, trainingen en cursussen. De Alexa Traffic Rank van Onderwijsplanet.nl was 2.973.299 per 14 december.

Millian.nl is de meest geraadpleegde opleidingensite voor (young) professionals, managers en aankomende masterstudenten. Vergelijk 9639 opleidingen en trainingen van de top 200 opleidingsinstituten, in alle mogelijke vakgebieden. De Alexa Traffic Rank van Millian.nl was 2.259.242 per 15 december.

Op Trainingplaza.nl worden dagelijks trainingen en opleidingen toegevoegd! Nu zijn er al meer dan 3500 opleidingsmogelijkheden aanwezig. Deze gids bestrijkt een groot scala aan bedrijfsopleidingen van management, organisatie en taal trainingen tot aan specifieke technische en financiële onderwerpen. Men zoekt een opleiding of training op thema of trefwoord. De Alexa Traffic Rank van Traingsplaza.nl was 4.9090.138 per 16 december. En is met deze ranking de laagste gepositioneerde.

De best sites volgens de Alexa Traffic Rank zijn:

De LOI, deze site onderscheidt een aantal productgroepen: University, HBO-studies, HBO-cursussen (korte cursussen op HBO-niveau), cursussen, taalcursussen, hobbycursussen, audiocursussen (lesmateriaal staat volledig op cd). En sinds kort HBO Klassikaal en Cursussen Klassikaal. De Alexa Traffic Rank van Loi.nl was 84.860 per 14 december. LOI kent de hoogste ranking van Nederland.

NHA opleidingen (www.nha.nl) biedt de voordeligste thuis-studies aan van Nederland. Geïnteresseerden kunnen uit meer dan 250 verschillende cursussen en opleidingen kiezen. En starten kan op iedere dag van het jaar. De Alexa Traffic Rank van nha.nl was 113.327 per 16 december.

Het NTI staat al ruim 65 jaar voor afstandsonderwijs. Het NTI biedt 850 opleidingen aan, in de categorieën: Cursus, MBO, HBO en zelfs Masteropleiding. Studenten kunnen kiezen uit volledige zelfstudie of deels klassikaal. De Alexa Traffic Rank van nti.nl was 169.177 per 15 december.

Tot slot Studieplan.nl, die veel verschillende cursussen biedt. Zoals hobby cursussen in diverse onderwerpen; auto’s, creatief, spellen, talen, schrijven etc. Maar Studieplan.nl biedt ook diverse beroepsgerichte studies van informatica opleidingen tot gerichte branche diploma’s.  De Alexa Traffic Rank van Studieplan.nl was 403.474 per 14 december.

Blijkbaar is de studievergelijkingsmarkt een druk bezette markt. Springest heeft volgens de ranking een toppositie. Behalve de inkomsten uit banners en advertenties op de site, vragen wij ons toch af waarom Sanoma geïnteresseerd is in deze vergelijkingssite?

Bronnen: NU.nl, Consumenten Vergelijking, Build a website en Sanoma.